© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Kışın Sağlıklı Olmak İçin Sonbaharda Doğru Beslenin

Kışın Sağlıklı Olmak İçin Sonbaharda Doğru Beslenin

Sonbaharda bağışıklık sisteminizi nasıl destekleyeceksiniz? Yorgunluk, isteksizlik, sersemlik hissiyle nasıl başa çıkacaksınız? Hareketsizliğin getirdiği kilolardan uzak durmak için neler yiyeceksiniz? Sonbahar aylarında yapılacak ideal sporlar hangileri? Hem sonbaharı sorunsuz yaşamanız hem de kış aylarına bağışıklık sisteminizi güçlendirerek şimdiden hazırlanmanız için önerilerimi sizlerle buluşturuyorum…

 

Sonbahar aylarının en önemli getirisi, bir hazırlık mevsimi olması. Sert, soğuk ve hastalıklara açık kış aylarında sağlıklı kalabilmek için şimdiden önlem almanız ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekiyor.

 

Dost bakterilerinizi besleyin…

İnsan vücudunda yaşayan birtakım dost bakteriler var. Bu bakterilerin çok ve sağlıklı olması ise, bağışıklık sisteminizin güçlü olduğu anlamına gelir. Bunun için bol lifli gıdalar tüketin. Bu lifli gıdalar ise çorbalara, yemeklere ve salatalara eklenecek soğan, sarımsak ve pırasa olabilir. Yer elmasını haşlayarak, püre haline getirerek yiyebilirsiniz. Hatta en iyisi çiğ tüketmek. Rendeleyip, yağ-tuz-limon üçlüsüyle salata gibi yiyebilirsiniz. Kuru baklagiller de zengin lif kaynağıdır. Ayrıca buğday, arpa, yulaf gibi tahıllar da sofranızdan eksik olmamalı.

 

Çinkoyu unutmayın…

Çinko, bağışıklığı güçlendirmede C vitamini kadar etkilidir. Sonbahar aylarında da çinko içeren pek çok gıda maddesi bulabilirsiniz. Örneğin; kabuklu deniz hayvanları, fındık ve ceviz gibi kuru yemişler, dana eti, kuzu eti, tam tahıllı veya çok tahıllı ekmekler ihtiyacınız olan çinkoyu fazlasıyla verecektir.

 

Sebzeleri ihmal etmeyin…

Fırında düşük ısıda pişireceğiniz biber, kabak, balkabağı, mantar gibi sebzeleri, üzerine yoğurt dökerek yiyebilirsiniz. Tavada hafifçe kızarttığınız yarı çiğ sebzeler de domates sosu veya sarımsaklı yoğurtla harika olur! Salatalar da öyle… Unutmamanız gereken şey, her hafta en az 10 öğün sebze yemek!

 

Baharatlarla barışın…

Baharatların her biri bağışıklık sistemini güçlendiren birer mucizedir.  Karabiberden kimyona, kekikten köriye kadar tüm baharatları kahvaltılar dahil tüm öğünlerde bol bol kullanın. Peynirin üzerine kekik serpin, haşladığınız ve dilimlediğiniz yumurta üzerinde zeytinyağı gezdirip kekik, pul biber ve kimyon serpin.

 

Suyu elinizin altında bulundurun…

Çünkü siz su içtikçe lenf sıvısı üretimi artar. Bu sıvı da akyuvarları ve bağışıklık sistemini güçlendiren hücreleri vücuttaki organlara taşır. Sonbaharda az su içerek bağışıklık sisteminizi kendi ellerinizle zayıflatmayın!

Sigaraya veda edin…

Bazıları melankolik havası nedeniyle sonbaharda her zamankinden fazla sigara tüketir. Ancak sonbahar, alt ve üst solunum yollarımızın en çok hastalandığı; nezle, grip, farenjit, sinüzit, larenjit gibi üst solunum yolu hastalıklarına ve bronşit, bronşiolit, zatürree gibi alt solunum yolu hastalıklarına yakalandığımız mevsimdir. Sigaradan uzak durmak, bu hastalıklara karşı vücudunuzu destekler.

 

Sonbahar aylarında mutlaka bunları yiyin…

Tabiat ana, her mevsim yememiz gerekenleri bize adeta altın bir tepside sunmuş! Örneğin elma… İngilizler’in bir sözü vardır: “Günde bir elma, doktoru uzak tutar” derler. Elma, kivi ve armut, birer antioksidan deposudur ve içerdikleri vitaminlerle bizi kış mevsimine hazırlar. Yine ıspanak; hatta ıspanak gibi tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler; labada, pazı, Brüksel lahanası, brokoli sadece vitamin açısından değil içerdikleri minerallerle de vücudumuza görünmez bir zırh örer. Balıklar da öyle… Hem protein ihtiyacımızı karşılar hem de selenyum ve çinko gibi mineraller içerir. Hastalık yapan bileşikleri vücuttan uzaklaştıran Omega-3’ü saymıyorum bile, artık herkes biliyor. Basit, sıradan bir ot; yemeklere, salatalara doğradığımız maydanoz! Bu mütevazı sebze, askorbik asit ve C vitamini deposudur, çiğ yediğiniz taktirde de vücudunuzu enfeksiyonlara karşı korur. Yaraları iyileştirip ödem atmanızı sağlar. Her gün yiyeceğiniz bir avuç çiğ, yani kavrulmamış ceviz, fındık ya da badem antioksidandır, E vitamini içerirler ve sonbaharın getirdiği o yorgunluk ve halsizliği giderip enerji verirler. Tok tuttukları için bir şeyler atıştırmayı önlerler. Yoğurt tam bir probiyotik deposudur; bağışıklık sisteminizi güçlendirdiği gibi direnç de kazandırır. Özellikte mevsim değişikliklerinde hastalıklardan korur.

 

Sonbaharın ideal sporları…

 

Açık havada yapılabilecek her spor uygun, çünkü hava ne yaz aylarındaki gibi sıcak ve bunaltıcı ne de kış aylarındaki gibi dondurucu. Bu üç ayı doğa ile bütünleşmek için fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Yürüyüş, bisiklet, tenis ve halı sahada aile fertleriyle yapılan futbol maçları kent koşullarına en uygun sporlar. Hafta sonlarında da doğa yürüyüşleri yapabilir, kamplara katılabilirsiniz. Bu sizi ruhen ve bedenen dinlendirip enerji depolamanızı sağlayacaktır. Yalnız önceden yanınıza almanız gereken malzemeler konusunda bilgi edinmeyi unutmayın.”

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.