© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Özgür Aksuna: Nice Guy/Good Guy Syndrome

Özgür Aksuna: Nice Guy/Good Guy Syndrome

Bu ay; bildiğimiz halde adlandıramadığımız, hepimizin hayatının bir yerinde konumlanmış, adı iyi olsa da aslında sözlükteki iyi tanımına uymayan bir durumu ele alacağız.

Hayatın yapısındaki hızlı değişmeler, bugün diğer insanların onayı peşinde koşan bir erkek arketipi yarattı. Bugünkü adıyla bu erkeklere “efendi erkekler” (iyi çocuklar) diyoruz. Başkalarının onayı peşinde koşan, kusurlarını birer eksik gibi saklamaya çalışan, başkalarının mutluluğunu kendi mutluluğundan öncelikli görenler, diğer erkeklerle, en çok da babalarıyla ve erkeklik güdüsüyle çatışmalar yaşarlar. Başkalarının onları nasıl gördüğünü çok önemserler ve hata yapmaktan deli gibi korkarlar, imajlarını sarsacağını düşünürler; çatışmadan ya da fikir ayrılıklarından hoşlanmazlar. Özellikle kadınları memnun ederek, diğer erkeklerden farklı olduğunu kanıtlamayı ve kadınlarının beğenisini almayı bir teknik olarak kullanırlar.

Nerede bunlar diye uzakta aramayın. Aile üyeleriniz, en yakın dostlarınız, hatta kendiniz bile olabilirsiniz bu efendi erkekler. Yeterince iyi olurlarsa sevileceklerini, kadınların bağırlarına basılacaklarını, istediklerini kolayca alabileceklerini ve rahat edeceklerini düşünürler. Bu nedenle de yüzleri hiç gülmez. Sanki kimse fark etmiyor gibi, hayalet gibi yaşarlar. Gerçekçi olamadıkları için, olmadıkları gibi ve çıkarcı davranırlar sürekli. Beklenti içindedirler. Bu da bir sürü hayal kırıklığı biriktirmelerine sebep olur, birden patlamaları ile meşhurdurlar ve manipülatiflerdir. Pasif-agresiftirler; düdüklü tencere gibi her patlamaya müsaittirler. Efendi erkekler yalnızdırlar. Sevilme ve beğenilme arzularından dolayı kendileri olamazlar ve doğal olmadıkları için ilişkilerinde başarısız olurlar. Bu başarısızlık cinsellikte de kendisini gösterir.

Efendi Erkek Olduğunu Düşünüyorsan Unutma

Herkes kadar kusurlusun, herkesin onayını kazanmak zorunda değilsin, kusurlarını ve hatalarını saklamak zorunda değilsin, insanlar seni olduğun gibi sevebilirler, kusurlarımızla varız ve bizi biz yapan detaylar bunlar, kaçamayacağımız gerçekler. Aynı açıdan değil aynı acıdan bakanlar daha iyi anlaşırlar. Bu da diğer kusurlularla bizi bir araya getirir. Sınırlarını çiz, hoşlanmadığın şeyleri dile getir. Diğer erkeklerle tekrar iletişim kur, maskülen enerjiye maruz kal ve kendine saygın yükselsin. Doğru rol modellerin olsun. Unutma, seni memnun etmekten sorumlu tek kişi kendinsin.

Bunun Gibi Otomatik Davranışları Düzelt

İnsan ilişkilerinde hep garantici misin?

Her şeyi berbat etmekten mi korkuyorsun?

Korku her şeyin önünde mi?

Almak için vermeye devam mı ediyorsun?

Sürekli başka insanları memnun etmeye mi çalışıyorsun?

Duygularını bastırıyor musun?

Zor durumlardan kaçınıyor musun?

Kendinden çok başkalarını mı düşünüyorsun?

Bunları tespit ettiysen bu düşünce ve davranışları acilen bırakmalısın.

Çıkarları için seninle zıtlaşan insanlara “güle güle” de, istediğin bir şey varsa korkmadan yap. En fazla sonucu öğrenirsin ve elbette üstesinden gelirsin. Her zaman yaptığın davranışları yaparsan, her zamanki sonuçları alırsın. Bu nedenle hayır demeyi öğren, bahane üretme ve şikayet etmeyi bırak, çünkü şikayet edenler asla başarılı olamazlar. İnsanlarla iletişimde net ol ve sana kötü davranmalarına izin verme. Diğer insanların problemlerinden kendini arındır. İşe yaramayan, problemli ilişkileri, arkadaşları, insanları düzeltmekle uğraşma ve kesinlikle bunları hayatından çıkar.

Hayatta kontrol denilen şey bir yanılgıdır.

Efendi erkekler çok çekingen ve pasiftir. Bu yüzden kadınlar tarafından itici bulunuyorlar. Kadın içgüdüsel olarak böyle bir erkeğe arzu duyamaz veya güvenemez. Efendi erkeğin genel olarak neslinin aktarılmaması gerektiğini düşünüyorlar, çünkü bu adam vahşi doğada gerçek anlamda hayatta kalabilecek becerilere sahip olduğunu göstermiyor. Kadınlar bu açıdan atılgan, agresif, sosyal ve istediğini elde eden erkekleri çekici buluyor. Efendi erkek karakteri genel olarak kadınlar tarafından çekici bulunmuyor. Kadınlar yaşları geçtikleri için mecburiyetten böyle adamlarla evlenmeyi mantıken tercih ediyorlar.

Efendi olmak suç değil, erkek güdüleriyle modern dünyada hayatta kalmak güç asıl.

Yazar Hakkında /

Özgür Aksuna, 1978 yılında çok sevdiği Ankara’da dünyaya geldi. Üniversite yıllarına kadar Ankara’da eğitim hayatını sürdürdü, Müzik ve yayıncılık hayatına 1995 yılında TRT Ankara Radyosu ve TRT Ankara Televizyonu’nda başladı ses sanatçısı olarak bir çok program, konser ve turnelerde görev aldı, beraberinde ses sanatçılığı kariyerine Kültür Bakanlığının kadrosunda da bir süre devam ettikten sonra bir çok özel radyoda program yapıcısı, spiker, haber editörü,müzik direktörü, dj eğitmeni ve yayın yönetmenliği yardımcılığı yaptı. 1999 yılında Türkiye’nin en önemli yabancı müzik istasyonlarından Capital Radio ile başlayan Dj’lik ve radyo programları ile adını “Türkiye’yi Uyandıran Adam” olarak tüm Türkiye’ye ve yurt dışına duyurdu.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.