© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Derinlik Sarhoşluğu

Derinlik Sarhoşluğu

Türkiye’ye döneli daha 3 gün oldu ki Murat Baturay aradı, “Biz yeni album yaptık, adı Bilmece” dedi. Bende hemen rock muzik sever MAG okuyucuları için hızlı bir ropartaj yaptım.

Ülkemizde türkçe sözlü rock müzik yapan öncü guruplardan olan grup ‘Derinlik Sarhoşluğu’ 1980’lerin sonlarında kurulan topluluk. 1994 yılında kendi ismini taşıyan albümü ile birçok liste başarısı ve ödül alan Derinlik Sarhoşluğu, bu çıkışı ile 1995 yılında Avrupa Rock Festivali’ne davet edilmiş ve Reef, Negrita, Orange Baboons, Swerve Driver gibi önemli topluluklarla aynı sahneyi paylaşmıştır. Hayal Kahvesi Beyoğlu Konseri’nde, önümüzdeki aylarda piyasaya çıkacak ‘Bilmece’ isimli yeni albümü ve Whitesnake, Deep Purple, Rush, Led Zeppelin, Skid Row, Foreigner, Steelheart gibi unutulmaz toplulukların unutulmaz şarkılarının yorumlarından oluşan renkli bir repertuvar ile izleyicileri ile buluşacak olan topluluk, zengin progresif yapı ile dikkat çeken, melodik yapısı son derece etkin şarkılarıyla muhteşem bir müzik ziyafeti vaad ediyor.

Grubun 5 üyesi var:
Murat Baturay – basgitar, akustik gitar, vokal; Osman Şeşbeş – davul; Özgür Kırdı – elektrik gitar; Olgun Eliçin – vokal ve Uğur Gülbaharlı – klavyeli çalgılar, vokalde yer alıyor.

MAG için ben sordum, onlar yanıtladı, İstanbul’dayız…
İşte ‘Grup Derinlik Sarhoşluğu’ ve işte ‘Bilmece’!

BİLMECE

Grubun tarihi eskilere dayanıyor ve şu an iyi aşamalar kaydediyor. İlk başladığınız günler ile bugün arasındaki fark nedir neler değişti? Grubun kuruluşundan biraz bahseder misin, nasıl biraraya geldiniz?
Murat Baturay: Grup 80’lerin sonunda kuruldu. 93 yılına dek, ta ki topluluğun o zamanki davulcusu Deniz, Derinlik Sarhoşluğu ismi ile gelene kadar farklı isimlerle İstanbul’da çalışmalar yaptık. 93 yılında Doruk Onatkut’un yapımcılığında kendi adımızı taşıyan ilk albümümüzle piyasaya çıktık. Birçok ödül ve olumlu eleştiri aldık. Daha sonra bir ayrışma zamanı oldu. Bu zamanda ben akademik çalışmalarıma ağırlık verdim. Bu süre zarfında farklı topluluklarla yurt dışında çalışmalarım oldu. Özgür’le tanışmamız da o zamanlara denk gelir. Daha sonra İstanbul’a döndükten sonra tekrar canlandırma ve biriktirdiklerimizi dökmek anlamında çalışmalarımıza yeniden başladık. Özgür’le beraber yola koyulduk. Daha sonra Uğur, Osman ve Olgun’un katılımıyla, grubun en eskisi olan bence, en iyi kadro oluşmuş oldu.

Grubun ismi neyi anlatıyor, neden Derinlik Sarhoşluğu?
M.B: Luc Besson’un filminden. Başka bir şey değil aslında. Biliyor musun, yıllarca neler yakıştırdılar. Bazılarına biz bile inandık. Yalnızca filmden. Çok güzel bir filmdi gerçekten.

En güzeli… Ben müziğinizi sert bulmuyorum, siz müzik stilinizi nasıl tarif ediyorsunuz? Etkilendiğiniz topluluklar var mı?
M.B: Stilimiz tam anlamıyla progresif öğeler taşıyan, duru ve melodik bir rock.
Özgür Kırdı: Etkilendiğimiz grupları saymak oldukça zor. Hemen hemen bu tarzdaki tüm gruplardan aldığımız bir şeyler var. Ama ilk akla gelenler, Rush, Whitesnake, Deep Purple, Dream Teather, Styx, Journey.

Neden kendi müziğinizi kaydedip, yayınlamak istiyorsunuz, amacınız nedir?
M.B: Anlatmak istediğimiz şeyler var kısaca. Anlatacaklarımızı dinleyecek insanlarlarla buluşmak istiyoruz. Ya da melodileri onlarla buluşturmak istiyoruz. Kendimize de anlatıyoruz çoğu zaman. Belki de kendimize anlatacaklarımızı yüksek sesle paylaşıyoruz.
Ö.K: Amaçlarımızdan bir tanesi de aslında bu soruyla ilgili, biz gerçekten sahnede çalabilen bir rock grubu oluşturmak istedik. Albümde dinlenildiği gibi çalabilen. Kendi müziğini çalabilen. Gelişen teknolojinin olumsuzluklarından bir tanesi olan bu çalamama durumunda sıyrılmış bir durulukta olduğu için kendi müziğimiz de diyebilirim.

“BİR GECE BİR BİLMECE… GİTME DUR ÖNCE BİR DİNLE…
BU AŞK DEGİL DE NE SENCE?..”

Şarkıları kim yazıyor? Yaptığınız parçaların sözleri ne ağırlıklı? Ask var mı aşk?? ‘Bilmece’ ne anlatıyor?
Olgun Eliçin: Aslında bu soruya aklımdan geçen en iyi cevap şarkıları yazmaktan öte, birlikte yapıyoruz demek. Şarkı yazıldıktan sonra birlikte ona bir karekter yaratıyoruz. Beraber yazıyoruz günün sonunda. Zaten grup olmak böyle bir şey.
M.B: Bilmece, bir hikaye anlatıyor. Hayata dair bir bilmece soruyor. Günümüzde ‘aşk’ hırplanmış durumda. Biz şarkı sözlerinde sıradan ve standart bir aşkı anlatmıyoruz. İdaalı bir aşktan, sevgiden bahsediyoruz. Sözlerde bir sorgu ve arayış var:
“Bir gece bir bilmece… Gitme dur önce bir dinle… Bu aşk degilse ne sence?”
“Terk ediş bu, çaresiz ve umutsuz… Son bekleyiş bu, gerçek özleyiş…
Yine kalpler yarım ve anlamsız… Sahte yarın bu aşk bilmecesinde…”

P.E. : Ay ne güzeel… Aşk bir bilmece… Peki, müziğinizde cevabını aradığınız bir soru var mı?
M.B: Aslında yaşama dair cevabını aradığımız sorular var. Bunlar yansıyor müziğimize.
Osman Şeşbeş: Soruları soruyoruz aslında şarkılarımızda.

‘ALL KILLER NO FILLER’

Amerikalıların söylediği gibi ‘All killer No Filler’ durumu var anlaşılan, boş yok yani yeni albümde. Başka neler var albümde?
M.B: Tam olarak biriktirdiklerimiz var. Eskilerden gelen çalışmalarla birlikte yenilerin kaynaşması. Bu sefer konsept bir albüm yaptık. Bir hikayemiz var. İsmi ‘Bilmece’. Sorduğun soru gibi aslında, sorularla ilgili.
O.E: Doldurma şarkı yok. Giriş, gelişme ve sonuç. Aslında batılıların dediği gibi ‘All killer, no filler’  yani bütün sarkılar dinlenebilir bir albüm. Dinleyiciler baştan sonra hiç bir şarkıyı atlamadan dinleyecekler.
Ö.K: Konserlerimizde öyle. Aynı konseptte yapıyoruz.

Bayağı iddialısınız yani. Genelde 1 hit şarkı olur, çıkış parçası, gerisi balon olur. Sizin albümde 10 şarkı var ve hepsi de iddialı demek… Konserlerde hep kendi şarkılarınızı mı çalıyorsunuz yoksa ortaya karışık parçalar da var mı?
M.B: Yeni albümü tam olarak çalıyoruz. Bunun yanında 7-8 tane de çok sevdiğimiz şarkıları yorumluyoruz.

“EN BÜYÜK HEDEFİMİZ YURT DIŞI! “

İleriye dönük planlarınız neler? Mesela hedefleriniz arsında yurt dışına açılmak var mı?
M.B: Aslında en büyük hedefimiz yurt dışında kabul görmek. Bunun için güzel gelişmeler de var. İngiltere’den iyi bir prodüktör ‘Akrep ve Ben’ şarkımızı satın almak istiyor. Ama biz sanırım bu konuda biraz ketum davranıyoruz. Kendimize saklıyoruz. Başka şarkılarla gitme konusunda görüşmelerimiz var. Bakalım zaman gösterecek.

İnternetten müzik indirilmesi konusuna olumlu bakan bir grupsunuz. Bir yandan da albüm satışlarından gelecek olan parayı engellemiş oluyorsunuz. Nedenini sorabilir miyim?
M.B: Biz buna karşı değiliz. Tüm sanat dalları gibi müzik de paylaşıldıkça güzelleşen ve büyüyen bir birikim. Artık teknoloji ile birlikte müziğin pazarlanması konserlere kayıyor. Bu da zaten bizim istediğimiz bir şey. Biz sahnede çok mutluyuz. O yüzden yeni albümümüzü internet üzerinden ücretsiz olarak vereceğiz.
O.E: Bizim işimiz konser. Gelirimizin çoğu da bu konserler. Yoksa albümü hatta album kapağını bile pdf olarak web sitemizde paylaşıyoruz.

Sevenleriniz, merak edenler ve MAG okuyucuları albümü ne zaman ve nasıl indirebilecekler web sitenizden? Ben imzalı isterim ayrıca ama…

O.E: Tabi ki… Haziran ya da Temmuz gibi www.derinliksarhoslugu.com adresinden, ücretsiz olarak ‘Bilmece’yi indirebilecekler.

HAYAL KAHVESİ – 28 NİSAN

Halen turnedesiniz. Sadece bu ay 11 konser vermişiniz. Nerelerde turneniz? MAG okuyucuları hangisine gitsin mesela?
Ö.K: Evet, turnemizi tamamlıyoruz. 26 Mart’ta Ankara’dan başladık. Çeşitli şehirlerde, farklı beğenilere 11 konser gerçekleştirdik. Son konser 28 Nisan’da İstanbul Beyoğlu Hayal Kahvesi’nde olacak, MAG okuyanlar buradan da duysunlar. Biletix’ten ulaşabilirler. Turne programı bitiyor. Sonra Mayıs’ta daha çok festivallerde çalmak istiyoruz. (Ankara, Bursa, Edirne, Eskisehir, Tekirdağ, İzmir, Antalya, İstanbul turne illeri)

Nasıl geçmekte turne, tepkiler nasıl? MFÖ’nün Fuat Güner’i de dinleyicileriniz arasında sanırım?
M.B: Şarkılar çok beğenildi. Performansımız da bizi çok mutlu etti. Konser sonralarında yeni albüm şarkılarına istek gelmesi çok güzeldi. Bu akılda kalan ve anlaşılabilir hikayeler anlattığımız gösteriyor ki en önemlisi bu. Fuat Güner’in dostluğu ve yorumları da her zaman çok değerli bizim için.

Son sözleriniz? (Ah ne tuhaf sordum)
M.B: Ağzından yel alsın. Daha söylecek çok şeyimiz var. Yeni başlıyoruz.

Ö.K: Konserlerimize bekliyoruz.
O.Ş: Gerçek aşkı arayanlarla konserlerde, festivallerde buluşuyoruz.
O.E: MAG okuyucularına teşekkür ediyoruz.

Beni seviyor musunuz?
Grup: Eveeett  …

———————–
20 Nisan 2009
Petek Eskioglu

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.