© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

2013 Aşk Tanrısı Eros’un ve Aşkın Yılı

2013 Aşk Tanrısı Eros’un ve Aşkın Yılı

Size bir sürprizim var. Bu sene aşkın yılı, bu sene, insanları aşk oklarıyla vurup onları birbirlerine aşık eden Yunan Aşk Tanrısı kanatlı bebek Eros’un yılı. İnanmıyorsanız 2013 yılını tersten okuyun. Sizce böyle bir tesadüf olabilir mi?

Üstelik bu yazım tam da şubat ayı sayısına denk gelmişken, zira şubat ayı Sevgililer Günü’nün tüm insanların kutlandığı o sihirli günü de içinde barındırıyor; 14 Şubat Sevgililer Günü…

Neydi 14 Şubat bir hatırlayalım;

Bu günün başlangıcı çok çok eski zamanlara, Roma İmparatorluğu dönemlerine dayanıyor. Tabii ki çarpıcı her hikaye gibi bunun da içinde aşk ve ölüm var. Aslında eski Roma’da 14 Şubat tüm tanrı ve tanrıçaların kraliçesi sayılan, kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak kabul edilen Jundo’ ya gösterilen saygıdan ötürü bir tatil günü idi.

Dönemin imparatoru 2. Claudius son derece zalimdi ve tüm Roma’yı kendine göre çok katı kurallarla yönetiyordu. O dönemde zalim imparator ordusu için savaşacak asker bulamıyordu, çünkü erkekler eşlerini, çocuklarını ve ailelerini arkalarında bırakıp savaşa gitmek istemiyorlardı. Bu nedenle zalim imparator kendince bir çözüm buldu, tüm nişanları ve evlilikleri tamamen yasakladı. Bu şekilde ordusu için asker bulabileceğini düşünmüştü.

Aynı dönemde Roma’da Aziz Valantine adında bir papaz yaşıyordu. Kendisi gibi bir papaz olan Aziz Marius’la beraber zalim imparator 2. Claudius’un bu yasağına karşı gelerek çiftleri gizli gizli evlendiriyorlardı. Maalesef bu durum bir süre sonra imparatorun kulağına gitti. 2. Claudius derhal Aziz Valentine’i tutuklattı ve sopa ile dövdürerek öldürttü.

Aziz Valentine M.S. 270 yılında 14 Şubat’ta gömüldü ve o gün bu gündür onun anısına, onun adıyla her yılın 14 Şubat’ı “Saint Valantine Day” adıyla Sevgililer Günü olarak kutlandı ve dünya döndüğü sürece de kutlanmaya devam edecek.

Hayatım boyunca Sevgililer Günü’nü yerküremizin değişik ülkelerinde ve şehirlerinde geçirmiş biri olarak şunu rahatça ifade edebilirim ki gördüğüm en şaşalı 14 Şubat kutlamaları Avusturalya’da yapılmıştı. Orada olduğum 5 hafta boyunca kendimi gerçek dünyaya çok çok uzakta, dev bir adada, herkesten ve her şeyden izoleymiş gibi hissettiğim, her detayın son derece organize, had safhada düzenli, sakin, saygılı olduğunu gözlemlediğim Avusturalya seyahatimdeki bu özel ve güzel gün, kıtanın genel atmosferine sinmiş olan sükuneti ciddi şekilde değiştirip inanılmaz havai fişek gösterileri, dev kırmızı kalp anagram balonlar, danslar, şölenlerle kutlanmıştı.

Genel olarak yeryüzünde bulunduğumuz her günün kutlanmasını Anneler Günü, Sevgililer Günü, Babalar Günü, bayram vs. gibi sadece tek bir güne sığdırılmaya çalışılmamasını savunurum. Her gün annemize, babamıza, sevgilimize sevgimizi saygımızı ifade edeceğimiz bir gündür. Ve bu düşüncem bu günleri reddetmeyi içermiyor. Bu günler kutlansın ve her gün hepsi kutlansın, zira yaşadığımız acı tatlı, mutlu, üzücü, iyi, kötü her şey ama her şey ve her bir tek gün bir armağandır bize.
Sizin bu sene perşembeye denk gelen Sevgililer Günü programınız nedir? Programınız ne olursa olsun sakın bu günün geleneksel sembollerinden olan kırmızı gülleri, çikolataları ve kırmızı kalp balonları unutmayın!

Ayrıca eğer evlilik gibi bir planınız varsa bu gün evlenme teklif etmeniz ömür boyu unutulmaz olacak ömür boyu tüm dünya sanki sizin bu teklifinizi ve kararınızı kutluyormuş gibi bir hoş efekt yaratacaktır.

Şubat ayının diğer önemli günü 18 Şubat Evrensel Yılbaşı Günü. Çinliler’in de yeni yıl kutlamalarını yaptığı bir ay olması açısından da Şubat sevdiğim bir aydır.

Çin’de olduğum dönem bu muhteşem kutlamalarla dolu olan döneme rast gelmemişti maalesef. Çinliler tarafından M.Ö. 2000’de icat edilen havai fişekler, proteknik adıyla bilinen bir sanattır. Gökyüzünde büyüleyici güzellikte gösteriler yaratan bu görsel ışık şöleni günümüzde hala pahalı bir eğlence aracı. % 75 potasyum nitrat, % 15 karbon, % 10 kükürtten oluşan ve barut adıyla bilinen bu karışımın batıda kullanımı M.S. 1300’lü yıllara denk gelir. Barut, günümüzde keşke sadece havai fişek yapımında kullanılıyor olarak kalsaymış bence.

Gördüğünüz gibi Şubat ayı tamamı aşkla dolu geçecek olan bir yılın tüm dünyada şölenlerle kutlanacak olan aylarından biri. Her türlü yasağa rağmen aşıkları evlendiren Aziz Valentine’ni analım ve her daim bilelim ki; “Aşk daima kazanır.”

Hepinize aşk ve ışıkla dolu bir ay diliyorum.

Yazar Hakkında /

Ankara doğumlu olan Sinem Yıldırım; ilk, orta ve lise eğitimini İzmir'de tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunudur. Çeşitli dizi ve yapımlarda yer almıştır. İki kız çocuğu annesidir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.