© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Akupunktur Nedir?

Akupunktur Nedir?

Bu ay ve gelecek ay Akupunktur yazı dizisiyle sizlerle birlikte olacağım. Acus (iğne), punktura (batırmak) anlamına gelmektedir. Vücudun belli noktalarına (Akupunktur), özel ince iğneler kullanılarak gerçekleştirilen en eski ve doğal tıp sistemidir.

Kullanılan iğneler ilaç enjeksiyonunda kullanılan iğnelerden çok daha ince ve uçları onlarınki kadar keskin değildir. Akupunktur diğer Medical tedaviler kadar etkili ama yan etkisiz bir metottur. Bir çok ülkede binlerce yıldır değişik şekillerde uygulanmaktadır.

Geleneksel Çin tıbbında, 5 element, 6 enerjisinden yararlanarak, dermatomlar, kulak, el, scalp akupunkturu şeklinde uygulanır. Değişik hastalıklarda farklı stiller üstünlük gösterir (Felçde Scalp akupunkturu gibi). Kullanılacak teknik tamamen uygulayan doktorun deneyim ve eğitimine bağlıdır.

 

Tarihçe
İlk doğuşu 5000 sene öncelerine dayanır. M.Ö. 250 yıl evvel yazılan Hugandi Nei Ching adlı kitap ilk yazılı bilgileri içerir. II Cshang Hanedanı dönemine ait arkeolojik kazılarda tıbbi konuların anlatıldığı taşlar ve iğneler bulunmuştur. Noktaların yerleşimini gösteren şemalar ilk olarak M.S. 317-581 yılları arasında çizilmiştir. Avrupa’ya ilk bilgiler ve kitaplar M.S. 1600 yıllarında geldi, Fransa, İngiltere, Almanya ve Avusturya’da ilk kitaplar basıldı. ABD’nin ilgisi 1972’de Cumhurbaşkanı Nixon’ın Çin’i resmi ziyareti sırasında ekipte hastalanan bir kişinin akupunktur anestezisiyle ameliyat edilmesiyle başladı. Amerikalı Doktorlar gruplar halinde gelip Akupunkturu Çin’de öğrenmeye başladılar. Batı tıbbı da M.S. 1600 yıllarında Çin’de öğrenilmeye başlandı. Çinliler o zamana dek tüm sağlık problemlerini akupunkturla giderdiler.

 

1991’de Akupunktur yönetmeliği çıkartıldı ve Sağlık Bakanlığı yeterli gördüğü hekimlere uygulama ruhsatı verdi. Şu anda yasal olarak uygulanmaktadır.

Akupunktur nasıl yapılır ve nasıl işler?
Akupunkturda asıl olan yaşam gücünün (chi) aktığı varsayılan kanallar üzerindeki akupunktur noktalarının uyarılması ve tıkanıklık varsa açılmasıdır. Bu uyarılar başta iğnelerle (altın, gümüş, çelik gibi metallerden yapılmış) olmak üzere lazer ışınları göndermekle, yapılan iğnelere elektrik akımları (Elekrostimulasyon) vermekle, noktaları ısıtmakla (Moxibisyon) ve masaj yolluyla (Akupressur) gerçekleştirilir. Vücutta 1000’e yakın nokta vardır ve her birinin fonksiyonu ayrıdır.

 

Bir de kulaklarda hastalık hallerinde ortaya çıkan noktalar vardır. (Korrespondant N.) Muayenede hasta için uygulanacak noktalar tespit edilir, bir tedavi programı çıkartılır ve hastaya has noktaları seçilen teknikle uyarılır.

 

İğneler acı verir mi?
Birçok insan değişik deneyimler yaşar. Bazıları iğne batarken hafif bir ağrı hisseder, bazıları hiçbir şey hissetmez. İğneler yerleştirildikten sonra o bölgede ya da vücudun başka bir bölgesinde künt ağrı, hissizlik hissedilebilir. Terleme  ve ısınma olabilir. Bir çok insanda rahatlama ve gevşeme olur.

Akupunktur neyi tedavi eder?
Organlarda organik irreversible (geri dönüşümü olmayan) değişikliğe neden olmamış tüm hastalıklar akupunktur ile tedavi edilme olasılığına sahiptir. Akupunkturun semptom (belirtilere) karşı değil, sebebe karşı bir tedavi yöntemi olduğunu unutmamak gerekir.

 

1.  Ağrılı Romatizmalı Hastalıklar; bel ve boyun ağrısı, sırt ağrısı, diz ağrıları, epikondilit ve tenis dirseği, deupuitren hastalığı.

2. Kadın Hastalıkları; amenore (adet görememe), ağrılı adet görme, düzensiz adet görme, vajinismus, adet öncesi sıkıntılar (premensturelsendrom), doğum sonrası depresyonu.

3. Solunum Yolu Hastalıkları; astım, sinüzit, otit, larenjit ve faranjit.

4. Dermatoloji; zona, egzama, ürtiker, alerjik dermit, akne psoriazis (sedef) ve vitiligo.

5. Sindirim Sistemi Hastalıkları; mide ülseri, gastrit, karın şişmeleri ve gazları, bulantılar ve kusmalar, kolit, bilierdiskinezi, hepatit, hemoroit, kabızlık ve ishal ve diş ağrıları.

6. Kardiyoloji; ritim bozuklukları, hipertansiyon ve hipotansiyon, ödem ve filebitler.

7. Endokrin Hastalıkları; hipertiroid, obezite.

8. Nörolojik Hastalıklar; stres, neurasteni ve depresyon, uyku bozuklukları (uyuyamama, fazla uyuma ve uyuklama) migren, vertigo ve denge bozuklukları, kas hastalıkları, trigeminal neuraji, facial paralizi ve nevraljiler.

9. Genito-uriner bozukluklar; frijidite, cinsel fonksiyon bozuklukları (impotens), enuresie ve inkontinans.

10. Alışkanlıkların Tedavisi; nikotin bağımlılığı, alkol, uyuşturucu bırakma, fazla yeme ve yeme bozuklukları.

11. Estetik alanda; elektrocelulolipoliz ve elektrolifting. (yüz germe, popo kaldırma, selülit tedavisi)

 

Akupunktur bu hastalıklarda en az diğer tıp dalları kadar başarılı olabilmektedir. En önemli konu bu konuda yeterliliği bulunan (Bakanlığın yetkili kıldığı) akupunktur hekimince uygulanmasıdır.
Ne zaman uygulanmaz?
Kanda pıhtılaşma problemi varsa, radyoterapi ve kemoterapi yapılmışsa, tüketici hastalıklarda vücut bitik düşmüşse, şizofrenide, debilite, çok ağır depresyon, ağır psikoz halleri, mensturasyonun ilk günü, çok alkol almışsa tavsiye edilmez.

Tedavide uyulması gereken kurallar var mı?  

• Tedaviden sonra alışılmışın dışında fazla yemek yemek, aşırı egzersiz, alkol alımı yasak, vücut Chi (enerji dengesini) sindirimi bozan yiyecekler (olmamış meyveler, çiğ etler, yağlı çekirdekler, sirke, turşu) yenmesi istenmez.

• Hasta almakta olduğu ilacı birden bırakmamalıdır.

• Madde bağımlılığı, sigara akupunktur etkilerine ters düşer. Bunlar bırakılmalıdır.

• Tedavi boyunca kendinizi izleyiniz, bir sonraki seansta şikayetinizi belirtiniz.

•  Hastalığınızı ve kaç seansta iyileşebileceğinizi sormayı unutmayınız ve düzenli aralıklarla tedavi olunuz.

 

[nggallery id=1244]

Yazar Hakkında /

1990 Yılından bu yana Ayurveda çalışmaları yapan Ender SARAÇ İzmir’den İstanbul’a geldiği ilk yıllarda Nükhet Duru ile beraber UNİFORM Sağlık ve Estetik Merkezinde çalıştı. Daha sonra Türkiye’nin ilk Doğal Tıp ve Estetik Merkezi olan ‘HAY SAĞLIK Merkezini’ 1994’te kurdu, ve genişleterek bu güne kadar geldi. Ayrıca Türkiye’nin ilk Doğal Arınma Merkezi olan Ulustaki ‘Doğa Arınma Merkezi’ninde’ kurucularındandır. Doğal ve Sağlıklı yaşamla ilgili Türkiyenin ilk Türkçe kitabı olan Doğan yayınlarının Ayurveda kitabı kısa sürede çok baskı yaparak uzun süre en çok satan kitaplar arasında yer aldı. Türkiyede Doğal ve sağlıklı yaşamla ilgili bilincin geliştirilmesi konusunda bahsedilen şirketler ve kitabın dışında çok sayıda Televizyon programı, yazılı basın röpörtajı, seminer, Konferans ve Panellerle oldukça yoğun bir çalışma yaptı.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.