© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

İşine Aşık Bir İş Adamı Selim Akın

İşine Aşık Bir İş Adamı Selim Akın

Akfen Holding Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi / Başkan Vekili Selim Akın ile hayatı, idealleri ve genç girişimcilere tavsiyeleri üzerine sohbet ettik…

İş hayatınız nerede ve nasıl başladı?
2006 yılında İngiltere’de Surrey Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. İş hayatına Akfen Holding Muhasebe Departmanında başladım. Daha sonra Proje Geliştirme ve Finansman Departmanlarında görev yaptım. Holding bünyesinde bugüne kadar Araç Muayene İstasyonları’nın özelleştirilmesi ve finansmanı, Mersin Limanı’nın özelleştirilmesi ve finansmanı, Akfen Holding halka arz ve tahvil ihracı gibi önemli işleri üstlenen ekipte yer aldım. Şu anda da, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Akfen Holding iştiraklerinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum.

Babanız önemli ve başarılı bir iş adamı. Bu yolda size tavsiyeleri ne oldu?
Öncelikle belirtmek isterim ki, babam Akfen Holding’in kurucusu ve birinci nesil olarak çok başarılı bir iş adamı. İkinci nesil olan bizlerden mevcut yapının bir adım ileri taşınması ve korunması beklentisi var. Bize her zaman tembihlediği şey şudur; “Ben sıfırdan başladım, döneceğim yer de sıfırdır. Ama sizin başladığınız yer benim bırakacağım nokta olacak.” Dolayısıyla bu durum bize bir sorumluluk yüklüyor. Biz de bu sorumluluğu layıkıyla yerine getirebilmek adına en iyi şekilde çalışmaya gayret ediyoruz.
Herhangi bir konu ile ilgili karar alırken onun tecrübelerinden mutlaka yararlanmaya öncelik veriyorum. Dolayısıyla, her konuda ve her saatte kendisine danışma imkânımız oluyor. Bu da bize sağlam adımlar ile hareket etme olanağı sağlıyor.
Kendisi her zaman üzerinde çalıştığımız işe iyi konsantre olmamızı ve işin bütün detaylarına hâkim olmamızı söyler. Yaklaşık on yıla yakın bir süredir birlikte çalışıyoruz. Bu süre zarfından kendisinden iyi bir girişimci olmak için her fırsatı kovalamam gerektiğini ve hayata geçirmek istediğim projeler için doğru ortak ile işbirliği yapmam gerektiğini öğrendim. Başarılı bir iş adamı olmak için doğru iş, doğru ortak ve kendi doğruluğumuz üçlemesinin birlikteliğinin en iyi şekilde oluşması gerektiğini yine babamdan öğrendim.
Ayrıca iş hayatında risk almanın ve değişikliklere açık olmanın gerekliliği konusunda tavsiyelerde bulunur. Ve gerekirse özel hayatımızdan fedakârlık yaparak işimizi sonuçlandırmamız gerektiğini yine babamın tavsiyeleri ile öğrendiğimi söylemek isterim.

İlham kaynaklarınız neler?
İlham kaynağım var diyemem. Elimden gelenin en iyisini yaparak ilerliyorum.

Yoğun bir tempoda çalışıyorsunuz. Kendinizi motive etmek için neler yapıyorsunuz?
Evet; sorumluluklarımızı yerine getirebilmek için zamanımın büyük çoğunluğunu çalışarak geçiriyorum, işim bitmeden asla çıkmıyorum. Vaktimin çoğu sorumlu olduğumuz projelerle ilgili iş toplantıları ve bunları sonuçlandırmak üzere yaptığımız çalışmalar ile geçiyor.
Şahsen, insan sevdiği işi yapınca kendini motive etmek için dışardan destek almaya ihtiyacı olmuyor. Ben de işimi çok severek yapıyorum; aslında ben hayalimi yaşıyorum.
Bir altyapı holdingi olarak faaliyet gösteren şirketimizin, ülkemiz için değer yaratma gayreti içindeyiz, bu durum beni işime daha fazla motive diyor. Yine Holding bünyesinde kurulan vakfımız TİKAV bünyesinde hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerine katılmak, bu projelere destek vermek beni hem gururlandırıyor hem de motivasyonumu artırıyor.

Hobileriniz nelerdir?
Hobilerime pek zaman kalmıyor. Yaratabildiğim zamanları kitap okuyarak ve spor yaparak geçiyorum.

2015 planlarınız neler?
Akfen Holding olarak sahip olduğumuz bir iş modeli var. Mevcut iş modelimiz ve büyüme hedeflerimiz çerçevesinde 2015 yılında halen devam eden yatırımlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz.
Holding’imizin bağlı ortaklıklarından Akfen İnşaat’ın üstlendiği, 2 hidroelektrik santrali, 1 otel projesi, İncek Loft projelerinin yanı sıra Kamu-Özel Ortaklığı (PPP) iş modeli ile yapılması planlanan Isparta Şehir Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi projesi ve Hacettepe Yurt projeleri ile faaliyetlerine devam etmesini planlıyoruz.
Enerji sektöründe mevcut HES yatırımlarımızın yanında proje çalışmalarına hız verdiğimiz rüzgâr ve güneş sektöründeki yatırımlarına da odaklanıyoruz. Bu alandaki ölçüm ve proje çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca, lisansı işlemini tamamladığımız Mersin doğalgaz santralimizde hazırlık çalışmaları, Adana’daki termik enerji santrali projemizde ise lisans çalışmalarına devam etmeyi amaçlıyoruz.
Bağlı ortaklıklarımızdan Akfen GYO’nun Novotel Karaköy, Ibis Otel Tuzla ve Ibis Otel Moskova projelerinin de inşaatı devam ediyor.
Mersin Uluslararası Limanı’nın (MIP) büyüme hedefleri doğrultusunda Mart 2014’de bir genişleme projesi hayata geçirdik. Projenin temeli geçtiğimiz Eylül ayında attık. 18 ay gibi bir sürede tamamlamayı hedeflediğimiz proje için yaklaşık 170 milyon ABD Doları yatırım yapmayı hedefliyoruz.
Son olarak, iştiraklerimizden, TAV Havalimanları Holding ve hizmet şirketleri yeni yatırımlar ile istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor.

Sizce gelecek hangi sektörde?
Türkiye’nin genel olarak tüm sektörlerde, ama özellikle enerji, ulaşım ve sağlık sektörlerinde büyük altyapı ihtiyaçları var. Son yıllardaki istikrarlı ekonomik ve politik ortam Türkiye ekonomisinin diğer gelişmekte olan ülkelere nazaran daha fazla büyümesini sağladı.

Özellikle enerji sektörünün hem dünyada hem de Türkiye’de katlanarak büyümesini bekliyorum. Türkiye dinamik bir ekonomik potansiyele sahip. Dolayısıyla, ekonomik büyüme ile beraber artan enerji talebi nedeniyle önümüzdeki dönemde enerji alanında yatırımların devam etmesini öngörüyorum.
Yanı sıra gelişmekte olan bir ekonomi olarak, inşaat sektörünün önümüzdeki yıllarda da ekonomideki özgül ağırlığını devam ettireceği kanaatindeyim. Türkiye ekonomisinin artarak devam eden altyapı ihtiyacının karşılanması ve istihdam fırsatlarının yaratılması için inşaat sektörünün güçlü olması gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’yi sağlık alanında sadece bölgede değil, dünyada en ileri seviyelere taşıyacak olan projelerin başında Şehir Hastaneleri uygulaması geliyor. Kamu Özel Ortaklığı modeliyle hayata geçirilecek olan Şehir Hastaneleri projeleri ile Türkiye’ye 44 bin 904 yatak kapasitesine sahip 36 şehir hastanesi kazandırılması planlanıyor. Bu hastanelerden 26 bin 832 yatak kapasitesine sahip 16’sının ihalesi tamamlandı. Bu açından sağlık sektörünün önemli yatırım fırsatları barındırdığını söylemek mümkün.
Başarı tanımınız nedir?
Benim için başarı sağladığımız istihdamdır. Bir kişiye fazla iş imkânı sağlayabiliyorsak, bu bizi bir adım ileriye götürür.

İş yaşamınızdaki ilkeleriniz ve öncelikleriniz neler?
Hiçbir konuda işimi şansa bırakmamaya çalışıyorum; yani “sürekli gelişim’’ ana prensiplerimden bir tanesi. Ayrıca merak ettiğim konuları ertelemeden, olabildiğince vakit ayırıp araştırmaya çalışıyorum. Güncel konular ve küresel gelişmeleri yakından takip etmeye özen gösteriyorum.
Kendimin ve ekip arkadaşlarımın yaptığı işlerden daha iyi verim alabilmesi adına onlarla iyi geçinmeye ve her şeyin şeffaf olmasına önem veriyorum.

Genç girişimcilere tavsiyeleriniz neler?

Hayatınızın bir döneminde birinden ya da bir şeyden aldığınız ilham sayesinde girişimcilik kulvarına girmeniz ve yaptığınız işe inanmanız benim açımdan başarılı bir girişimci olmak için en önemli iki ön şart.
Bir başka unsur ise network yani, ilişki ağı. Günümüzde işinizdeki başarı, ilişkide olduğunuz kişilerle ve sosyal “network” bağlantıları ile ölçülüyor. İşimiz için kurduğumuz ilişkiler sayesinde büyüyen network bağlantılarımız gelişiyor. Ayrıca sosyal ilişki ağı yönetimi olarak da tanımlanan sosyal networking ile kendinizi ve işinizi, kurduğunuz bağlantılar vasıtasıyla daha fazla tanıtma imkânı bulma imkânına erişiyoruz. Bu, aynı zamanda daha fazla iş yapma fırsatı da sağlıyor.
Seminer, konferans gibi geniş katılımlı buluşmalar, yeni insanlar ile tanışabilmek ve yeni iyi ilişkiler kurabilmek için çok önemli fırsatlar sunabilir. Dolayısıyla bu etkinliklere katılarak, çok sayıda insanla tanışabilir, iş kapasitelerini arttırabilirler.

Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?

TİKAV bünyesinde hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerini yerel, bölgesel ve uluslararası diye üçe ayırabiliriz.
Yerel projelerimizden Bireysel Gelişim Programı (BGP) BGP, 2014 yılından bu yana projeyi yalnızca Fırat Üniversitesi öğrencilerine uygulanıyor. 1999 yılından bu yana bu proje kapsamında yaklaşık 300 gence ulaşıldı.
Bölgesel projeler kapsamında, iştiraklerimizden Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) ortaklığında Mersin’de farklı sosyal sorumluluk projelerine devam ediyor. MIP işbirliği ile yapılan bölgesel projelere, Eski Köye Yeni Adet, 2011-2012 yıllarında yapılan Anneler Okulu Projesi, yine aynı yıl yapılan Ortak Dilimiz Renkler Projesi, Muhtarlarla El Ele Projesi, Onarımı Bizden Okuması Sizden Projesi ve 2014 yılında uygulanan İçimizdeki Engeller Projesi Mersin’de yapılan sosyal sorumluluk projelerimizden bazılarını oluşturuyor.
Uluslararası projelere örnek olarak ise The Duke of Edinburgh’s International Award Programı’nı gösterebiliriz. Uluslararası Gençlik Ödül Programı kapsamında bugüne kadar 8 milyondan fazla gence ulaşılmıştır. Şimdiye kadar toplamda yaklaşık 12.000 kişiye ulaşılan ülkemizde bugün 55 birimde program aktif olarak uygulanmakta ve 2 bin 500’ü aşkın genç programa katıldı.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.