© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Tutkunun Hükmü Audi R8

Tutkunun Hükmü Audi R8

Almanya’da 25 yıldır yayınlanan dünyanın en önemli klasik otomobil dergilerinden Motor Klassik okurları tarafından, spor otomobiller sınıfında birinci olarak ‘2009 Geleceğin Klasiği’ seçilen Audi R8, Audi’nin klasik otomobil tutkunlarınca da dikkatle takip edildiğinin bir kanıtı.

Audi R8, ilk defa kaputa konumlandırılmış dört halkalı Audi logosu ve saldırgan bir izlenim veren led teknolojili farlarıyla çarpıcı bir yüze sahip.
Aynı zamanda dünyanın tüm ışıklandırma üniteleri led teknolojisine sahip ilk seri üretim otomobili.

Karbon fiber gövde parçaları, çift ağızlı egzoz çıkışları, ortadan konumlu V8 FSI motoru görebilmeyi mümkün kılan arka cam ve difüzörler ile Audi R8 rakipleri arasında ön plana çıkıyor. Aracın hızına paralel olarak açılan arka spoyler ise rüzgârı kullanarak bastırma kuvvetini arttırarak Audi R8’in aerodinamik açıdan daha kusursuz bir yapıya sahip olabilmesini sağlıyor.

Le Mans Quattro
konsepti ile birebir aynı ölçülere sahip Audi R8, Audi’nin gerçeğe yakın konseptler anlayışının bir parçası ve 2.65 metrelik aks mesafesi de yine konsept versiyon ile aynı. Audi Space Frame alüminyum gövde teknolojisiyle üretilen R8, bu sayede mümkün olan minimum ağırlığa ve maksimum rijitidiye sahip.

Auto Union döneminin yarış otomobillerini andıran iç tasarım bugünlerin Le Mans Quattro modelinin de detaylarını kullanmış. Sürücü odaklı kokpit, karbon fiber kaplamalar ve napa deri döşeme ile daha sportif bir kimlik kazanmış. MMI sisteminin kontrolünün orta konsola taşınması da bir başka yeni detay olarak ön plana çıkıyor. İki koltukla motorun arasında kalan ve iki golf çantasının sığabildiği kabin içi yükleme alanına sahip Audi R8’in ön tarafta yer alan bagaj bölümünde de 100 litre yükleme imkânı var.

V8 FSI
motor aracın ortasına uzunlamasına konumlandırılmış. Audi RS4 modelinde de kullanılan ve 2 koltuğun arkasında yer alan makine 4.2 litre hacimli ve 7800 devir/dakikada 420 HP güç üretiyor. 4500 ile 6000 devir/dakika arasında 430 Newtonmetre tork üreten güçlü motor, 1558 kilogramlık boş ağırlığa sahip Audi R8’i 301 km/s’lik son hıza ulaştırıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 4.6 saniyede tamamlayan Audi R8’in motoru maksimum 8250 devir/dakika devir çevirebilme özelliğiyle de kendinden söz ettiriyor.

6 ileri hızlı manuel şanzımanın standart olduğu araçta ayrıca Audi’nin R Tronic adını verdiği yeni nesil sıralı şanzımanı da isteğe bağlı donam olarak sunuluyor. Joystick biçimli vites kolu ve topuzuna sahip R Tronic şanzıman, aynı zamanda direksiyon simidi üzerindeki kontrol pedleriyle de vites değişimine olanak tanıyor.

Quattro çekiş sistemiyle donatılan R8’de motorun ürettiği gücün yüzde 44’ü ön tekerleklere, yüzde 56’sı ise arka tekerleklere aktarılıyor.

Audi Magnetic Ride adı verilen adaptif sönümleyici sistem ile yayların ve amortisörlerin sertliği sürücü tarafından iki farklı konumda olacak biçimde (spor veya konfor) belirlenebiliyor.

18 inçlik standart aluminyum alaşım jantlarda önde 235/40 arkada ise 285/35 ebatlarında yüksek performans lastikleri bulunan Audi R8, isteğe bağlı olarak 19 inçlik jantlarla ve 235/35 ön ve 295/30 arka ebatlarında lastiklerle de satın alınabiliyor.

Mükemmel yol tutma kabiliyetine sahip R8’den tüm otomobil severlerin garajında bir tane bulunmalı. Benimki beyaz olsun lütfen…

Keyifli sürüşler dilerim.

Test etmem için Audi R8’i İstanbul’dan gönderen Doğuş Otomotiv yetkililerine, THK Genel Müdürü Necdet Şendil’e, kıyafet tasarımlarıyla çekimlerimize ruh katan Abdullah Öztoprak’a, asistanı Sariye Arkaç’a, organizasyonumuza İstanbul’dan katılan Fashion TV güzeli manken Başak Emre, manken Pınar Haşimoğlu, manken Eyüp Akkaya, Heat Ajans’ın sahibi Bora Dalgıç ve mankenleri İlknur Söylemez, Tuğba Çelik, Tuğçe Kilit’e, saç ve makyaj tasarımları için Paris Kuaför Sheraton Mehmet Aytulun’a ve asistanlarım Burcu Coşkun, Alihan Coşkun ve Ersin Al’a teşekkür ederim.

Sanat hayatına İstanbul’da devam edecek arkadaşım Fethi Karaduman’a çektiği başarılı fotoğraflar için ayrıca teşekkür etmek isterim.

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.