© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Miami International Boat Show & Strictly Sail

Miami International Boat Show & Strictly Sail

Cenova, Düsseldorf, Londra, Paris, Amsterdam gibi belki de en büyük yat ve malzeme fuarlarına Türkler hem ziyaretçi, hem
üretici, hem de tekne kiralama şirketleri olarak katılmaktadır. Ülkemizde de kış aylarında karada, yaz aylarında denizde boy boy,çeşit çeşit tekne ve aksesuarlarının sergilendiği fuarlar organize edilmektedir.

Biz de sektörel yenilikleri takip edebilmek ve ortamdan kopmamak adına yurtiçindeki ve zaman zaman yurtdışındaki fuarlara ziyaretçi olarak katılmaktayız. Öyle ki fuar dostlukları kurabiliyor, bir sonrakinde görüşmek üzere randevulaşabiliyoruz. Biraz da fazla meraklı olduğumuzdan bir tekneden çıktığımızda dışarıda uzunca bir kuyruk oluştuğunu bile görebiliyoruz.

 

Dünyanın karada düzenlenen en büyük ikinci tekne fuarı “TÜYAP İstanbul Boat Show 2012”ye bu yıl ilk defa katılamadık. 40’ı dünyada ilk kez olmak üzere 500’ün üzerinde tekne ve deniz aracının sergilendiği TÜYAP İstanbul Boat Show 2012, toplam 11 sergi salonunda, 85 bin metrekarelik kapalı alanda, 33 ülkeden 617 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla gerçekleşmiş.

Peki bizim için bu kadar önemli olan bu fuar gerçekleşirken biz neredeydik? O tarihte Bahamalar’ın başkenti Nassau’daki Atlantis Otel’in anlatmakla bitiremeyeceğim güzellikteki akvaryumunda; sonra da “Miami International Boat Show & Strictly Sail”de! “Tüh kaçıracağız, kötü oldu” diye diye yine bulduk bir fuar, hem de Miami’de. Günlük güneşlik bir bahar havası, bir adım ötemizde South Beach, bir diğer tarafta Miami gökdelenleri, karşımızda okyanus ve teknelerle dolu bir fuar! Daha ne isteyebilirdik ki?

 

Her yıl aynı tarihte düzenlenen Miami International Boat Show, dünyanın en büyük tekne fuarı olarak lanse edilmektedir. 71. defa düzenlenen bu fuar, Amerika’da belki de en çok teknenin bulunduğu bölge olan Florida Eyaleti’nin de en büyük organizasyonu olma özelliğini taşımakta.

 

Fuar, üç ayrı noktada düzenlenmişti: Miami Beach Convention Center, Sea Isle Marina & Yachting Center ve Strictly Sail Miami at Miamarina at Bayside. Günlük bilet fiyatı 18 Amerikan Doları’ydı. Beş günlük bilet ise 80$. Bu bilet ile üç alan da dolaşılabiliyor, sundukları deniz taksi ve otobüs hizmetinden de bedava istifade edilebiliyor.

 

Miami Beach Convention Center, fuarın kapalı alanı olup 230.000 metrekarenin üzerinde bir alana yayılmış. Üstelik South Beach’in göbeğinde yer almakta. Malzeme ve aksesuarların yanı sıra sürat tekneleri ile orta boy motoryatlar bu alanda sergilenmekteydi.

 

Sea Isle Marina & Yachting Center ise deniz üzerinde motoryatlara ayrılmıştı. İrili ufaklı spor teknelerden tutun da dev motoryatlara kadar birçok tekne bu alandaydı. Bizim için ise asıl yer Strictly Sail Miami at Miamarina at Bayside idi. Adından da anlaşılacağı üzere yelkenli teknelerin sergi alanıydı. Zaten Bayside Marketplace gündüzü ayrı, gecesi ayrı eğlencelere ev sahipliği yapan bir alışveriş merkezi. Latin müziğin keyfini çıkardığımız, küçük büyük demeden her yaşta kadın ve erkeğin dans ederek bizleri mutlu kıldığı bir yer. Hele bir de boy boy yelkenlileri görünce değmeyin keyfimize!

 

Beş gün süren bu fuarda ürün sergilenmesinin yanı sıra workshoplar düzenlendi, konuşmalar yapıldı, seminerler verildi. Dalış ve balık avıyla ilgilenenler içinse ayrı bir dünya sunuldu.

 

Aslında teknelere baktığımız zaman monohull, yani tek gövdeli yelkenli sayısı oldukça azdı. Hatta iskeleler arasında sık sık boşluklar gözlemledik. Ülkemizde Tezmarin çatısı altında satışı yapılan Beneteau firması yelkenlilerde Sense 55, Oceanis 48, 45, 41 ve Beneteau 37 modelleriyle; motoryatlarda ise Swift Trawler 34’ten Monte Carlo 76’ya kadar birçok boyda tekne ile katılmıştı. Jeanneau Sun Odyssey 509, 379, 439, yeni 44DS, 45DS ve 53; Catalina 315, 355, 385; Hunter 33 ve 50; Hylas 49 ve 56; Southerly 57; Oyster 625 diğer gördüğümüz gezdiğimiz yelkenlilerden bazılarıydı.

 

Sergilenen katamaranlar (çift gövdeliler) aslında tek gövdelilerden fazlaydı. Lagoon 400, 421, 440, 450 ve 560; Outremer 49; Nautitech 441; Catana 47; Discovery 50; Leopard 39, 44 ve 46; Privilege 615; Fountaine Pajot Salina 48; Knysna 480; Majestic 530; Gunboat 66; Gemini 105Mc sayabileceğim bazı marka ve modellerdir.

 

Bize oldukça ilginç ve etkileyici gelen bir diğer husus da yarış tekneleriydi. Ülkemizde sadece Boğaz’da yarışırlarken görebildiğimiz bu teknelerin birçoğu fuar esnasında yeni sahiplerini bulmuştu. Tabi bundaki en büyük faktörün benzin/mazot fiyatlarındaki farklılık olduğunun altını çizmeye gerek yok.

 

İlgi alanınız deniz ise ister balık avı, ister dalış, ister tekne olsun, özellikle fuar zamanı yolunuzu Miami’ye düşürmenizi öneririm; hem Miami’nin, hem okyanusun, hem de fuarın tadını doyasıya çıkarmanızı…

 

 

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.