© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

2009 Satma Değil Alma Yılı

2009 Satma Değil Alma Yılı

Ankara – Dünya’yı ve Türkiye’yi derinden etkileyen “Global ekonomik kriz”, özellikle Gayrimenkul piyasasını farklı bir mecraya soktu. Barışkent Gayrimenkul’ün Genel Müdürü Barış Aydın, “Gayrimenkul Sektöründe yaşanan kriz nedeniyle çok büyük rakamlarda stoklar oluştu. Gayrimenkul’ün her alanında oluşan bu stoklar, çoğu zaman maliyetin altında satılıyor. Satışlar zararına yapılıyor. Biz bu nedenle tüm müşterilerimize 2009 yılında satma değil, satın alma çağırısı yapıyoruz” diye konuştu.

Ankara’da faaliyet gösteren Barışkent Gayrimenkul’ün Genel Müdürü Barış Aydın, Global krizin etkilerinin önümüzdeki yılda devam edeceğini söyledi. Aydın, “Biz tüm hesaplarımızı 2010’un ikinci yarısına göre yapıyoruz. Zira kriz bu süreçte biraz yavaşlayacak. Şu anda Gayrimenkul piyasası tam bir kaos içinde.  Gayrimenkul’ün her türünde büyük stoklar oluştu. Gayrimenkul’ün her alanında oluşan bu stoklar, çoğu zaman maliyetin altında satılıyor. Sadece Ankara’da onbinlerce daire şu anda satışa çıkmış, müşteri beklemektedir. Bu birikme uzun bir sürede eriyecek. Hatta inşaat firmaları maliyetlerin altına çekti. Biz bu nedenle tüm müşterilerimize 2009 yılında satma değil, satın alma çağırısı yapıyoruz” dedi. Aydın, açıklamasında şunları söyledi:

“Gayrimenkul’de tam satın alma zamanı. Elindeki nakit parasını şimdi gayrimenkule yatırmayan önümüzdeki dönem büyük pişmanlık yaşayacak. Bunu tecrübelerimize dayanarak ve uzmanlarımızın hazırladığı raporlar doğrultusunda söylüyorum. Türkiye ‘de gayrimenkul sektörü krize ilk önce giren ve krizden ilk önce çıkan sektörlerin başında olacaktır. Bir hayatın bütün birikimlerini yatırdığınız alımları yapıyorsunuz. Ciddi paralar harcanıyor. Bu da güvenilir ortamlarda yapılan bir iş. Bir insan kendini güvende hissetmediğinde bütün birikimini gidip de bir eve yatırmıyor. Onun için piyasanın en ufak moral kaybından etkilenen bir sektör bu. Gayrimenkul sektöründeki krizin başlangıcı aslında büyük bir genel krizin habercisiydi. Amerika’da da kriz mortgage skandalı ile başladı ve bir buçuk sene sonra Amerika derin bir krizde girdi. Krizden çıkmanın ilk sinyalini de yine gayrimenkul sektöründeki alımlar verecek. Bundan sonra zaten evin içi ile ilgili bütün sektörler de harekete geçecek”.

Ankara’da ciddi bir konut stokunun oluştuğuna dikkat çeken Aydın, bunun rakamsal olarak “Başkentin bir senelik talebinden daha fazla” olduğunu kaydetti. Aydın, “Yani şu an için Ankara’nın bir senelik talep fazlası var. Bu ancak birkaç sene içinde eriyebilir” dedi.  Aydın, şöyle devam etti.

“Fiyatlara da baktığınız zaman, satış rakamları maliyet kadar, hatta daha altında. Aslında maliyet bile değil, bir risk var içinde. Siz bunu satıyorsunuz, sıfır peşinatla ve birkaç ay vade ile daha sonra yapmaya kalktığınızda aynı maliyete çıkaramazsanız ne olacak? İnşaatçılar bunu yapamayacak. O yüzden bu sene satış değil alım senesi. Gayrimenkul sektöründe büyüme döneminde yanlış projeler de oldu. Stoklarda bunun de etkisi var. Çok fazla konut yapıldı. İnşaatçılar para kazandı, bunu gören herkes de girdi. Tekstil sektörü darda diye tekstil fabrikatörü fabrikasını sattı ve alışveriş merkezi yaptırdı. Hükümetin açıkladığı paket sadece KDV oranını 18’den 8’e düşürdü. O da 150 metrekarelik dairelerde hareket yarattı. Bu da kısmi bir moraldir. Fakat yeni kanuna göre KDV’nin yüzde onunu şu anda alamıyorsun devletten. Müteahhide bir şey yansımadığı için, vatandaşa da bir şey yansımıyor.”

{gallery}roportaj/250609baris{/gallery}

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.