© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Adil Yıldırım: Uygulamalarda Neler Oluyor?

Adil Yıldırım: Uygulamalarda Neler Oluyor?

Günümüzde sosyal medya uygulamaları ve arkadaşlık sitelerinde yaşanan ilişkiler gittikçe daha sıklıkla ifşa olmaya başladı.

Aslında akla ilk olarak, dünyaca ünlü aktör Ben Affleck’in bundan yaklaşık üç sene önce Tinder uygulaması üzerinden profil oluşturması ve genç kızlara mesaj göndermesi geliyor. Bu durum, o dönem Amerikan medyasında bir komedi malzemesi haline gelmişti, çünkü son derece ünlü bir Hollywood aktörünün yalnızlıktan bunalmış halde Tinder uygulamasında flört etmeye çalışması pek normal değildi. Gerçi normal kavramı artık tartışmaya açık, yani neyin normal neyin anormal olduğunu tam olarak kestiremiyoruz, orası da ayrı konu.

Ben Affleck son derece gerçekçi olan Tinder profil sayfasında, yatının terasında keyif yaparken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı; fakat bu fotoğraf zaten paparazziler tarafından çekilmiş ve Google üzerinden kolaylıkla bulunabilecek bir görseldi. Dolayısıyla kimse onun resmî profil olduğuna inanmadı. Adam mesaj attığı kızları inandırmak için meğer ne kadar çabalamış. “Ben gerçekten düşündüğün kişiyim!” diye mesaj gönderdiği bir kız ona “Git başımdan!” diye yanıt verince, muhtemelen ünlüler için sosyal medyada flört etmenin ne kadar imkânsız olduğunu anlamıştır. Neyse ki sonrasında hayatına Jennifer Lopez girdi ve adamı toparladı. Yeniden kendi normal ve izole yaşantısına geri dönmüş oldu.

Öte yandan sadece ünlü sıfatını taşıyan kişiler için değil, aslında herkes için sosyal medyada flört etmek büyük riskler taşıyor.

İşinize yarayabilecek naçizane tavsiye ve önerilerimi sizlerle paylaşıyorum:

Asla adresinizi profil sayfanızda paylaşmayın. Açık adresi geçtim, mahallenizi veya genelde vakit geçirdiğiniz kafe benzeri mekânları bile paylaşırken iyice düşünmelisiniz. Sosyal medya uçsuz bucaksız bir ortam ve orada kimin hangi niyetle dolaştığını bilemezsiniz. Dolayısıyla tedbirli olmak her zaman için size fayda getirir. Hayatınızla ilgili paylaştığınız en ufak bir detay, başkalarının elinde bir koz haline gelebilir.

Arkadaşlık sitelerinde genelde gecelik ilişkiler için profil sayfası oluşturan çok sayıda insan vardır; burada problem yok, herkes istediği şekilde yaşar, ancak siz profil sayfanızı oluştururken gerçekten ne için orada olduğunuzu kendinize itiraf edin ve bu konuda öncelikle de kendinize karşı gerçekten dürüst olun. Örneğin; ciddi ilişki arıyorsanız ve bir süredir mesajlaştığınız insan sürekli konuyu cinselliğe getiriyorsa, o zaman neden onunla mesajlaşmaya devam ediyorsunuz? Onun aslında uzun vadeli bir ilişki isteyen, son derece ciddi bir insan olduğunu kendinize telkin mi ediyorsunuz? Peki, bundan emin misiniz? Lütfen kendinizi kandırmayın.

Yalnızlık duygusunun ve kaybetme korkusunun sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Arkadaşlık uygulamalarında aradığını bulamayan ama yine de umutsuzca birini aramaya devam eden insanları harekete geçiren temel sebepler bunlardır. Özellikle kaybetme korkusu, yani bir süredir mesajlaştığı insanla ne olursa olsun iletişimde kalmaya çalışmak genelde sizi sıkıntılı bir yola doğru sürükleyebilir. Belki de yalnız kalmanız daha iyi olacaktır.

Fotoğraf paylaşım isteklerine “asla” yanıt vermeyin. Bu konuda “Adil’e Sor” uygulamasından bana gelen sorulara bir baktığım zaman, insanların başına çok kötü olaylar geldiğini görüyorum. Henüz bir haftadır arkadaşlık uygulamasından mesajlaştığınız insan sizden çıplak fotoğraf istediği zaman, bunun kötü niyetli bir talep olduğunu anlayabilirsiniz; fakat iş orada bitmiyor, çünkü herhangi bir fotoğraf talebi de aynı şekilde risklidir. Ona selfie göndermeniz aslında daha pek tanımadığınız bir insana sadece bir hafta içerisinde çok güvendiğinizi gösterir ve kolay güvenebilen bir insan olmanız sizi bir av haline getirecektir. Artık bu noktadan itibaren siz tamamen mesajlaştığınız insanın insafına kalmış durumdasınız, çünkü eğer kötü niyetli biriyse, örneğin; gönderdiğiniz fotoğrafları kendi arkadaşlarıyla paylaşabilir. Ofiste çekilen ve tamamen flört ettiğiniz insana özel olarak paylaştığınız bir karenin bir sürü tanımadığınız insanın Whatsapp mesajlarında dolaşmasını ister miydiniz? Bana kalırsa; kimseyle fotoğraf paylaşmayın.

İlişki koçu olarak danışanlarımla paylaştığım felsefem şudur: Sosyal medya, tanımadığınız bir insanla sizi aynı masaya oturtan bir araçtır. Uygulamada mesajlaştığınız insanla karşılıklı yüz yüze masaya oturmadığınız sürece o insan bir yabancıdır. Mesajlaşmak eğer onunla tanışmanızı sağlıyorsa, o zaman bir anlam ifade edecektir. Tanışmadan kaçan ve sürekli sizi oyalayan fakat mesajlara devam eden bir insanın önceliği asla siz değilsiniz. Bu insanın hayatı asla size aktardığı gibi değil. Size yalanlar söylüyor ve oyalıyor, sizi erteliyor. Eğer karşılıklı oturup bir kahve içemiyorsanız mesajlaşmayı hemen kesin ve bu insanla hayatınızla ilgili hiçbir bilgiyi paylaşmayın. Mesajlaşmak ilişkide olmak değildir; sadece iletişimde olmaktır. İletişimde olduğunuz başka herhangi bir insanı iyice tanımadan ve onunla vakit geçirmeden kendinizi onunla ilişkide hayal etmiyorsunuz, öyle değil mi?

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.