© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Yılbaşı Gelenekleri

Yılbaşı Gelenekleri

Sene sonu yaklaşınca, açıkçası benim için senenin en güzel kısmı başlıyor demek! Yaşadığım şehirlerde genelde Noel ve Yılbaşı hep renkli ve partilerle dolu geçmiştir…
Ben küçükken annem ve babam veya dedem ve anneannemin verdiği veya davetli olduğumuz bir yılbaşı partisi nerede olursak olalım hep vardı… Zarif ve şık hanımlar, bol bol kahkahalar, bazen çocuklar ve ailenin köpeği, altı hediyelerle dolu ışıl ışıl parlayan Noel ağacı ve kırmızı mumlar. Bu partilerde şampanya ve havyar, somonlu ve karidesli kanepeler ve kokteyller ikram edildiğinde keyfime diyecek yoktu! Sizlere aşağıda birkaç favori şehirlerde yapılan tipik yılbaşı kutlamalarından bahsetmeden edemiyorum. Umarım sene sonu kutlamalarınız sevdiklerinizle beraber, böyle keyifli geçer hep!

Berlin

Her sene kocaman bir Noel pazarı kurulur, neredeyse her mahallede. Ağaç için küçük cici süsler, el yapımı küçük hediyelik eşyalar veya takılar, yılbaşı tatlıları, gluhwein (tarçınlı sıcak içilen tarcın ve karanfilli kırmızı şarap) ve benim çok sevdiğim Bratwurst ve pretzel bulabilirsiniz bu pazarlarda… Almanlar çok güzel kekler ve pastalar yaparlar. Mesela, stolen torte Almanların tipik Noel/yılbaşı keki… İçinde şekerlenmiş meyve parçaları ve kuru üzüm olur, toz şekerle kaplıdır. Ve favori leib kuchen (yumuşak zencefilli bisküvi) ile kendimizi tıka basa doldururduk!
Berlin havai fişeğe bayılan bir şehir… Tabii benim zavallı St.Bernard köpeğim Cesar bu isi hiç ama hiç sevmezdi!
Adlon Oteli’nin yılbaşı yemeği ve balosu her sene yapılan bir gelenek haline gelmiştir adeta Berlin’de. Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20.yıldönümünde belki burada yılbaşını kutlamak hiç de fena olmaz!

Norveç/İsveç

Kuzey ülkeleri Noel ve yılbaşını belki kutlamasını en iyi bilen kültür… Her evin camında mumlar ve cam süsleri, ocakta ve fırında sıcak pişen yemekler ve ailelerin beraber geçirdikleri bir zaman. Kuzey geleneğine göre Noel baba yok, onun yerine pamuk prensesin cücelerine benzeyen, ‘tomtenisse” olarak bilinen bir efsane ile büyür çocuklar.  Bu ülkelerin atmosferini yakalamak için Ikea’ya gitmeniz yeterli! Bol bol glogg (yine sıcak kırmızı şarap), somon, karides kokteyli ve sylt (onların usulüne göre hazırlanmış herring balığı) ve acquavit (kuvvetli bir likör) tipik yenilenler arasında… Peppar kakor’dan (zencefil bisküvisinden) ev yapılır. Noel gecesi, Tomtenisseye süt ve peppar kakor masaya bırakılır… Bu ülkelerde de yılbaşı kutlamaları oldukça hareketli geçer…

Londra

Birkaç hafta önce Kasım başı Londra’dayken, Noel ve yılbaşı ışıkları sokaklara asılmaya başlanmıştı bile! Belki ışıklandırma bakımından en zarif yılbaşı ışıkları Londra’da… Christmas Puding (tarçınlı, karanfilli, şekerlenmiş meyve parçaları ve kuru üzümlü oldukça zengin bir kek… Yanına clotted cream (kaymak) ile yeniliyor. Noel ve yılbaşı zamanı Londra’daysam, Fortnum & Mason’a gidip bayıldığım “Smoked Earl grey” çayını içmeye giderim.

New York
Su anda New York’tayım ve keyfime diyecek yok çünkü Thanksgiving ve “Holiday Season” başlangıcı buradayım. 2 Aralık Rockefeller Plaza’daki geleneksel ağaç ışıklandırma töreni gerçekten görmeye değer! Biz New York’ta yaşarken İtalyan Turizm ofisinin pencereleri meydana baktığı için oradan seyrederdik… Bu sene Brasserie Ruhlmann veya Rainbow Room’dan kızım ve kız kardeşimle seyretmeyi düşünüyoruz… Ve tabii buz pateni severseniz, kesin ertesi günlerden birinde ağacın yakınındaki pistte paten kayma keyfini tadabilirsiniz… Belki ışıklandırma bakımından en çok sevdiğim şehir New York yılbaşı zamanı… Gerçekten zaten hep canlı olan şehir sanki iki katı daha canlanıyor adeta… Nutcracker balesini her sene görürüz. Bu sene ilk defa kızımı da götürüyorum. Ayrıca Radio Hall Christmas Show’una da kızımı bu sene götürmeyi düşünüyorum. Son olarak bir not:  New York’ta “candy cane” yemeden olmaz!

Venedik

Tabii yılbaşı aile neredeyse orada güzel olur. Hemen hemen her sene Fiesole’deki evimizde Noel
Partisi veririz ve ağacı senelerdir her yaşadığım yerden topladığım ve aileden gelen süslerle süslerim. Süsleri ağaca astıkça bir dilek tutarsınız. Biz bu sene yılbaşını Venedik’te kutlamayı planladık. Normalde kayağa gittiğimiz bir dönemdir yılbaşı dönemi… Cortina, S.Candido ve Lech favorilerim arasında. Ama S.Marco Meydanı, oradaki Cafe Florian ve Casino sene sonu pek eğlenceli olsa gerek! İtalyanların geleneksel Noel keki Panettone. İçinde kuru üzüm ve şekerlenmiş meyve parçaları olan kabarık kuru bir kek. Pandoro da bir benzer kek. Şubat gelince artik içiniz dışınız panettone olur ve gelecek seneye kadar görmek istemezsiniz bu keki!

Nerede olursanız olun, umarım yeni yıla mutlu, aileniz ve sevdiklerinizle beraber girersiniz!
Mutlu 2010!!!

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.