© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Headcase

Headcase

Hayatında bir kez bile migren krizi yaşamış birinin bu tecrübeyi kolay kolay unutabileceğini zannetmiyorum. Beyinde hücresel düzeyde bir fonksiyonel bozukluktan kaynaklanan migren ataklarının neden olduğu şiddetli baş ağrıları ve görme anormallikleri bu süreç geçene kadar kişiyi çaresiz ve aciz hale getirmekte.

Migren erkeklere oranla kadınlarda üç kat fazla görülüyor… Tarih boyunca Virginia Voolf’tan Prenses Diana’ya, Serena Williams’a kadar birçok ünlü kadın bu ataklarla baş etmeye çalışmış. Öyle ki Virginia Voolf kendi tabiriyle bu “bezdirici” baş ağrıları yüzünden dönem dönem yazılarına ara vermek zorunda kalmış. Stanford baş ağrısı kliniği başkanı M.D Robert Cowan’a göre eskiden beri yaygın olan bu baş ağrısı türünün tedavisi için yapılan araştırmaların mali olarak yeterince desteklenmemesinin altında yatan biraz da cinsiyetçi bir yaklaşım var. Bu da kadınların kronik hastalıklarının genellikle pek fazla dikkate alınmamasından kaynaklanıyor. “Kadınların çoğu baş ağrılarını işe gitmemek ya da gündelik sorumluluklardan kaytarmak için bir kaçış yolu olarak görüyor. Bu daha çok kadınlara has psikolojik bir sorun gibi algılanıyor. Sonuçta kimse migrenden ölmüyor.” gibi  bir genel kanı olduğunu söylüyor.

 

Henüz ilkokul yıllarımdayken migrenle tanışmış olduğumdan ve bu ataklar yıllar içinde gitgide şiddetlenerek arttığından konuyla ilgili ne bulursam okur ve araştırırım. Malum mevsim geçişleri migreni tetikleyen pek çok faktörden biridir. Ben de özellikle bu ilkbahar havaların da dengesizliğinden, çantama cüzdanım ve telefonumdan önce iki çeşit ağrı kesici atıyorum. (biri hafif, eğer ağrım daha şiddetliyse daha ağır olmak üzere)

 

Bardağın bir de dolu tarafını görmek gerek. Claude Monet, Picasso, John F. Kennedy, Elvis Presley, Lewis Caroll ve Napolyon’un da şiddetli migren ağrıları yaşadıkları bilinen bir gerçek. Eski yıllarda migrenin yalnızca dahilerde görülen bir hastalık olduğuna dair yaygın bir inanış vardı. Hatta Picasso’nun en beğenilen eserlerini migren krizleri esnasında yaptığı söylenir. Londra’da gerçekleştirilen Baş Ağrıları Dünyası Konferansı’nda, Hollanda Leiden Üniversitesi Tıp Merkezinden Dr. Michel Ferari yaptığı çalışmalara dikkat çekerek “Picasso eserlerinden bazılarının, kriz esnasında yaşadıklarını resmeden migren hastalarının resimleriyle inanılmaz benzerlikler gösterdiğini” vurguluyor. “Picasso”nun kadın yüzü resimlerinde görülen düşey yarıklar ve yüz parçalarının kayık olması, migren hastalarının atak anında nesneleri görüş biçimleriyle çok benzeşiyor. Buradan bu satırları okuyan tüm migrenlilere sesleniyorum: Acaba bizlerde de gizli kalmış bir dahi potansiyeli mevcut mu? Bunu anlamanın en kolay yolu bir tuval ve bir kutu boya alıp gelecek migren atağını beklemek…

 

Seçtiklerim

Sivri burunlu stilettonun dönüşü; yeni bir Imelda Marcos olarak daima ayakkabıdan başlarım: Stuart Weitzman’nın sivri burunlu ucu gümüş nane renkli “capsize” stilettoları, Christian Louboutin’in “un bout” stilettoları şeffaflığı çok şirin, yine Christian Louboutin’in “duvette” stilettoları ve ayrıca Louis Vouitton’un “berenices” stilettoları en en favorilerim…

 

Benden Söylemesi  
        Akya’dan Öneriler

Okuyun

White Girl Problems-Babe Walker: Yaza girerken gülmekten kırılmak için harika bir fırsat! Elimden bırakmıyorum, şu sıralar bu kitap yeni neşe kaynağım!!!

 

Bir Soru Bir Aşk-David Nicholls: Geçen yıl tüm dünyada en çok satanlar listesinde aylarca ilk sıralarda kalan ardından filmi çevrilen One Day (Bir Gün) adlı romanın yazarından yeni bir kitap mutlaka okumalıyım diyerek aldım. Sizlere de tavsiye ediyorum.

 

Günlük Yaşamdan Sanata-Umberto Eco: Çağdaş dünyanın tüm göstergelerini tipik ironik diliyle ve kendine has eleştirel yorumlarıyla yeniden düşünmemizi sağlıyor.

 

Dinleyin

Songs of Greece’s Gypsies: İlk iki parçayı tekrar tekrar dinleyebilmek için bile değer…

Görün

M.C Escher ve Çağdaşları:

3 Mayıs-5 Agustos2012 CerModern “Gizli Oyuncaklar Uzayı” Drasko Dragas & Ratko Odaloviç  3 Mayıs-3 Haziran 2012 CerModern

 

İzleyin

Pamuk Prenses Ve Avcı: Ödüllü reklam yönetmeni Rupert Sanderson ilk filmi ve Alice Harikalar Diyarında’nın yapımcısı Joe Roth’un da yapımcıları arasında yer aldığı bu fantastik filmi merak ediyorum. Ayrıca Friends with Kids (Mükemmel Plan) bu ay görmek istediğim filmler arasında…

 

Moonrise Kingdom: İlk aşk için yapılan eksantrik filmlerden… Edward Norton, Bruce Willis gibi isimler de filmde rol alıyor. Ayrıca bu yıl Cannes Film Festivali’nin açılış filmiydi.

Mekan

Filistin Caddesi’nde yeni açılan NumNum çalışanlarının güler yüzlülüğü, servisinin hızlılığı, merkezi lokasyonu,temizliği ve daha birçok artısıyla başta çocuklar olmak üzere hepimizin favorisi. Ayrıca Big Chefs’in Rafine Restaurant’ın yerine açtığı yeni mekanını çok beğendim. Binanın dış cephesi bile bir sıcaklık katmış sokağa, ilk fırsatta oğlumu da alıp gideceğim. Big Chefs; Sevgili Gamze’nin dokunuşları ve sevgi dolu, ince kişiliği menüye bile yansımış.

Deneyin

Her zamanki gibi Kiehls’den vazgeçmiyorum ve özellikle yaz aylarında kuruyan cildiniz için şiddetle tavsiye ediyorum (Kiehls Superbly Restorative Argan Body Cleansing Oil).Thakoon for Nars limited edition ojeler frambuaz rengi favorim. i-Phone için tasarlanan Knucklecase cover’lar hem eğlenceli hem pratik! Şu sıralar Hollywood yıldızlarının hemen hemen hepsinin elinde olan vazgeçilmez aksesuarın fiyatı 99 dolar ve bu marka çok eğlenceli…

 

Sevgiyle kalın…

[nggallery id=1290]

Yazar Hakkında /

Yazarımızın kısa özgeçmişi çok yakında burada, sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.