© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Sıcak Denizlerde Türk Denizciler

Sıcak Denizlerde Türk Denizciler

İskelemizde kırmızı-beyaz boyasıyla şekeri andıran Hope Town Feneri, çevremizde bizim gibi yelkenlerini açmış tekneler, pırıldayan güneş, 24-25 derece sıcaklık, turkuaz deniz… Biz ise kara kıştan kaçmış Türk denizciler!

Dantel gibi kıyılarımızın yetmemesi değil bizleri okyanus ötesi denizlere açılmaya iten; farklı yerler görmek, farklı denizleri tecrübe etmek, farklı teknelerle “gel-git”i yaşamak, farklı kültürler tanımak asıl amaç.

 

Kışın tropik iklimli ülkelere kaçmaya 2011’de başladık. Ankara Deniz Kulübü üyeleriyle Thailand’ın Phuket Adası’na uçtuk ilk olarak. İki hafta süreyle kiraladığımız yelkenli katamaranla iki ayrı grup seyrettik Andaman Denizi’nde. Apartman boyu kayalıklarını, 400 metre çekilen denizini, sürekli gülümseyen Thaililer’i şaşkınlıkla izledik. Birçok yerde bayrağımızı ilk defa dalgalandıran denizciler olarak karşılandık. Böyle bir organizasyonu keyifle ve hoş tecrübelerle sonlandırınca kış kaçamaklarını devam ettirme kararı aldık.

 

2012 kışı için önce Brezilya fikrini attık ortaya, sonra Bahamalar’da karar kıldık. Bahamalar, “sığ deniz” anlamına gelmektedir. Hakikaten de adına yakışır bir derinlik söz konusu. Yer yer 60 cm.’ye düşen su seviyesi, en derin yerde 6,5-7 metreye çıkıyor. 700 kadar ada ile sayıları 2400’e ulaşan çıplak kaya oluşumundan ibaret Bahamalar’ın başkenti Nassau’dur. ABD’nin Florida eyaletinin güneydoğu kıyısı açıklarında Küba ve Hispaniola’nın (Haiti ve Dominik Cumhuriyeti) kuzeyinde yer alır Bahamalar. Bu yazıyı ise Abaco Adası’nın iç denizinde yelken yaparken yazıyorum. Bu ada, okyanustan, küçük küçük birçok ada ve resiflerle korunuyor. Kasırgalardan nasibini almış adalardan da birisiymiş aynı zamanda. Abaco ve çevresindeki adacıklarda yerleşik insan sayısı oldukça düşük. Örneğin Spanish Cay’de kış döneminde sadece iki kişi yaşarken, bu sayı Great Guana Cay’de yüz altmış sekize çıkıyor. Ancak söylenenlere göre yaz aylarında özellikle Amerikalı turistlerin akın etmesiyle adalarda yaşam şenleniyormuş!

 

Biz yelkenciler için asıl olan rüzgar Bahamalar’ın kış aylarında daha çok esmekteymiş. Eğer niyetiniz plaj partilerine katılıp resif dalışlarına gitmekse tercihiniz kesinlikle yaz ayları olmalı. Yok bizler gibi yelken merakınız varsa Ekim-Mayıs ayları arası hem Türkiye’nin kara kışından kaçabilir, hem de bahar sıcaklıklarında sizi yormayan rüzgarla sığ suların tadını çıkarabilirsiniz.

 

21 Ocak Cumartesi günü Abaco, Marsh Harbour’dan (Marsh Limanı’ndan) başlayan seyrimiz dört farklı ekiple, dört hafta süreyle devam edip 18 Şubat Cumartesi sabahı sona erecek. Kısmet olursa siz bu yazıyı okurken Türkiye’ye dönmüş ve yazının devamını yazıyor olacağım. Ama şimdilik bana müsaade, sığ sular beni bekler…

 

[nggallery id=1043]

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.