© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

SÜSEN “Cennetin Habercisi İris”

SÜSEN “Cennetin Habercisi İris”

Adını mitolojideki gökkuşağı tanrıçasından aldığını biliyor muydunuz?
Efsanelerde en büyük tanrı Zeus ve tanrıça Hera’nın cennet ile ilgili haberleri onun vasıtası ile aldıkları söylenir. Zaten çiçeklerin dilinde süsen (iris) “sana bir haberim var” anlamına da gelmektedir. Latince’de cennetin gözü olarak bilinir…

 

 

Ressamların İlham Kaynağı
Hepimizin tanıdığı ünlü ressamlardan Claude Monet, Van Gogh, Condrad Kiesel’in resimlerinde süsenler başroldedir. Kokuları ve renkleri ile ressamları büyülemiş, tualleri süslemiştir.

Ortaçağda zengin sınıfın çiçeği olarak nam salmıştır. Ona sahip olmak isteyenler soğanlarını yüksek miktarlar ödeyerek satın alırlardı. Dünyada 250’ye yakın türü olan süsenin ancak 20 doğal türü ülkemizde yetişmektedir.

 

Mezarların Süsü Süsen öyle kanaatkardır ki mezarlıklarda bile kendi kendine yetişmektedir. Anlayacağınız bakımsız mezarların bitkisi olarak renkleri ve kokuları ile tüm sahipsiz mezarlara da sahip çıkmaktadır.

 

Gelelim Bakımına
Kireçli ve geçirgen topraklara bayılır. Toprak nemli kalıncaya kadar sulama yapmak en uygunudur. Yaz aylarında ise suya olan ihtiyacı artar. Bu dönemde sulamayı artırmanızı öneririm. Saksıda yetiştirmek istiyorsanız saksının değişimini iki yılda bir, yaz aylarında yapın ki bol çiçeklenme yaşasın.

 

Üretim
Nazlı olmayan süseni yetiştirmek çok kolaydır. İlkbahar sonunda çiçeklenme bitince kökten ayırma yöntemi ile çoğaltabilirsiniz. Bu iş için Nisan en uygun aydır. Köklerinden ayrılan süseni en kısa sürede başka bir saksıya ekerek çiçeklenmesini çoğaltabilirsiniz. Kış aylarında dinlenme dönemine girer, çiçeklenme sonlanır. Ancak yaz-kış yaprakları yeşil kalır.

 

Çok değişik renklerde çiçek açar. Genellikle mor, beyaz, sarı, pembe tonlu çiçekleri 5-15 cm uzunluğundadır ve gövdenin ucundadır. Çok fazla soğuk ve sıcak bitkinin köklerine zarar verir.

Süsenin dikildiği topraklara mutluluk kattığı

Sevgili bahçe severler; yapı marketlerin bahçe reyonlarında ya da seralarda fiyatları 5-25 TL arası değişmekte olan bu mutluluk kaynağına
bahçenizde, balkonunuzda veya terasınızda bir yer vermeye ne dersiniz? Öneri bizden uygulama ise size kalmış…

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.