© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Miami’de Korona Günleri

Miami’de Korona Günleri

Süreyya Yalçın Baran ile dünyamızın içinden geçtiği tüm tarihin en zor dönemlerinden biri olan COVID-19 pandemi döneminde Atlantik Okyanusunun ötesinden 2 aydır karantinada olduğu evinde sizin için sohbet ettim. Eşi Ozan Baran’ın da eşlik ettiği keyifli muhabbet sırasında bize Amerika’daki son durumları, evinin bulunduğu Miami’de alınan önlemleri ve hayatlarının nasıl geçtiğini anlattı.
COVID-19’dan ilk ne zaman haberiniz oldu? Duyunca ne hissettiniz?
Aralık ayında, Çin’de ilk ölümler başladığında, ciddiyetinin farkında değildim. Herkes kadar etkilendim. Oradakilere dua ettim. Ama olaylar ciddileşip tüm dünyamıza yayılmaya başladığında çok korktum, çok etkilendim. İlk defa böyle bir durum ile karşı karşıya idim.

Sizce ABD yaşadığımız bu pandemiden nasıl etkilendi?
Herkesin farkındalığı gelişti bence. Değer yargıları değişti. İnsanlık daha fazla değer kazandı. Hijyenin önemi fazlasıyla anlaşıldı. Bu sürecin bize fark ettirdiği en önemli şeylerden birisi de, doğaya vermiş olduğumuz rahatsızlık ve zarar. Keza şimdi, hayvanların istedikleri şekilde, istedikleri yerlerde, bulunabiliyor olmaları bunun en güzel örneklerinden biri.

Ne kadar zamandır karantinadasınız?
Yaklaşık iki aydır karantinadayım.

Bütün işleriniz durdu mu, yoksa devam edebiliyor mu?
Eşim lojistik işinde olduğu için onun çok fazla etkilendiğini söyleyemem.
Evde nasıl zaman geçiriyorsunuz? Bir gününüz nasıl geçiyor?
Çok şükür, ben de, Ozan da evcimen insanlarız. Eşimin günleri, “home office” çalışarak; benim günlerim bol bol kitap okuyarak, köpeklerim ve diğer evcil hayvanlarımla ilgilenerek, film izleyerek keyifle geçiyor. Tabii ki, yemek yapmayı da ihtimal etmiyorum.

Miamililer ne durumdalar, komşularınız ya da oradaki tanıdıklarınızdan nasıl haberler alıyorsunuz?
Herkesin ortak endişesi, okulların eğitime ara vermiş oluşu. Tabii ki, bu süreç ABD’yi de ekonomik anlamda çok etkiledi. Çevremdeki insanların yaşadığı iş kayıpları ve maddi olumsuzluklar beni çok üzdü. Umarım bu süreç bir an önce biter.

Sağlığınız için ne tür önlemler aldınız, neler yapıyorsunuz?
Her hafta vitaminli serum alıyorum. Bünyemi güçlü tutmaya çalışıyorum. Her zamankinden daha sağlıklı ve düzenli besleniyor, C vitamini almayı ihmal etmiyorum. Tabii ki, hiç kimseyle görüşmüyorum. Evimin işlerini insanlarla temas etmemek adına Ozan ile iş birliği yaparak birlikte yapıyoruz.

Bu konuyla ilgili haberleri takip ediyor musunuz?
En başta ediyordum, fakat çok karamsar olmama neden oluyordu ve beni çok korkutuyordu. Bu nedenle Ozan izlememe izin vermiyor.

İnsanlar Miami’de nasıl alışveriş ediyorlar? Hastanelerde durumlar nedir? Biraz Miami’deki durumdan bahseder misiniz bize?
Her şey online alışverişe dönmüş durumda. Marketlere belli sayıda ve mesafe kurallarına uyarak insan alıyorlar. Maskesiz ve eldivensiz kimse toplu yerlere alınmıyor.
Marinalar, parklar, hobi alanları ve plajlar tamamen kapatılmış durumda. Hastaneler prefabrik çadırlarla enfekte insanlara hizmet veriyor. Hayati tehlikesi olmayanlar hastanelere kabul edilmiyor.

Orada insanlara ne gibi yasaklar getirildi?
Saat 12:30’dan sonra Miami Beach’te sokağa çıkma yasağı başlatıldı. Restoranların içine girmek yasaklandı. Sadece sipariş üzerine kapıdan alınarak yapılıyor. Tüm iş yerleri tamamen kapatıldı. “Evde Kal!’’ sloganı burada da en önemli uyarı.

Pandemi süresince moralinizi nasıl yüksek tutuyorsunuz?
Tanıdık ve sevdiklerimin sağlıklı olması, moralimin yüksek olmasındaki en önemli faktör. İnsanların daha fazla bilinçlenmeleri, birbirlerini daha çok düşünmeleri ve korumak istemeleri içime huzur veriyor.

Pandemi süresince Miami’ de mi kalmayı planlıyorsunuz yoksa seyahat mümkün olunca Türkiye’ ye dönmeyi düşünüyor musunuz?
İlk defa böyle bir süreci yaşıyor olmanın şaşkınlığı içindeyim. İleriye dönük hiç bir planım yok. Gerçekten korku ve kaygı içindeyim ama tabii ki vatanımda ve annemin yanında olmak isterim. 

Yazar Hakkında /

Ankara doğumlu olan Sinem Yıldırım; ilk, orta ve lise eğitimini İzmir'de tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunudur. Çeşitli dizi ve yapımlarda yer almıştır. İki kız çocuğu annesidir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.