© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Neler Dilesek?

Neler Dilesek?

Bu aralar Leona Lewis’in yepyeni albümü Echo piyasada, hem güçlü bir ses olarak zevkle dinleniliyor, hem kimi şarkılarda yaşam enerjisi veren bir hareketlilikle ruh
halini toparlıyor. Bir yandan Latin caz havasında, sanki Havana’da bir yaz gecesi atmosferi veren, Buika’nın son albümü El Ultimo Trago; Meksikalı diva Chavela Vargas’ın en güzel şarkılarını Kübalı piyanist Valdes’in eşlik ettiği, Buika’nın büyüleyici sesiyle sunuyor…

BUIKA “EL ULTIMO TRAGO” İLE HAVANA’YA GÖTÜRÜYOR

Buika’nın 2009 yılında İstanbul’da verdiği ilk konseriyle bir hayran kitlesi oluştu bile. Albümü Nina de Fuego’nun şarkıları hala özellikle İstiklal Caddesi’ndeki koşturmacaya şiir gibi eşlik ediyor. Ancak yepyeni albümü El Ultimo Trago, Meksika’nın efsanevi şarkıcısı Chavela Vargas’ı kutlarken, sanatçının şarkılarından Soledad öyle bir açılış yapıyor ki, diğer şarkılara geçebilmek pek mümkün olmuyor.
Buika’nın yanarak şarkı söylediği Soledad, yalnızlığı öyle bir kucaklıyor ki, aşık oluyorsunuz. Albümün ilk şarkısı olarak seçtiği “Se Me Hizo Facil”, aşık olduğu kadını unutmaya çalıştığını anlatan cesur bir Agustin Lara klasiği. Albüm öyle bir dinleniliyor ki Buika’nın sesine ve çok yerde içinize dokunan piyanoya teslim oluyorsunuz.

Kübalı caz piyanisti ve ünlü besteci Chucho Valdez ve dörtlüsüyle canlı kaydettiği bir albüm olarak flamenko yerine daha çok Latin caz havası var. Bu caz havası Chavela Vargas’ın ünlü şarkısı “Luz de Luna” da iyice kendini belli ediyor. Bir an kendinizi bir 70’ler dizisinde Havana’da hayal edebilirsiniz.

Albümdeki ünlü Vargas şarkılarından “Las ciudades”; “Las simples cosas”; “Sombras”; “Luz de Luna”, gibi şarkılar daha önce Chavela’nın dünyaca ünlü New York, Carnegie Hall’den, Buenos Aires’in Luna Park Salonu’na ve Paris’in Olympia Sahnesi’ne kadar okuduğu ve Pedro Almodóvar, Alejandro Gonzalez Iñarritu gibi ünlü yönetmenlerin filmlerinde de kullanılan efsane şarkılar…

EMI Müzik etiketiyle yayınlanan albüm, tıpkı altın plak satışlarını aşan “Ateşin Kızı” albümü gibi haftalardır en çok satanlar listesinde. Telefonda konuştuğumuz Buika yine de albümü herhangi bir kategoriye sokmak istemiyor. Javier Limon bu albümde bir prodüktör olarak çok daha sakin şarkılar seçmiş. Albümdeki şarkıların bazıları birden sadece piyano ve Buika’nın sesine indirgeniyor ama bu oldukça sıcak bir sadelik.

LEONA LEWIS,  “ECHO” İLE SÜPERSTAR

İngiltere’de Pop Idol’ın alternatifi X Factor’in 2006 birincisi olarak, Simon Cowell’ın üzerine titrediği Leona Lewis, nasıl American Idol yarışması Kelly Clarkson’ı bir süper star olarak dünyaya kazandırdıysa, İngiltere’den yarışma çıkışlı bir süper star olarak listelere armağan ediliyor. 2008 yılında şarkısı Lewis’in “Bleeding love” şarkısı sadece İngiltere’de haftalarca 1 numara olmakla kalmadı, bir İngiliz kadın şarkıcı olarak 1987 yılında “You Keep Me Hanging On”’la Amerika’da 1 numara olan Kim Wilde’dan neredeyse yirmi yıl sonra Amerika’da da liste başı olmayı başardı. İlk albümü Spirit’te, Mariah Carey’nin ilk dönem şarkılarını yazan Walter Afanasieff’le de çalışan Lewis, tıpkı Mariah gibi yüksek oktavlı sesiyle dikkat çekiyor ve 2000’lerin en güçlü sesi.
Hatta ünlü yönetmen James Cameron da bunun bilincinde olarak, nasıl 90’ların gişe devi Titanic’te Celine Dion’a bir şarkı söylettiyse, 2000’lerin gişe devi Avatar için “I see you “ şarkısıyla, filmin duygusal şarkısını Leona Lewis’e emanet etti.

Velhasıl Leona Lewis’in ilk albümü “Spirit “hem Amerika’da hem İngiltere’de satış bir numarası olduktan sonra şimdi Sony Music etiketiyle, yepyeni albümü “Echo “ piyasada. Bu kez tıpkı Mariah gibi, ilk albümdeki masum ve güçlü ses imajını geride bırakıp, çekici ve cesur bir genç kadın olarak karşımıza çıkmış. Britney Spears’i pop endüstrisine kazandıran Max Martin bu albümde Leona’nın süper starlığını daha yukarıya taşımak için görev başında. Albümün ilk single’ı “Happy” sıradan bir başlangıç yaptıysa da, ikinci single “I got you” ve özellikle yine Martin imzalı “Outta my head” çok sıkı pop şarkıları. Albümde tıpkı Kelly Clarkson gibi çok güçlü pop rock tadında bir şarkı var ki, bahsettiğim şarkı “Love Letter”, Amerikan dinleyicisini ve listeleri her an kavrayabilir. Süper starlaştırma yolunda Nelly Furtado’ya da el veren Justin Timberlake de hem albümün havasını artırmış, hem de yazdığı “Don’t let me down” albümün en iyi şarkılarından biri olmuş. Oasis grubunun lideri Noel Gallagher’ın yazdığı, “Stop crying your heart” albümün bir başka iyi şarkısı ve bu şarkıyla da bu kez İngiliz müzik endüstrisi için çekici olabilecek bir şarkı daha albüme katılmış oluyor. Leona bu albümde mikrofon başında dikilip şarkı söyleyen güçlü bir ses yerine güçlü sesli ama aynı zamanda çekici bir süper star oluyor…

Yazar Hakkında /

Yazarımızın kısa özgeçmişi çok yakında burada, sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.