© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Unutulmaz An(ı)larla Chiang Mai

Unutulmaz An(ı)larla Chiang Mai

Chiang Mai’de yaşadığım ve unutamadığım anıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum…
En güzel otellerden yapılabilecek en iyi aktivitelere kadar birçok konu hakkında edindiğim izlenimlerle sizlerleyim…

Chiang Mai’ın hatıralarımda özel yer edinmesinin bir nedeni de oğlum Can’la gittiğim ve her boy kaplanla kaynaşabileceğiniz TigerKingdom (Kaplan Krallığı) idi. Büyük, orta, küçük olarak üç kategoride sarılıp okşayabileceğiniz kaplanlarla yakın temasta olmak inanılmazdı. Kesinlikle kalbimin bir kısmı orada kalarak ayrıldım. Hayvan ve tabiat severler ayrıca gece safarisi (Chiang Mai Night Safari), hayvanat bahçesinde küçük tren gezisi ve fil rehabilitasyon kamplarını (özellikle Lampang, MaeSa, Ping, Ta Man bulunanlar), MaeSa yılan çiftliği, maymun merkezini, orkide ve kelebek çiftliğini gezebilirler.

Yeryüzünde Cennet…
Daha sonra botanik cennet olan Phu Ping Palace’a gidebilirsiniz. Dev bambular, milyon tonda çiçek, yemyeşil ağaçlar, su şovu yapan fıskiyeler arasında sarayın bahçesinde yürüyüş harikadır.

İlginç Klanlar
Chiang Mai yakınlarında dağlarda yaşayan ve özel etnik kimlik taşıyan sekiz tane klan var. Bunlardan şelale altında kurulmuş olan Huay Kaew Klanı’nın yuvalarına girdik ve o dağ köyü çocuklarının güzelliğini, özellikle en kısıtlı şartlardaki mutluluğunu anlatamam. Can ile gittiğimiz uzun boyunlu Padaung- Kayan/Karen klanı tabi görsel olarak en enteresan klan. Kadınların uzun boyunlu olması güzellik anlayışı ve gerekliliği ışığında, hemcinslerim boyunlarına bakırdan yaşlarına göre beş ile yirmi beş sıra boyunluk takarak hayatları boyunca boyunlarını uzatmaya çalışıyorlar. Altı yaşında başlayarak bu adeti takip eden erişkin Kayan kadınının omuzundan kulak memesine uzanan yirmi beş sıra boyunluk ortalama 30 cm yüksekliğinde ve 5 kilo ağırlığında oluyor.

Mitolojilerine göre Adem ve Havva yerine orijinleri rüzgardan hamile kalan uzun boyunlu ejderha anne olması inanışından gelen bu boyun uzatma geleneğini galiba günümüzde Kayan kadınları daha çok turist çekmek için sürdürüyor. Tayland’ın dağ köylerinde güzellik, adet veya turizm uğruna kadınlara işkence  izlenimi veren bu rahatsızlığı her gün çekiyor olması gelenek kurbanları adına düşündürücü…

Diğer ziyaret edilebilecek ilginç klanlar uzun kulaklı (kulak memelerinde göz büyüklüğünde delik ve metal yuvarlak küpeler olan) ve dişlerine kahverengi boya süren Lisu, Akha, Palong klanları. Etnik görünüşleri ne olursa olsun genel huzur açısından bu dağ köylerinin iyi enerjileri olduğu kesin.  

Daha önce Tay toplumunun kayıtlı ve entegre parçası sayılmayan bu klanlardan bazıları haşhaş ekimi, eroin ticareti gibi yasadışı faaliyetlerde bulunurken kralın özel çabalarıyla haklar kazanıp sosyo-ekonomik destek görmüşler. Kralın çok sevilmesine neden olan sosyal sorumluluk ve popülist gelişim etkinliklerine uzun hayatı boyunca böyle birçok örnek var.

Farklı Aktiviteler
Maceraseverler ise derin ormanda, upuzun ağaçlar arasında Tarzan gibi uçabileceğiniz yarım günlük bir program olan Flight of Gibbon( www.treetopasia.com/thailand) kaçırmasın. Dövüş sanatları sevenler için Muay Thai (Tay boksu) dersi ilginç olabilir. Kick-box benzeri olan bu sporun kursu için www.lexthaiboxing.com sitesine balkabilirsiniz.

Yemekler Enfes Hem de Ucuz
Akşam, gece pazarını (Night Bazaar) keşfe çıktık ve Anusarn Pazarı’nın yakınında harika bir deniz mahsülleri restoranı olan Moa O-Cha (Changklan Sokak) ‘ta yumuşak kabuklu yengeç, ıstakoz vb. yedik. Tayland’ın en harika yönü; müthiş yemekleri ucuza bulup ziyafet çekmek…

Diğer görülmeye değer adresler Darapinom Sanat Müzesi, Chiang Mai Sanat ve Kültür Merkezi içinde Lanna Khantoke akşam yemeği eşliğinde kılıç, tırnak dans performansları ve dağ köy klan şovları etkileyici…

ChiangMai’dan araba ile yakın ziyaret edebileceğiniz tavsiye edilen diğer yerler: Pai, Huay Nam Dong Ulusal Parkı, Pa Pae Kaplıcaları, Baan Rak Thai Köyü.

Oteller
Le Meridien, Shangri-La, Chedi (içindeki Kireethara Butik takılar için iyi), Four Seasons, Mandarin Oriental, Tamarind Village (merkezi ve butik).Golf severler için de Chaing Mai iyi bir seçenek çünkü dört tane iyi golf resortu var ve golf sezonu uzun.
Ucuz ama şirin butik otel olan Mo Rooms (1-2 Tapae Yolu) barında Fire (içinde votka, lemongrass, Hindistan cevizi, rum, chili olan) içkisini de yudumlamanızı tavsiye ediyorum.

Restoranlar
House, W by Wanlamun (yemek okulu da var Tay pişirme dersi isteyenlere), Gour, Tarabor, Riverside Bar ve Restoran, Antique House (Ulusal koruma alanı olan müthiş bir mekan), Le Coq d’Or (100 yıllık eski İngiliz konsolosunun nehir manzaralı evi ambiyansı ile çok özel), Gallery, Ratchamanka, Spirit House, Fujian.

Spa
Devarana, LilaThai, Jirung Healing gibi spa’larda beyaz koton pijama gibi kıyafetlerle, ince şilte yer yatağında yapılan Tay geleneksel masajını bir kere denemek iyi ama aslında giyinik ve yağ olmaksızın yapılan bu masaj tarzı bana sevdiğim masajdan çok pasif yoga yaptığım hissi veriyor.

Bir “spa-kolik” olarak tercihlerim:

-ITM (Uluslararası Masaj Okulu) spa’sı olan Mantra’da bitkisel kompres masajı.

-Peak Spa’nın Ying Yang’ın gücü paketi iyi (sabah 10 – akşam 10 açık).

-Oasis; Bangkok, Chianmai, Phuket, Pataya, Singapur, Japonya, Hong Kong’da olan bu zincirin meşhur “dört el masajı” ve Ayurveda paketi var.

-Sinativa Spa Club (sabah 8 – akşam 10 açık) kızgın yağ ile olan Royal Ianna masajı süper.

Spa’lar genelde masaja dahil olarak bedava ulaşım da temin ediyor. Ayrıca Holistica Clinic gibi sağlık merkezlerinde incelme, pro-biotik detoks, vücut bakımı ve hücresel terapiler gibi pek çok bütünleyici yenilenme programları sunuluyor.

İlk kez Tayland’da gördüğüm bir başka olgu; kadın hapishanelerinde ve körler derneğinde devlet desteğiyle tutuklu ve görme engellilere masaj kursları verilerek spa’lara terapist olmaları için meslek kazandırmaları çok hoşuma gitti.

Alışveriş

Antika severler; Crossroads Asia mağazası, gece pazarında Chang Klan Sokağı, Charoen Rat Sokak, Kalane Sokak, Chilli Antiques & Arts ve Under the Bo mağazaları, JJ Antika Pazarı, Waronot Pazarı (Chang Moi Sokak)’ı gezeblirler.

Dekoratif objeler için; Kuzey köyleri el sanatları pazarı (Northern Village Crafts Market), sanat için Mae Pun Din Po Tum Suan ve artisan arayışlar için MaesaValley Craft Village mutlaka uğranmalı. Pazar günleri Tha Pae kapısındaki pazar, Cumartesi’leri Wuai Lai Sokağı ve Ratchadamnoen Sokağı ev dekor ve hediyelik alışverişi için iyi, özellikle Art Phra Pokklao’yu tavsiye ederim.

Mobilya, ev dekor konusunda; AKA Gallery, Heritage International Limited, IS Curtain & Decor çok iyi…

Takı: Nova Collection, Sherry Silverware’e göz atın derim.

İlginç mağazalar arasında;  Ginger, Nomad stores, Lost Heaven, Raya Heritage’ı sayabilirim.

İpek çarşaf;Jolie Femme’den bence kesinlikle alın!

Kitapçı olarak da; hem gezi hem Budizm kitapları için Book Zone akşam 8’e kadar açık…

Meditasyon ve Yoga Merkezleri
Northern Insight, Raja Yoga, Tao Garden Resort Tapınak olan Wat Sirisupan’da Salı, Perşembe ve Cumartesi akşam 7-9 arası İngilizce ruhani rehberlik amaçlı servisler veriliyor ve Budist rahip ile her Cumartesi sohbet düzenleniyor. Wat Suan Dok’ta ise her ayın 3. haftası Salı ve Çarşamba benzer programlar sunuluyor. WatUmang’da İngilizce sunumlar her Pazar 3’te…

Tayland’da bizdeki askeri servis gibi her erkek bir dönem tapınakta rahiplik yapıyor. Herhalde insanlarının güleryüzlü, yardımsever, ruhlarının tok olmasının önemli nedenlerinin başlı sebebi…

Vedic Tanrıları Indra, Yama, Varuna, Agni’nin aşağıdaki değerleriyle dolu ve herkesin sevdikleriyle birlikte olduğu güzel bir Sevgililer Günü diliyorum…


Danam –
Cömertçe verebilmek.


Ajjavam –
Dürüst olup sahtelikten uzak olma.


Maddavam –
Yumuşak, kibar ve mütevazi olmak.


Akkodham –
Sinir ve kızgınlıktan arınmış olmak.


Avihimsa –
Kötü niyet barındırmamak.


Khanti –
Sabırlı olmak.

[nggallery id=966]

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.