© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Patiler Tatilde

Patiler Tatilde

Havalar ısındı, sınavlar bitti, okullar kapandı, yıllık iznim vardı derken yaz bir çırpıda geldi. Artık soğuktan kat kat giyinmemize gerek yok; evcil hayvanların da upuzun tüylerine ihtiyaçları yok. Besleyenler bilir; evcil hayvanların tüy dökme mevsimi geldi de geçiyor bile. Nasıl ki evimizde, bahçemizde yaza hazırlık yapıyoruz, aynı hazırlıkları evdeki canlar için de düşünmemiz gerekiyor. Zira onlar da uzun ve soğuk bir mevsim atlattılar. Şimdi onları rahatlatmanın tam sırası.

Her evcil hayvanın, hastalandığı zamanlar hariç; mevsim başlangıçlarında ve tabi ki aşıları geldiğinde veterinerlerine görünmeleri gerekiyor. Size direnebilirler ancak onları özel bisküvilerle kandırabilir ve hekiminizin yolunu tutabilirsiniz. Sizin ve en önemlisi evcil hayvanınızın rahatlıkla anlaştığı bir veterinere gitmenizde fayda var. Böylece hayvanınız hekimine sorunları hakkında daha da “açık sözlü” davranabilir.

Belki her cins için geçerli değildir ancak genellikle evcil hayvanınızın yazın bunalmaması ve derisinin rahat nefes alıp, deri hastalıklarına davetiye çıkarmaması için tüylerini kestirmek en bilindik yöntemdir; ancak son kararı yine de veteriner hekim verecektir. Ayrıca çok sık olmamak kaydıyla, hayvanınız izin verdiği sürece onlara banyo yaptırabilir, eğer imkanınız varsa deniz kenarında dalgalar eşliğinde serinleyebilirsiniz. Ne de olsa suyu sevmese de kediler ve istisnalar dışında suya bayılan köpekler de doğuştan yüzme yeteneğine sahiptir.

Havaların ısınmasıyla sıcaktan sizin kadar bunalan evcil hayvanlarınız için yapabileceğiniz birçok şey var aslında. Bunlardan biri de ailecek bir pikniğe gitmek olabilir mesela. Kışın yağmur çamur derdinden güneşe hasret canlar için güzel bir değişiklik olur. Bir de bu keyfe bir frizbi ya da tenis topu eklerseniz, değmeyin hayvanın keyfine…

Tatile Giderken…

Diyelim ki yazlık evinize ya da evcil hayvan konaklamasına izin veren bir otele gideceksiniz, hayvanınız da sizinle gelmek durumunda. Araba, uçak, otobüs; hangisiyle yolculuk etmek isterseniz ona göre evcil hayvanınızı hazırlamanız ve rahat ettirmeniz gerekiyor. Baştan düşünmekte fayda var; eğer bu sorumluluk size ağır gelirse ya da hayvanınız uzun ve yorucu bir yolculuk için çok yaşlı ise size en yakın hayvan otelini veterinerinize sorarak öğrenebilir, en azından siz yokken hayvanınıza iyi bakıldığını düşünerek daha rahat bir tatil geçirebilirsiniz.

Ama ben evcil hayvanım olmadan şuradan şuraya gitmem diyorsanız, hayvanınızın “kişisel” eşyaları için size yardımcı olabilecek bir liste sunabilirim. Yolculuk etme alışkanlıklarına göre; taşıma kutusu ya da araç içi emniyet kemeri, gezdirme tasması, yatağı veya en sevdiği örtüsü, sahilde yanınızda oturması için mini bir çadır ya da şemsiye, susuzluğunu gidermesi için matarası, kendini evinde hissetmesi için oyuncağı, su ve mama kapları, gittiğiniz tatil beldesinde bulamamanız ihtimalini göze alarak maması, bisküvisi, kullandığı ilaçlar, havlusu, tarağı, şampuanı ve tabii ki kimliği yani aşı karnesi. Liste uzun ve hatta belki bazılarını bulmak için o pet store senin bu pet shop benim gezebilirsiniz ancak onların da tatil keyfini sürmeleri için emin olun buna değer.

Eğer arabayla gidecekseniz veteriner hekiminize danışarak bulantı ve kusma gibi hayvanınızın olası yolculuk rahatsızlanmalarına iyi gelecek bir-iki tablet vermesini isteyebilirsiniz. Ayrıca yolda, tatilde, sahilde her daim matara ya da termos bulundurun ki evcil hayvanlarınızı susuz bırakmayın, aksi halde çok geç olabilir.

Uçakla ya da otobüsle aynı yolu kat etmek evcil hayvanınız için çok daha zor olabilir çünkü toplu taşım araçları yönetmeliklerine göre hayvanlar için halen özel bir alan yaratılmadığı için maalesef bagaj ve kargo bölümünde “uyutularak” seyahat etmeleri gerekiyor. Bu uygulama özellikle yaşı büyük hayvanlarda büyük risk anlamına geliyor. Ayrıca uyutulan hayvan ola ki yan yatırılmaz ise kustuğu takdirde boğulabiliyor.

Gerçi her havayolu şirketinin bu alanda uygulamaları farklı ancak yine de belli bir kilonun üstündeki hayvanlar genellikle kabine alınmıyor. İster bagajda isterse kabinde yanınızda seyahat etsin, şehirlerarası ya da ülkelerarası ayrımı gözetmeksizin hayvanınızla geleceğinizi, taşıma kutusu boyutları ile birlikte rezervasyon yaptırırken belirtmeniz gerekiyor. Sağlık karnesi olmayan evcil hayvanlar alana bile alınmıyor, bunu unutmayın. Bir de, gideceğiniz ülkenin evcil hayvanların girişi için yasak koyup koymadığını da etraflıca araştırmanızda fayda var.

Patilere Şehirlerarası Nakil

Arabam yok ama evcil hayvanımı yanımdan asla ayırmam diyorsanız, o zaman birkaç ay önce hizmete giren Badem’s Şehirlerarası Pet Nakil Grubu çözümünüz olabilir derim. Deneyimli şoförlerin kullandığı hayvanlar için özel donatılmış araçlarla sağlanan İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Samsun çıkışlı 266 noktaya evcil hayvan ulaşımı tam size göre.

Ulaşım sorununu da hallettikten sonra geriye tatilde yalnızca dinlenmek var. Evcil hayvanınız ve siz bir aile olarak gittiğiniz bu tatilde elinizden geldiğince eğlenmeye bakın. Dışarı çıktığınızda tasmasını unutmayın ki hiç bilmediği bir şehirde kaybolmasın.

Tatilden Dönerken Bir Can Sahiplenin

Tatil beldelerinde sokak hayvanı popülasyonu yüksektir. Bunun başlıca nedeni ise tatilcilerin evcil hayvan “satın” alıp yaz sonunda evlerine dönerken sokağa atmalarıdır. Eğer siz de tatildeyken ya da gitmeden önce bir hayvan aldıysanız, sonrasında sokağa bırakacaksınız sahiplenmeyin bile. Terk edildikten sonra hayvanlar derin bir üzüntü ve korku hissetmelerinin yanı sıra savunmasız bir halde sokaklarda yemek ve su ararken her türlü tehlikeye maruz kalıyorlar.

Belki de evcil hayvanınız yok ama almayı düşünüyorsunuz. İşte size mükemmel bir fırsat; önünüzde koca bir yaz var sokaktaki canları kurtarmak ve onlarla bir aile kurup evinizde yer açmak için. Onları bırakıp gidenler, açlığa, susuzluğa ve yalnızlığa mahkum edenler bir kere kötülük yapmışken, siz ikincisini yapmayın. Sokak hayvanı deyip hakir görmeyin, onlara bir kere yaklaştınız mı göreceksiniz hayattaki en sadık dostlarınız bu sokak hayvanları olacaktır.

Ayrıca durumunuz ne olursa olsun yazlık alanlarda sokak hayvanlarına yemekle su verebilir ve böylece onları yaşatabilirsiniz.

Sadece Bir Kap Su

Bizler aşırı sıcaklarla başa çıkmak için litrelerce sıvı tüketebiliriz ancak unutmayın sokaktaki kediler, köpekler ve hatta kuşların bile böyle bir şansı yok. Onlara bu kurak yaz günlerinde, kapımızın önüne her gün bir kap su koyarak yardım edebiliriz. Çok bir şey değil; yalnızca bir kap su nice canlar kurtarır.

Bir Kızılderili Atasözü

Bir Kızılderili atasözü der ki; “Hayvanlar olmadan insanlar nedir ki? Eğer bütün hayvanlar kaybolup giderse, insanoğlu büyük bir ruh yalnızlığı içinde ölecektir. Hayvanlara ne olduysa insanlara da aynısı olur. Her şey birbirine bağlıdır. Yerkürenin başına gelen, yerkürenin çocuklarının da başına gelecektir…”

Size, evcil hayvanınıza ve sokakta kalan tüm canlara bol sulu, bol güneşli, bol yemekli tatiller diliyorum.

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.