© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Moda İkonu Olmak

Moda İkonu Olmak

Bir kere kafamız çok karışık; Moda nedir? Modacı kimdir? Neyin modası geçti?
Şu anda moda ne? Moda ikonu kim? Nasıl moda ikonu olurum?

 

 

En baştan başlayalım şimdi. Moda yalnızca giysi, ayakkabı, mücevher demek değildir. Moda; sanat, müzik, edebiyat, tiyatro, mimari, yemek gibi görsel duygularımızı harekete geçiren her şeye denir. Tüm bu disiplinlerin bir modası vardır. Aslında tüm bu disiplinlerin o gün kabul görmüş gidişatına “akım” kelimesini uygun görmemizin sebebi, modayı yüzeysel ve sadece tüketim odaklı anlayan ve anlatanlardır… Moda kelimesini kullanmak bile, hakkında konuşulan konuyu bir anda basitleştiriyormuş gibi bir algı yaratıyor.

Mesela “Modacı” diye bir terim var bizim ülkemizde ve bu benim çok komiğime gidiyor açıkçası, bunun doğrusu “Tasarımcı”dır. Tasarlayan, yaratan, ortaya bir sanat çıkaran kişidir. Bir şeylere yepyeni bir bakış açısı getirir tasarımcı. Materyale, forma, desene herkesin baktığından çok daha farklı bir şekilde bakar. Tüm bunları kimsenin tahmin edemeyeceği şekillerde birleştirir ya da beklenen bir birleşime, kimsenin beklemediği bir detay oturtur ve o şey artık asla eskisi gibi olmaz.

Birkaç cam boncuğu arka arkaya dizerek ya da yurtdışında gördüğü bir kıyafetin aynısını kopyalayarak, olur olmaz ortaya çıkıp ben modacıyım diyenlere bir kahkaha atıyorum ayıptır söylemesi. Bu işi hakkıyla yapan, eğitimini alan, bu iş için zaman, emek ve enerji harcayan insanlara bu haksızlığı nasıl yapıyorlar anlam veremiyorum. Ama suç tam olarak onlarda değil, onlara prim verenlerde ve ciddiye alanlarda. Kapitalist sistemde her konuda olduğu gibi bu da arz talep meselesi.

Moda ikonları konusuna geldiğimizdeyse konu bambaşka bir yere gidiyor. Moda ikonları moda evlerine ilham verecek kadar kişisel bir tarzı olan, sadece giydikleriyle değil duruşu ve hayata bakışıyla da ilham veren kadınlardır. Sadece kitlelere değil, moda tasarımcılarına da ilham veren bu kadınlar senelerce kendilerinden bahsettirmeyi başarırlar. Zamanlarının it-girl’leri kendilerinden sonra gelecek nesillerin moda efsaneleri olurlar.

Aslında moda ikonu olunmaz, moda ikonu doğulur diyebiliriz. Yani moda ikonu diye adlandırdığımız kadınlar sadece kırmızı halıda muhteşem görünen kadınlar değillerdir. Günlük hayatlarında, fotoğraflanacaklarından habersizken bile dikkat çekici ve cesur seçimleri ile kendilerini görenlere ilham verecek kadar yetenekli olan bu kadınlar, bir stilistin seçimleri ile görüntülerini kazanan çoğu Hollywood yıldızından çok daha değerli bir şeye, iç sese sahiptirler. O sırada “moda” olan bir parçayı giymek yerine kendi iç sesleriyle çatışmayacak, karakterlerine uygun ve çok fazla bulunmayan özgün parçalarla yarattıkları tarzları, her nerede olursa olsun konuşulmaya değerdir.

Moda ikonu olmak, bir markanın podyumundan fırlamış gibi görünmek demek olmadığı gibi bir markanın elçisi gibi sürekli aynı markayı giymek de hiçbir zaman olamaz. Zaten akılda kalıcı bir tarza sahip olmak için tek bir markanın farklı sezonlarını karıştırmaktan çok daha fazlası gerekir. Yeni ile eskiyi, ucuz ile pahalıyı, haute couture ile basic’leri doğru oranda, doğru şekilde ve ilham verecek kadar yaratıcı bir tarzla sunmayı başarıp bir de bunları emanet gibi taşımayan kadınlardır, tarzından kendileri öldükten sonra bile bahsettirebilenler.

Dikkat çekici olmaktan bahsederken sadece avangard ya da aşırı futuristik öğeler aklınıza gelmesin. En klasik görünüme sahip Jackie Kennedy de bir moda ikonun olarak anılır halen. Aynen ileride Kate Middleton’ın anılacağı gibi…

Medyada ya da halk arasında “ikon” olarak adlandırılan kadınların bir çoğunun aslında birinin tarzını kopyaladıkları ya da komik duruma düşecek kadar saçma tercihleriyle kendilerinden bahsettirdikleri günümüzde, gerçek moda ikonlarına biraz haksızlık yaptığımızı düşünüyorum. Zaten kimin yılları aşıp, gerçekten kitleleri etkileyeceğini de zaman gösterecek…

[nggallery id=964]

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.