© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Yılsonu Muhasebesi Zamanı!

Yılsonu Muhasebesi Zamanı!

Yeni yıl istisnasız herkes için bir başlangıç demek. Madem yüzyıllardır takvimler buna göre ayarlanıyor, biz de haliyle bu sisteme uyup, 31 Aralık’ta dönem kapanışı yapıyoruz. Yılın bu zamanı yılbaşının gelişine önem vermez görünenler bile sokaklardan, evlerden taşan ışıl ışıl heyecana kaptırıyor kendini. Benim içinse yılın bu zamanı, bitirmek üzere olduğumuz yıla şöyle bir bakma zamanı. Her sene Aralık ayında kendime yazılı yaparım, bir de önümüzdeki yıl için hedefler belirlerim. Faydasını görüyorum, size de tavsiye ederim!

Yılın bu belli başlı zamanları karşıdan kendimize bakmak için de bir fırsat. Doğum günü, yılbaşı ya da sadece sizin için önemli olan herhangi bir tarih… Bu sizin kendi muhasebeniz, kendi hesap kesim tarihinizi kendiniz belirlemek de size kalmış. Önemli olan, hayatımızın belirli bir zaman diliminde ne olmuş ne bitmiş bunun hesabını kendimize verebilmek, nerede durduğumuzu görebilmek. Günlük hayatın koşturmacasında hayatımızı değerlendirmek için pek de fazla fırsat olduğunu söyleyemeyiz. Amaçlarımız, hayallerimiz, başardıklarımız, keyif aldıklarımız.. Bunların hepsi bu koşturmacaya kurban gitmek için fazla önemliler. Üstüne üstlük zaman çok çabuk geçiyor. Bu günlerde herkes “Daha yeni kutlamadık mı yeni yılı, ne çabuk bitti!” diyor, her sene olduğu gibi… Bense daha evraklara 2012 diye tarih atmaya yeni alışmışken şimdi yine 2013’ün ilk birkaç ayını yanlış yazdığım tarihleri düzelterek geçireceğim… Öyleyse hayatın bu hızlı akışında başardıklarımız için kendimizi kutlamak, üzerini tozlanmaya bıraktığınız hayallerimiz için harekete geçmek ve belki de yenilgiler için ders çıkarmak için geleneksel yılsonu değerlendirmesi şahane bir fırsat. Özellikle bu muhasebenin kaydını bir yerlerde saklarsan eminim ki bir sene sonra üzerinden geçmek, kendi kişisel tarihinin küçük bir kesitine kuşbakışı bakabilmek için adeta zaman makinesi. Bu hesap dökümü herkes için çok kişisel. Kendini senden iyi tanıyan yok. O zaman torpil geçmeden, hile yapmadan neler olmuş bitmiş bu yıl, dök kağıda, sırala maddeleri. Gördüklerin hoşunuza gittiyse ne mutlu sana!

Sonra bir de temiz bir sayfa aç ve oraya 2013’te neler yapacağını yaz. Bu aşamada gerçekçi olmak önemli. Madem yılsonunda kendimizi acımasızca değerlendireceğiz, o zaman ulaşılabilir ama istediklerinizi teğet geçmeyen hedefler belirleyebilmek de bir sene sonra aldığımız mesafeyi sağlıklı şekilde ölçebilmemiz için en önemli adım. Daha önce de dediğim gibi bu hesap herkes için kişisel olsa da yine de yol göstermesi ve hem ben hem de senin kendi yol haritamızı çizebilmemiz için birkaç küçük ana başlık tüyosu. Kategorileri çoğaltmak ve içlerini doldurmak ise sana kalmış!

Sağlık: Tüm dünya bu trendin peşinde. Belki sen de benim gibi bohem ruhlusundur (tembel ve iştahlı yerine daha havalı bir ifade bulamadım) ve başın lezzetli yemeklerle bir de spor yapamama konusuyla beladadır. Ocak ayı spor salonu üyeliklerinin zirveye çıktığı dönem, biz neden eksik kalıyoruz, değil mi?! Ayrıca kendi kendimize yönelteceğimiz “Sen şuursuzca karbonhidrat tüketirken tüm dünya protein ataklarının uzmanı oldu. Millet uzaydan dünyaya paraşütle atlıyor, sen hala şu 3 kiloyu vermedin” gibi acımasız eleştiriler için de hodri meydan. Ben buraya bir de yıllık check-up eklemek istiyorum. Sevdiklerimi de check-up yaptırmaları konusunda bunaltmak ayrı bir hedefim. Sen düzenli spor yapıyor ve hatta beslenmen de gayet güzel dikkat ediyorsan ne güzel, ne mutlu.

İş: Günümüzün çoğu işyerinde geçiyor ve iş çoğunlukla eve gelince de kafadan çıkıp gitmiyor. Sonuç olarak severek yaptığımız bir işimiz yoksa zamanımızın çoğunu istemediğimiz bir ortamda geçiriyoruz. Bununla da kalmıyor, eve gelince de günün stresi devam ediyor. Belki de işi seviyor olsan da asıl yapmak istediğinin bu olmadığını biliyorsun. Hayatımızın çoğunu geçirdiğimiz iş konusunda mutsuz olmak ve bu konuda hiçbir şey yapmamak kadar vahim bir durum olamaz. Bu yıl sevdiğin şeyi yaparak para kazanmak için ne gerekiyorsa yap. Gerçekten. Harekete geç.

Aşk: Sevdiğin kişiyle mutlu olmak için elinden geleni ardına koyma. Evet, zaman zaman ilişkiler havuz problemlerinden daha zor olabiliyor ama şunu da hesaba katmak gerekiyor ki günümüzde herkesin hayatı zaten zor, herkesin kafasında bir milyon tane konu. Bu yüzden hayatını paylaştığın kişiye daha fazla zorluk yaratma, sen de onun sana zorluk yaratmasına izin verme. Birbirinizin hayatını kolaylaştırmak çok önemli, unutma! Birlikte olmanın anlamı mutlu olmak. Aşkı başka bir şeyle karıştırmak çok kolay. Mutlu olduğundan daha çok mutsuzsan artık otur düşün. Mutluluğun mutsuzluğundan büyükse o zaman aşkına sahip çık. İlişkide hem iki kişi, hem de tek başına mutlu ol, zaten daha güzeli var mı?

blank

Seyahat: Kendi işinin sahibiysen ya da çalışmıyorsan tatil konusunda hayat sana güzel, seçici ve keyfi davranabiliyorsun. Gezmiyorsan kabahat! 9-6 çalışanlar, size sesleniyorum! Tatillerimizi birkaç haftalık yıllık izinlere mahkum eden bu düzeni suçlamak benim de en sevdiğim şey, ama fark ettim ki mızırdanmak ve yurt dışından örnekler vermek çok zevkli olsa da yine de sonuç olarak tatil yapmamızı sağlamıyor. O yüzden bu konuda stratejik davranmak şart. Aç önüne takvimi. Resmi tatil, dini tatil, bayram seyran hepsini dök. Yıllık izinlerini güzel güzel aralara serpiştir. Bu yıl nereleri görmek istiyorsun, hangi ülkeye olan merakını yıllardır erteliyorsun? Şimdiden karar vermenin erken olduğunu düşünme, uçak biletleri kapış kapış gidiyor. Aç bilgisayarını bak biletlere. 6 ay sonraymış, 9 ay sonraymış umursama. Planlamak gitmenin yarısıdır. Nereyi hayal ediyorsan planla ve git. Japonyalar, Yeni Zelandalar seni bekler.

Kişisel gelişim: Özetle durum şu; oturarak başarıya ulaşan tek varlık tavuktur. Dünya sürekli değişiyor, gündem jet hızıyla akıyor. Sen bunların neresindesin? İç dünyanın gündemini hala üç sene önceki düşüncelerin mi meşgul ediyor? Gündem zaman zaman iç karartıcı olabiliyor ve insan boğulduğunu hissediyor kabul ediyorum ama dünyadan bihaber yaşamak dünyadaki varlığımıza ters. Dünyaya duyarlı, olan bitene hakim olmak hayatla bağları kuvvetlendiriyor. Gerçek gündemden uzaklaşmak isteyince hayal gündemler her an yardıma hazır. Okunacak kitap listeleri, izlenecek film listeleri boyunuzu aşmışsa duruma el koyma vakti.

Hobiler: Belki çok klişe ama keman çalmak için herhangi bir yaşın geç olduğunu kim söylüyor? Ya da hadi belki bu kadar değil ama mesela yemek yapmayı öğrenebilirsin. Bu yeni yetenekle hayatına büyük katkılar yapabilir, kendi yaptığın somon tartara bakarken adeta sanat eseri yaratmış gibi gururlanabilirsin! Kuş gözlemden, felsefeye, yeni bir dil öğrenmekten, pastacılığa her tür konuda kişisel merakları keyfe çevirme imkanları var. Neden daha önce yapmadım ki deneceği kesin, daha fazla ertelememek gerek.

 blank

Yazının başında da söylediğim gibi bunlar sadece birkaç genel başlık. Madde madde yazarken çok daha spesifik olmak mümkün. Yani aslında koltukları değiştirmek bu senenin hedeflerinden biri olabilir, kime ne? Geçen yılın muhasebesini yapıp, önümdeki yıla hedefler koymak benim “kendimin daha farkında” olarak yaşamama yardım ediyor, umarım senin de işine yarar! Sanırım bir nefes alıp kendimize biraz uzaktan bakmaya hepimizin ihtiyacı var. 2013’te herkese sağlık, huzur, mutluluk ve güzel bir yıl diliyorum!

Endişe dolu minik not: Maya’ların başımıza açtığı 21 Aralık 2012’de dünyanın sonu geleceği hikayesi gerçekten sadece hikaye değil mi? Yetkililere sesleniyorum, bu konuda resmi bir açıklama yapılmayacak mı hala, azıcık zaman kaldı!? (Oradan anlaşılıyor mu bilmiyorum ama ben korkuyorum!)

Ayşe’nin Önerileri:

Bu ay her ay olduğu gibi film, kitap ve müzik önerisi yok, çünkü yeterince ödev verdik kendimize. Hesap dökümünüzü alın, kendinizi harika geçecek bir seneye hazırlayın ve yılbaşı gecesi elinizde şampanya, şarap vs. sizi keyiflendiren ne varsa kadehinizi 2012’ye kaldırıp onu hakkını vererek uğurlayın!

Ayşe Karlık Yurtkuran

Yazar Hakkında /

Yazarımızın kısa özgeçmişi çok yakında burada, sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.