© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Güç Bende Artık Zihin Hanım

Güç Bende Artık Zihin Hanım

Bu satırları yazarken ilham kaynağım Sayın Cahit Sıtkı Tarancı olmalı mı olmamalı mı bilemedim. Bu ay benim doğum günü ayım. Doğum günüm demiyorum, dikkatinizi çekerim! Ekim ayı ayların en bereketlisi, en keyiflisi, en en en eni işte benim için. Halen öğrendiğim bir oyunsa hayat, işte başrol oyuncularından size
Beyin Bey ve Zihin Hanım. Ben 35 tane mumu üflerken bu ay, bu iki zatın hayatımdaki repliklerini de sizlerlepaylaşmak boynumun borcu…

Beyin Bey ve Zihin Hanım… Beyin düşünür. Zihin yaratır. Arada kalana araf denir. İşte bu kimseye tavsiye edilmez. Arada kalacağına ya düşün, düşün, yoktur işin ya da var et… Ama “iyiyi, güzeli” tabii ki.

Herkesin beyni farklı işliyor, farklı oturuyor, farklı duruyor, farklı yoğurt yiyor elbet. Beyin emri veriyor ama asıl yaratan zihin dedim ya az önce. Zihni terbiye etmek, marifetin en büyüğü. Kafamızda yarattığımız onca soru ve sorun aslında tutumsal bir dilemma. Bir insan sana “bla v-blalkfld ve dkfljdksll” dediğinde sen bunu kendi tutumunla buna alt yazı çeviri olarak cennetsel ve cehennemsel yazılar yazıp, duvara asıp, saatlerce o hal ve edayla gezinebilirsin evren boşluğunda. Sonuçta madalyonun bir de diğer yüzü var ve bu da Zihin Hanım’ı en iyi oyuna getiren ise Beyin Bey. Aslında bu kadar basit, dünyayı bir anda yaşanır ya da yaşanmaz, bir gül ve ateş topuna çevirmek.

Korkulara “bir git ya başımdan” demek. Bir işin ucunu hiç bırakmamak. O dik tepeye gülümseyerek çıkıp, bedenini rüzgara bir tüy kadar hafif olarak bırakarak, usul usul kavislerle hedefe taşımak kendini.
Konu bir şeye odaklanmışken onu hayal edip, onun üstüne dur durak bilmeden gitmek. Belki o işi öğrendikten, deneyimledikten, yaşadıktan sonra o işle hiçbir işiniz olmayacak ama korku sizi, beni yenmemeli.

Mesela içinizi azıcık dozda endişe bastığında, acaba soruları çoğaldığında, egonuzu pompalamaya başladığında Zihin Hanım’a “mazeret izni” verin. Yollayın bir kumsala, azıcık dinlensin, enerji depolasın ki tatil dönüşü pırıl pırıl etsin ruhunuzu ve bedeninizi.

Hani hep derim ya, hiçbir şey tesadüf değildir ve kendi seçimlerimiz bizim kaderimizin aynasıdır diye. Bu hayatın veya romanın kahramanı olarak; kendimiz için kullandığımız; güzelim, çirkinim, akıllıyım, aptalım, seviliyorum, sevilmiyorum, iyiyim, kötüyüm, harikayım, zavallıyım, yalnızım, yalnız değilim, başarılıyım, kaybedenler kulübünün baş hakemiyim… vs…vs… Bir sürü sıfat var, kendi hikayemizi eşe, dosta anlatış biçimimiz var. Popüler-optimist karakter yapısına sahip ben mesela (daha geçen sene öğrendim bu yapımı laf aramızda) anlatırım da anlatırım. En ince detayına, en ince ayrıntısına kadar. Karakter analizimi yaptırdığımda şu lafa çok gülmüştüm “diğerleri konuşur, popüler optimistler öyküler anlatır”! Sizler melankolik misiniz, güçlü klorik misiniz yoksa barışcıl-soğukkanlı mı bilmem ama hepimiz sürekli bir şeyler anlatıyoruz. Bu anlattıklarımızı ise Zihin Hanım allayıp pulluyor ya da siyah bir bant çekiyor üzerine. Bir şeyi kendimize çok sık anlattığımızda ise o bizim kaderimiz, tarihimiz, coğrafyamız, edebiyatımız oluyor. Anlattığımız hikayelere aman dikkat diyorum…

Edebi yanına son derece saygım var Tarancı’nın ama onun kadar da pesimist bakmıyorum, bakamayacağım yeni yaşımın numarasına. Ne ortasındayız, ne yanında ömrün. Taaa içindeyiz.

Ben daha çok modern çağın şarkı filozofu Kenan’ın dediği “her yaşın bir güzelliği var, en güzel çağımdayım” diyor, içinizdeki gökkuşağının renklerini yakacak ve pırıldatacak Zihin Hanım’a her daim iyi bakmanızı tavsiye ediyorum.

Ben mi ne yapacağım, napayım? İçimin ışığını söndürmeyen, enerjimden çalmayan, bana hayatın tadını kulağıma küpe yapanlarla donatıp, yola devam diyeceğim. 35 dediğin nedir ki? 30 ve 5’in toplamı! Ben ona sadece gülerim.

Tüm Teraziler iyi ki doğdunuz!!!

Yazar Hakkında /

Yazarımız Tuğçe İnal; TED Ankara, Bilkent Ünv. Turizm ve American College of Switzerland (MBA) mezunudur. Çesitli sektörlerde yöneticilik yaptıktan sonra kendi şirketi olan Say Something Nice ile sosyal medya danışmanlığı yapmaya devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.