© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Efsanelere ve Sanata Konu Olan Çiçek Sümbül

Efsanelere ve Sanata Konu Olan Çiçek Sümbül

Bu yıl iliklerimize işleyen soğuk sanırım hepimize rengarenk çiçekleri özletti… Buz gibi hava az mı bahçemizle aramıza girdi bizim? İşte şimdi erken baharın gelmesi ile doya doya baharı  yaşamak için sümbül soğanları ekmeye ne dersiniz?

Kokusuyla Kendine Aşık Eden Sümbül

Özellikle kış aylarında soğan ektiyseniz müjde.! Mart ayının ilk yarısında sümbülleriniz topraktan fışkıracak, kokusuyla ve rengiyle içimizi açacak. Peki ya nasıl dikerim diyorsanız, öncelikle sağlıklı, üzerinde küfü olmayan soğanları seralardan ya da yapı marketlerin bahçe reyonlarından rahatlıkla temin edebilirsiniz. Soğanları alırken tırnağınızla hafif bastırmanızı sıkı ve sert olanları almanızı özellikle tavsiye ederim.

 

Soğanını ekerken soğan büyüklüğünün iki katı derinliğinde çukur açıp dikmek en kolay yöntem. Hatta dibine biraz çakıl taşı ya da nazar boncukları koyup soğanı yerleştirirseniz toprağın drenajını da sağlamış olursunuz. Soğanın sivri ucu yukarı gelecek  şekilde ekip  gömdükten sonra toprağı sıkıştırmayı da unutmamak lazım.

 

Ne Sever Ne Sevmez 

  Çok sıkı, su tutan  topraklar çürümesine sebep olur.

Kumlu ya da gevşek toprağa bayılır.

–  Doğrudan güneş ışığı  onu bunaltır.

  Çok suyu sevmez ama hiç susuzluğa da tahammül edemez.

–  Eğer  bahçeye dikilecekse 10 cm ara ile dikilmelidir.Her yıl soğanı yavrular. Onları ayırıp, kuru ve karanlık bir ortamda bir kutu içinde saklayabilirsiniz. Seneye kadar sabırla sizi bekleyeceklerdir.

 

Sümbülün  Asırlar  Boyu Anlatılan  Efsanesi

Hyacinthus, Spartalı yakışıklı bir gençtir. Bu gence hem Güneş Tanrısı Apollon hem de Batı Rüzgarın Tanrısı Zefirus aşık olur. Onun dikkatini çekmek için disk atma yarışı düzenlerler. Yarış esnasında rivayete göre rüzgarın yön değiştirmesini sağlayan Zefirus, Apollon’un  attığı diskin Hyancinthus’un kafasına gelip ölmesine neden olur. Bunun üzerine Apollon onu her yıl açan bir çiçeğe dönüştürüp aynı adı vermiştir. “Hyacinthus” yani “Sümbül”…

 

Efsanelere inanır mısınız bilmem ama sümbülün gerçekten cezbedici bir kokusu ve rengi var. Mart ayınızı onun güzel kokusuyla, keyifle geçirmeniz dileği ile…

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.