© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Yaban Hayat Fotoğrafçısı

Yaban Hayat Fotoğrafçısı

Burak Doğansoysal. Bir doğa tutkunu, gezgin, fotoğrafçı ve belgesel yönetmeni. Uzun yıllar uğraştığı ticaret hayatını bırakıp, tutkusu olan yaban hayatı fotoğraflamaya ve görüntülemeye başladı. Altmıştan fazla ülke gezdi. Afrika ve Latin Amerika yaban hayatı uzmanlık alanı. Çok sayıda ülkede fotoğraf atölyeleri düzenledi. Doğa koruma projeleri içinde yer aldı. Fotoğrafları ve belgeselleri çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda yayınlandı.

Şimdi hepimizin düşünü kurduğu alternatif bir hayat yaşayan yaban hayat fotoğrafçısı Burak Doğansoysal’ın yaşamına ve mesleğine yakından bakalım.

Aslında herkesin yapmak istediği ancak cesaret edemediği bir alanda çalışıyorsunuz. Yaban hayat fotoğrafçılığı tutkusunun nasıl başladığını ve geliştiğini soralım öncelikle size…
Yaban hayat tutkum lise döneminde başladı. O zamanlar kamp ve fotoğraf hobim vardı. Üniversite yıllarında buna off-road da eklenince boş vakitlerimin tamamını doğada geçirir oldum. Daha sonra kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı ile tanıştım ve o günden sonra hayatım değişti.

Bugüne kadar aldığınız çok sayıda ödülün yanı sıra son olarak, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 2014 yılı fotoğrafları için düzenlediği yarışmada da bir ödülünüz var. Bu ödüllü fotoğrafın hikayesini dinleyebilir miyiz sizden?
Çevre kategorisinde ödül aldığım fotoğraf Finlandiya – Rusya sınırında çektiğim bir boz ayı fotoğrafı. Yaklaşık 8 gün, günde 12 saat kamuflajın içinde bekleyerek ayı, kurt ve kar porsuğu fotoğrafları çektiğim bir seyahatten… Aslında koşullar fotoğraf için hiç uygun değildi; sabahın çok erken saatleri olduğu için ışık yok denecek kadar azdı. Bu da yetmezmiş gibi yoğun bir sis vardı. Ancak yemek arayan ayı bir anda tedirgin olup ayağa kalktığında o anı belgelemem gerektiğini hissettim ve deklanşöre bastım. Hayatım boyunca çektiğim en değerli karelerden bir tanesi oldu.

Tamamını Türk ekibin görüntülediği Türk televizyonlarının vahşi doğa temalı ilk dizi belgeseli Yabancı’nın da yönetmenisiniz aynı zamanda. Fotoğraf tutkusu nasıl belgesel tutkusuna dönüştü? 
Fotoğraf çok etkili bir iletişim ve hikaye anlatım aracı. Ancak bazı konularda eksik kalabiliyor. Yaban hayatın içindeki yolculuğumu daha iyi aktarabilmek için kısa belgesel filmler çekmeye başladım. Zaman içerisinde ekip arkadaşlarımın da katkılarıyla bu belgeseller daha profesyonel bir hal almaya başladı ve artık bunları izleyici ile paylaşmanın vaktinin geldiğine inandık.

Yabancı – Hayatı Keşfet isimli 13 bölümlük dizi belgeselin ilk sezonunda hangi ülkelerin yaban hayatı buluştu izleyici ile? 
TRT Belgesel’de yayınlanan ilk sezonun çekimlerini Doğu Afrika ülkeleri olan Kenya, Tanzanya ve Ruanda’da yaptık. Dünyanın en muhteşem doğa olaylarından biri olan “büyük göç” ve sayıları sadece 850 birey civarında olan dağ gorilleri, filler, sırtlanlar, büyük kediler ve doğa koruma projeleri ilk sezonda ekrana getirdiğimiz konulardan.

Yeni sezonda neler bekliyor izleyiciyi? 
Yeni sezonda izleyicilerimizi güzel sürprizler bekliyor. Güney Afrika’nın vahşi doğasında çektiğimiz yeni sezon bölümlerinde, büyük beyaz köpekbalığı ve fokların da anlatıldığı su altı yaşamının yanı sıra fazla Afrika pengueni ve müthiş estetik sümsük kuşlarının yaşamının detaylı incelemesi de yer alıyor. En sık aldığımız taleplerden biri çekim sürecinin perde arkasına dair görüntüleri paylaşmamız. Yeni sezonda çekim hikayeleri de izleyicilerimize aktarılacak.

Belgesel yayına girmeden önce bir fotoğraf sergisi ile tanıtıldı. Bu sergiden bahsedelim biraz da… 
Sergi projemiz sadece belgeselin tanıtımı için değil, doğa koruma alanında farkındalık yaratma amacıyla da tasarlandı. Türkiye genelinde 8 il dolaşan sergide 52 fotoğraf ve fotoğraf altlarında özellikle doğa koruma ile ilgili mesajlar yer aldı. Toplamda 6 milyon civarında ziyaretçinin gezdiği sergide 4-8 yaş arası çocuklarla atölye çalışmaları da yapıldı.

Mesleğiniz ilgi çekici olduğu kadar çeşitli riskler de barındırıyor. Bize seyahatler öncesinde ve esnasında ne tip hazırlıklar yaptığınızı, nelere dikkat etmek gerektiğini anlatır mısınız? 
Yaban hayat içinde çekim yaptığınız için tehlikenin büyük hayvanlardan geleceği varsayılıyor. Ama öyle değil. Sinekler, böcekler ve zehirli küçük hayvanlar en büyük risk. Bunlardan korunmak için mümkün olduğunca bedeninizi örtecek giysiler giymeniz gerekiyor. Ve tabii bünyenizin alışkın olmadığı yiyecekleri de yememek… Gidilecek bölgeyi ve çekilecek türleri iyi araştırmak ve çekim planları çerçevesinde uygun ekipmanları hazırlamak da tabii işin teknik olarak en önemli aşaması.

Bugüne kadar yaptığınız çekimler ve seyahatler esnasında aklınızda en çok kalan olay nedir? 
Normalde Afrika’da hem turistik geziler hem de fotoğraf ve belgesel çekimleri çatısı ve yanları olmayan, her tarafı açık safari araçlarıyla yapılır. Hayvanlar araçları bir bütün olarak değerlendirir, içindeki insanları araçtan ayırmaz. Araçtan inmediğiniz sürece de güvende sayılırsınız. Ancak biz çoğu zaman istediğimiz görüntüleri yakalayabilmek için araçtan inmek zorunda kalıyoruz ve özellikle de büyük kedileri takip ederken araçtan uzaklaşıp uzun süre izlerini sürmek zorunda kalıyoruz. Çekimler esnasında en çok aklımda kalanlar yaya olarak dolaşırken aniden iki erişkin erkek aslanla karşılaşmamız ve yine iz takip ederken çalıların arasından aniden çıkıp bir süre bizi kovalayan bir siyah gergedan.

Bunca yıllık tecrübenin ardından hayvan davranışlarını da çok yakından biliyorsunuz. İzlemesi ve görüntülemesi en zevk veren hayvan hangisi sizin için? 
En keyif aldığım, her seferinde bir öncekinden daha fazla etkilendiğim tek hayvan dağ gorili. Göz göze gelip sizinle iletişim kuran, adeta bir şeyleri sorgulayan ve size de gözleriyle, mimikleriyle, çıkarttığı seslerle cevap veren bir hayvan. Dağ gorili ile göz göze gelmek inanılmaz bir deneyim.

Son olarak izleyiciler ya da takipçiler sizin fotoğraflarınıza ve belgesellerinize nasıl ulaşabilir?
En aktif kullandığım mecra Instagram. Takip etmek isteyenler  instagram.com/burakdogansoysal adresinden fotoğraflarıma ulaşabilir. Yine websitem www.burakdogansoysal.com, her seyahat sonrası güncellediğim, twitter, facebook ve blog hesaplarımla bağlantılı olan bir mecra. Belgeselimize de hem internet sayfasında yer alan linklerden hem de Youtube’dan ulaşabilirler.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.