© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Binicilikte Başarı Öyküsü

Binicilikte Başarı Öyküsü

Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Tunç Çapa ile binicilik üzerine merak edilenleri konuştuk.

Binicilik sporuna olan ilginiz ne zaman başladı?
Binicilik sporuna olan ilgim 1965 senesinde ziyarete gittiğim 43. Süvari Alayı’nda başladı.

Biniciliğe başlamak için en ideal yaş nedir?
6-7 yaşlarında midilli ile başlamak idealdir.

Binicilik nasıl bir eğitimi gerektirmektedir?
Temel eğitim çok önemli. Her spor dalında olduğu gibi çok antrenman yapmalı, düzgün at ve doğru hoca ile çalışılmalıdır. Atın adalesi öğrenilmeli, ahır bakımı hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır. Bu saydıklarım bir paragraf, uygulama bir ömürdür.

Özellikle son yıllarda biniciliğe olan ilginin arttığını görmekteyiz. Pek çok binicilik merkezi açıldı. Bun konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
TBF’nda dört disiplin var. Biniciliğe ilginin arttığı doğrudur. Pek çok binicilik merkezi açıldı. Yalnız İstanbul Anadolu ve Avrupa bölgelerinde 100’ün üstünde merkez oldu. Binicilik merkezlerinin başarısı yetiştirdikleri binicilerin adeti ile doğru orantılıdır. Tesislerin alt yapı ve teknik ekipman donanımları, ahır ve at bakım standartları çağdaş kriterlerde olmalıdır. Türk insanı ata sporu olan biniciliği gerçekten sevmektedir. Mali imkanları arttıkça milletimizin gerek Anadolu’da gerek büyük şehirlerimizde bu spora ilgisi artmıştır.

Yaklaşmakta olan olimpiyatlar için beklentileriniz nelerdir?

1960’dan beri Türk binicileri gözükmedi. Yeni bir programla 2015 ve 2016 yılındaki kalifikasyon yarışmalarında alacağımız puanlarla gitme hedefimiz mevcut.

Geride bıraktığımız 2014 yılını binicilik faaliyetleri açısından nasıl değerlendirirsiniz?
2014 yılında binicilik faaliyetleri ilk defa yurt dışı temaslarda cumhuriyet tarihinde ilkleri yaşattı. Ustalar Ulusal Takım Sopot “Polonya” altın madalya kazandı. Yıldızlar İtalya’da Fransa’nın arkasından gümüş madalya aldı. İlk defa 15 yaşında At Terbiyesi’nde yarışan kızımız Hollanda’da şampiyon oldu. Zagrep’de yapılan Balkan Şampiyonası’nda Türk ekibi Balkan Şampiyonu oldu. Avrupa’da da Grand Prix’lerde altı binicimiz 2014’de 1’den 5’e kadar 34 derece aldılar.

2015 yılı projeleriniz nelerdir?

Binicililerimizin 2014 yılında gelen uluslararası başarılarına yenilerini eklemek için gerekli ne varsa yapacağız, bununla beraber 2016 yılında yapılacak Rıo Olimpiyatlarına katılım hakkı alabilmek için yapılacak uluslararası yarışmalarda kualifikasyon alabilmek büyük önem taşımaktadır.

Biniciliğe gönül vermek isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Sabrı ve azmi olan yanıma gelsin. Binicilik hem vasıtalı bir spor hem sanattır. Olimpik sporlar arasında bayan ve erkek ayrımı yapılmayan olimpiyatları beraber koştukları yegane spor dalıdır. Tavsiyem Türkiye de belirli bir eğitimden geçtikten sonra Batı binicilik kültürü almalıdır.

 

 

Türkiye’de spor atı yetiştiriciliği faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Tarım Bakanlığı ile birlikte spor atı projelerimiz var. Bunun için Karacabey Harası’nda 1500 dönüm yer ayrıldı. Yakında başlarız. Kendi üretimimiz olmadan bu spor güç.

Ülkemizde binicilik faaliyetlerini beş yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Projelerimiz kapsamında TBF eğitim ve kamplarımız gerçekleşirse, binicilik kulüplerimiz sportif projelerle TBF’ye gelirlerse 2014’deki bu güzel tablonun üzerinde işler olacağına inanıyorum.

At binmenin, hippoterapinin Otizm, MS, Down Sendromu, inme, çeşitli öğrenme bozuklukları, işitme ve görme engelliler ile psikolojik bozukluklara sahip kişilerde gözle görülür bir iyileşme sağladığı biliniyor. Bu konuda gündeminizde bir proje var mı?

Engelli binici sayımızı arttırmak ve spora kazandırmak için çalışmalara devam ediyoruz. Biniciliğin terapötik faydaları herkes tarafından biliniyor, atın hareket kabiliyetini sağlaması ve dilini bilmediğiniz bir canlıyla işbirliğine itmesi biniciliği diğer sporlardan ayırıyor. TİGEM’in bünyesinde Adaptif Binicilik ve Hippoterapi Merkezleri açılmakta. Karacabey’deki inşaat tamamlandı, Ankara’daki ise yeni başladı. Adaptif Binicilik Antrenörlük Eğitimlerine bu sene kaldığımız yerden devam edeceğiz, bu işe gönül vermiş antrenör sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Fizyoterapisti tarafından, özel eğitim öğretmeni ile biniciliğe yönlendirilmiş birçok çocuğumuz, gencimiz var.

 

 

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.