© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Sağlık ve Güzellik Kaynağı “Ozon Terapi”

Sağlık ve Güzellik Kaynağı “Ozon Terapi”

Ozon terapi yaşlanmayı geciktirici etkisi ile günümüzde oldukça popüler. Ozon tedavisi eğitimi almış doktorlar tarafından uygulanan bu yöntem ciltte meydana gelen pek çok hastalığı da iyileştirmesiyle biliniyor. Avrupa ve Amerika’da ünlü isimlerin sağlıklı olmak için ozon terapiye başvurduklarını her gün gazetelerden okuyoruz.
Vücut direncini artıran, detoks etkisi yapan, sigara tedavisinde kullanılan, metabolizmayı artıran, zayıflama ve selülit tedavisine yardımcı ozon terapi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmamızı da sağlıyor. Bu popüler yöntem hakkında merak edilenleri Dr. Ender Saraç’a sorduk.

Ozon terapi nedir?
Ozon üç oksijen atomundan oluşan kimyasal bir bileşiktir (O3). Ozon, oda sıcaklığında renksiz, karakteristik kokusu olan bir gazdır. Çok güçlü okside ve dezenfekte etme özelliği vardır. Ayrıca dünya çapında içme suyu sağlayan arıtma tesislerinde mikrop öldürücü olarak kullanılır. Ozon diğer tedavilere ek olarak uygulanır ve tamamlayıcı tedavi grubuna girer.
Ozon tedavisi ile birçok patolojik durum daha iyi hale gelir veya büyük ölçüde düzelebilir. Bu durum bir seri tıbbi araştırma ve tıbbi yayın ile kanıtlanmıştır. Ozon tedavi ile ilgili en son yeniliklerin hızla öğrenilebilmesi için Avrupa’da pek çok terapist bir araya gelip  ”Medical Society for Ozone Application in Prevention and Therapy” birliğini oluşturmuşlar. Bu grubun amacı doktorlar ve hastaların bu konu hakkındaki bilgilerini geliştirmek ve ilerletmektir. Bilgi alışverişi seneler içinde daha da hızlanmış ve gelişmiştir. Medikal ozon kurallar çerçevesinde uygulandığı takdirde tamamen güvenli, pratik, etkili ve ucuzdur. İstanbul’da ve artık Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de bizim dışımızda ozonu başarıyla uygulayan merkezler var. Burada önemli olan mutlaka bu konuda deneyimli olan hekimlerin kontrolünde bu uygulamaların yapılması gerektiğidir. Doğal olarak, diğer tıbbi tedavi yöntemlerinde de olduğu gibi 100% sonuç hiçbir zaman vaat edilemez, tedavi başarısı uygulanan duruma, hastalığın ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır ancak ozon tedavi ile hastanın genel durumunda iyileşme ve ağrılarında azalma mutlaka olmaktadır. Başarı hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olduğu gibi uygulanan yönteme, konsantrasyona ve sıklığına bağlıdır.


Özellikleri neler?

Tıbbi ozon, daima saf ozon ve saf oksijenin karışımı olarak kullanılır. Uygulamaya bağlı olarak ozon konsantrasyonu değişir. Ozon terapi konusunda eğitimli bir doktor, hastanın durumuna göre hastanın alacağı dozu belirler.
Hangi rahatsızlıklarda ozon terapi yapılabilir?
Dolaşım bozukluklarının tedavisi ve geriatride, karaciğer hastalıkları, hepatit ve uçuk gibi virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde, bacaklardaki açık yaralar gibi zor iyileşen enfekte yaralarda ve enflamatuar hastalıklarda ozon terapi kullanılır. Ayrıca kanser tedavisinde destek olarak ozon bağışıklık sistemini güçlendiricidir. Düşük dozlarda verildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kan dolaşımını arttırıcı özelliğinden dolayı, dolaşımla ilgili bozuklukların tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda göz hastalıklarında da tedavi edici özelliği var.


Zayıflama ve selülit tedavisinde kullanılır mı?

Ozon terapi kilo vermeye yardımcı olabileceği öne sürülen bir yöntemdir. Damardan yapılan ozon terapi 40% oranında vücudun metabolizmasını hızlandırır. Hızlı metabolizma sayesinde yağ yakımı artar. 30 dakikalık bir ozon sauna uygulamasında yaklaşık 600 kalori yakılır. Selülit tedavisinde ozon farklı mekanizmalarla etki gösterir. Cilt altında biriken yağ asitleriyle etkileşerek yağ zincirlerinin kırılmasına ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Selülitte önemli bir problem olan oksijen eksikliğini giderdiği, kan akımını o bölgede de artırdığı için yağ dokusunun metabolizmasını normale döndürdüğü ileri sürülür.


Peki, yaşlanmayı geciktirir mi?

Anti-aging (geriye yaşlanma) ve yeniden canlanma için kullanılır. Tamamen sağlıklı kişilerde, yaşlanmayı geciktirmek, enerji kazanmak ve hastalıklardan korunmak için kullanılabilir. Vücudun enerjisini artırdığı gibi beynin enerjisini de artırır, hafızayı güçlendirir. Ayrıca yaşlı kişiler ozon tedavisine oldukça iyi yanıt verirler. Bütün klinik avantajlarının yanı sıra oksijenin dokular tarafından daha iyi kullanımını sağlar, bağışıklık sistemini harekete geçirir, vücudun kendi antioksidanlarını ve serbest radikallere karşı savaşan hücreleri harekete geçirir.


Nasıl uygulanıyor? Teknikleri neler?

Ozon gazının solunması akciğerlerde tahrişe sebep olduğundan sakıncalıdır.
Yapılan son klinik çalışmalar sonucunda beş uygulama şeklinin geçerliliği kabul edilmiştir. İlk olarak hastadan kan alınarak tedavi yapılabilir. İkinci yöntemde ise, aynı prensibi kullanarak, ozonlanmış 3-5 ml kan kas içi iğne yoluyla hastaya geri verilir. Ayrıca da ozon gazının kapalı bir sistemde ayaklar ve bacaklar için özel plastik bot içinde dolaştırılarak ya da vücudun diğer bölgelerine uygun torbalar ve folyolarla verilmesine “harici ozon tedavisi” denir. Bir başka yöntem de O3 gazının rektal-makat yolla uygulanması. Bu yöntem her ne kadar kulağa hoş gelmese de rahatsızlık verici değildir.


Ozon terapinin uygulama sıklığı nedir?

3 gün ara ile haftada 2 seans yapılır. Toplam 5 haftada 10 seans uygulanır. Etki oluştuktan sonra ayda 1 kez etkiyi korumak için devam edilmesi uygun olur.


Ozon terapi kimler tarafından uygulanabilir?

Ozon tedavisi eğitimi almış hekimler ve hekim kontrolünde olmak koşuluyla ozon eğitimi almış hemşireler tarafından uygulanabilir.


Ozonlanmış yağ nedir? Nasıl uygulanır?

Sağlıkla parlayan, güçlü cilde sahip olmak için ozonlanmış yağ en uygun çözümdür. Ozon, zeytinyağı içerisine uzun zaman aralıkları kullanılarak ilave edildiğinde, zeytinyağı ozonu içerisinde tutarak koyulaşır. Bu jel soğutulduğu zaman ozonu yıllarca içerisinde tutar. Ozonlanmış yağ cilde uygulandığında cilt hastalıkları üzerinde çok olumlu etkiler gösterir. Özellikle yanık tedavisinde acı vermeden mükemmel sonuçlar verir. Bu yöntem deriye masaj yapılarak sonuç verir. Bebeksi görünüşünüzü geri kazanmanız ozonlanmış yağ ile mümkün.


Ozon terapisinin yan etkileri var mı?

Bilinen bir yan etkisi yoktur.


Kimlere ozon uygulanmaz?

Doğumsal Glikoz 6 Posfat Dehidrogenaz enzimi Eksikliği – Favizm Hastalığı, kontrol altına alınmamış hipertiroidi, ağır kanamalar, trombositopeni, sık tekrarlayan pankreatit olan hastalara uygulanamaz.


Ozon terapide nelere dikkat edilmeli?

Ozon tedavisinin herhangi bir şeklini uygulanmadan önce ozon terapi uygulayacak doktora kullanılan ilaçlardan ve uygulanan özel diyetlerden yakın zamanda bitmişse bile bahsetmeyi unutmayınız. Eğer sadece doktor tavsiye ederse bunları bırakmalısınız. Ayrıca doktorunuz kalıtımsal hastalıklardan, alerjilerden ve diğer şikayetlerden ve geçmişte nasıl tedavi edildiğinden veya edilmekte olduğundan haberdar edilmelidir. Ozon terapi düşük riskli ve genellikle standart medikal tedavilerin eşliğinde tamamlayıcı, destekleyici ve yeniden yapılandırıcı bir metottur.

[nggallery id=644]

Yazar Hakkında /

1990 Yılından bu yana Ayurveda çalışmaları yapan Ender SARAÇ İzmir’den İstanbul’a geldiği ilk yıllarda Nükhet Duru ile beraber UNİFORM Sağlık ve Estetik Merkezinde çalıştı. Daha sonra Türkiye’nin ilk Doğal Tıp ve Estetik Merkezi olan ‘HAY SAĞLIK Merkezini’ 1994’te kurdu, ve genişleterek bu güne kadar geldi. Ayrıca Türkiye’nin ilk Doğal Arınma Merkezi olan Ulustaki ‘Doğa Arınma Merkezi’ninde’ kurucularındandır. Doğal ve Sağlıklı yaşamla ilgili Türkiyenin ilk Türkçe kitabı olan Doğan yayınlarının Ayurveda kitabı kısa sürede çok baskı yaparak uzun süre en çok satan kitaplar arasında yer aldı. Türkiyede Doğal ve sağlıklı yaşamla ilgili bilincin geliştirilmesi konusunda bahsedilen şirketler ve kitabın dışında çok sayıda Televizyon programı, yazılı basın röpörtajı, seminer, Konferans ve Panellerle oldukça yoğun bir çalışma yaptı.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.