© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Lake Geneva Lifestyle…

Lake Geneva Lifestyle…

Genç bir kız için evden ilk uzaklaştığı şehir ilk aşkı gibidir… Benim için Cenevre,“Senden önce… Senden sonra” şarkısı gibidir…

Hayatımın en güzel bir senesini geçirdiğim minik ama kalbi büyük ülke   İsviçre… Ve bu ülkenin  “Büyük şehirlerinin en küçüğü ya da barış şehri” diye bilinen baş tacı şehri, Zürih’ten sonra en popüler kenti ve Cenevre Kantonunun başkenti, UN Organizasyonlarının enternasyonel ana merkezi, Lac Lemanı kucaklayan ve sarmalayan parkları ve dar sokaklarıyla, şık butikleri ile rahat rahat keyifli bir gezinti yapabileceğiniz İsviçre’nin gözbeği Cenevre.

Gezintimize nereden mi başlıyoruz? Tabii ki bu hip kentin enfes, leziz bir o kadar da niş mutfağından…

Yeme ve içme külltürü Cenevre hinterlantında o kadar muazzam bir şekilde harmanlanmıştır ki,  Cenevre İsviçre’nin aşçılık başkenti oldu diyebilirm sizlere. Bu Ren Nehri şehrine yaratıcı yemek pişirme karakterleri ile haute mutfaklar ve bistrolar kayda değer bir sayıda etraf bölgelerde yaşayanları ve turistleri kalbine çekmeyi çoktan başardı. Ancak tabii ki örflerine bağlı Cenevre kantonu insanı geleneksel yemeklerini hiçbir zaman unutmadı ve silmedi menülerinden…

İlk durağımız Gordy’s Boat Restaurant… Göle sadece birkaç adım olan bu sevimli, eğlenceli, lokal restaurant Cenevrelilerin en popüler buluşma noktalarından biri. Birçok çeşit yemek alternatifi bulacağınız bu restoranda Leman Gölü manzarası eşliğinde aynı çeşitlilikteki içki menüsü ile de kokteyllerinizi büyük bir haz ile yudumlayabilirsiniz. Günlük spesiyalleri sormadan siparişinizi vermeyin sakın.

Entrecote Couronnee: 2 Michelin yıldızlı bu olağanüstü restorana uğramadan terkedilmez bu şehir. Bir et bağımlısı iseniz muhakkak rezervasyonunuzu birkaç gün önceden yaptırın derim, akşamları yer bulmakta zorlanmayın. Enfes et çeşitleri ile Cenevre işadamlarının, politikacıların ve sanatçıların uğrak mekanı burası. Dekorasyonundaki samimiyet ama bir o kadar da zarif ve şık ambians sizi hiç yabancı bir yerde hissettirmeyecek kadar da sevimli aynı zamanda. “L’entrecôte Couronnée et accompagnements” ve “Médaillons de bœuf gratinés aux épinards accompagnés de bolets séchés” menüden tavsiye ettiğim lezzetlerden sadece bir kaçı… Bu arada belirtmeden geçemiyeceğim genel yemek kuralı olan ve İsviçre’nin en büyük kentinden tutun kasabasına kadar aynı sistemin işlediğini göreceğiniz akşam yemeği saatleri 19:00-22:00 arası bu memlekette, sonra aç kalmayın…

Spice’s: İşte o… Hotel President Wilson’ın içindeki muazzam lezzet köşesi. Tüm dünya mutfaklarını bir araya getiren ama klişe kelimesinin asla menüde karşılık bulmadığı bir tat diyarı… Hafızanızdan ve damağınızdan silemiyeceğiniz bir akşam yemeği için doğru adres burası. Çeşidi bol bir şarap menüsü ve klasik tatlardan uzaklaşıp değişik bir tat arayanlar hadi doğru  Spice’s..  Mutfak diyarından biraz uzaklaşıp şehri şöyle bir gezelim dersek tavsiye edeceğim bazı lokal noktalar sırasıyla;

Lac Leman ya da Lake Geneva: Cenevre’nin en ünlü merceği… Dinlenebileceğiniz, ayaklarınızı yemyeşil çimlere uzatıp ruhunuzu havalandıracağınız, kafanızı binbir renkle doldurabileceğiniz olağanüstü doğal güzelliklere sahip olan göl ve göl kıyısı… The Jet d’eau yani gölün ortasındaki fıskıye yaklaşık 140 m boyunda olup inanılmaz bir fotografik manzaradır turistler için. Göl kıyısı keyifli zaman geçireceğiniz kafeler, parklar, sokak pazarları, göl aktiviteleri ile dolu… Belirtmeden edemeyeceğim yaz ayları turistleri ve lokal halkı tek noktada toplayan gölün batı tarafındaki The Bains des Paquis “plaj” en in yerlerden birisi. Doğu yakasındaki İngiliz Parkının içindeki gökkuşağının renkleri ile bezenmiş Çiçek Saat Cenevre saat endüstrine kentsel yönetimden bir hediye. Cenevreli bir arkadaşımın söylediği üzere, saat 6500 çiçekten oluşuyormuş ve yılda birkaç kez yeni aranjmanlar ile tazeleniyormuş.

Katedral… Arnavut kaldırımları ile bezenen yokuşu tırmanmanıza inanın değer… Antik şehire hem mimari hem de ruhani açıdan hakim olan St. Peter’s Katedralini ziyaret etmeden terketmeyin şehri.

Kültürel aktiviteler… Cenevre tamamen bir sanat ve kültür şehri. Şehir yönetimi toplamda 30 tane venue ve performans merkezine finansal açıdan destek veriyor, şehir kütüphanesi oldukça başarılı ve 11 müze inanın birer birer gezmeye değer.

Parklar… En çok özlediğim kaçış noktaları. Şehrin etrafı yeşilliklerle donatılmış bir mabet. Alın kitabınızı, laptop’ınızı ve havlunuzu yayılın mavi gökkubenin altındaki yeşil cenette. Saatlerce keyifle vakit geçirilecek, piknik yapılabilecek, sohbet edilebilecek, meditasyon yapılabilecek bir çok irili ufaklı parklarda saate bakmadan ayrılmayın sakın. Cenevre ne kadar Paris ve Londra ile kıyasladığımda hacimsel olarak küçük olsa da alışveriş için yeteri kadar Avrupa’da hatırı sayılır butiklere, alışveriş merkezlerine, saat üreticilerine sahip bir yer. Cenevre’yi diğer şehirlerden ayıran baş özelliği bence şehrin yaşamımızdaki özel ürünler üzerine uzmanlaşmış olması. Şahsen Cenevre’de yapılacak en pratik sporun window shopping olduğu kanısındayım. Şunu da belirtmeden geçmeyelim çoğu dükkan saat 12:00 ve 14:00 arası öğlen yemek tatili için kapalı oluyor ve pazarları hiçbir yer açık olmuyor. Planınızı ona göre yapmanızı tavsiye ederim.

Saatler… 1600’lü yıllara dayanan endüstri dünya saat pazarının lideri olmayı halen devam ettirmekte. Size uğramanız gereken birkaç marka durağı ve adreslerini vermek istyorum: Expace Temps Rue du Mont Blanc 13 Bucherer Rue du Mont Blanc 22 Franck Muller Rue de la Tour de I’lle 1 Patek Phillippe Rue du Rhone 41 Piaget Rue du Rhone 40 Gallopin Place des Bergues 1 Orfeo by Christ Rue de Cornavin 6 Zbinden Rue de Coutance 4

Çikolata… Eğer çikolata aşığı iseniz durağınız tabii ki İsviçre ve tabii ki Cenevre. Herhangi bir lokal süpermarkette bile bulabileceğiniz binbir çeşit çikolatalar insanı uçaktan yere ayağını basarken bile düşünmesi mutlu ediyor. Ama daha unutulmaz bir tat ve görsel olarak olağanüstü bir deneyim yaşamak istyorsanız size aşağıda ismini ve adresini vereceğim şeker mi şeker dekorasyonlu dükkankara ve pastahanelere muhakkak uğrayın lütfen.

Auer Rue de Rive 4 Christian Constant Place du Marche 23 Arn Chocolatierie Bourg-de-Four 12 Cartier Patisserie Confiserie Chocolaterie Route de Suisse 38

Kıyafet… Moda; Cenevrenin kralı ve kraliçesi orada yaşayanlar için. Son moda tüm ürünleri hem sokaklardaki şık butiklerde hem de alışveriş merkezlerinden takip etmeniz çok rahat olacak bu sarayda. Couture ürünlerden tutun ikinci el ürünlere kadar geniş bir alışveriş yelpazesi aşağıdaki adreslerde sizleri bekliyor.

Rue du Rhone ve Rue du Marche- En ünlü alışveriş caddeleri. Sanki bir podyum havasında gezinebileceğiniz açık hava alışveriş cenneti.

Rue du Mont Blanc-  Rue du Marche kadar poüler olmasada bu cadde ve ara sokaklarında irili ufaklı birçok butik mevcut. Bu alanda en güzel hediyelik eşyaları bulabileceiğiniz bir semt aslında. Kim sevmezki İsviçreden gelen çakıyı, çikolataları veya bibloları.

Antik şehir-  eğer sanat objeleri ve antika için Cenevre’de iseniz Grand Rue sizin için birinci durak olacak Antik şehirde. Ara sokaklarda kaybolmaktan sakın korkmayın, her dar geçit sizi bir süprizle kucaklayacak sakın unutmayın.

Rue des Paquis… Vintage kıyafetleri ve il-ginç etnik butikleri ile şehirde en iyi pazarlık yapabileceğiniz dükkanlara sahip bir cadde. Ne tür dükkanlar mı? Sahhaflar, kuyumcular, ev aletleri, antikacılar, bunlardan sadece birkaçı.

Ve bazı alışveriş merkezleri ise; Centre Balexert, Manor Department Store, Confederation Centre Shopping Mall, Globus Department Store, Planete Charmilles.

Bu ufak ama kalbi büyük şehirde umarım güzel bir geziyi en yakında planlamanız dileğim ile…

Sevgiler

Yazar Hakkında /

Yazarımız Tuğçe İnal; TED Ankara, Bilkent Ünv. Turizm ve American College of Switzerland (MBA) mezunudur. Çesitli sektörlerde yöneticilik yaptıktan sonra kendi şirketi olan Say Something Nice ile sosyal medya danışmanlığı yapmaya devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.