© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Yalın ve Modern

Yalın ve Modern

Yurt içi ve yurt dışında mimari alanında birçok başarıya imza atan Derun Mimarlık’ın kurucuları Yasemen Fateh Pour ve Shahin Fateh Pour, hem iç hem de dış tasarımını oluşturdukları çağdaş mimari yapılarının inceliklerini, firma olarak konsept çalışmalarında önem verdikleri noktaları ve mekân tasarımlarında öne çıkan detayları MAG Okurları için anlatıyor…

 

Öncelikle kendinizden ve firmanızın öyküsünden bahsederek başlar mısınız?

Yasemen Fateh Pour: Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden 2005 yılında birincilikle mezun oldum. Aynı yıl İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü’ne layık görüldüm. 2005 yılından itibaren, yurt içi ve yurt dışında tarzıma özgün projelerde yer aldıktan sonra 2013 yılından itibaren Derun Mimarlık’ta kurucu ortak olarak devam etmekteyim.

Shahin Fateh Pour: 2005 yılında Tahran Art Üniversitesinden mezun oldum. 2012 yılında Dubai IAU Üniversitesinde yüksek lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Dubai’de çeşitli gökdelen projelerinde ve üniversitede asistan olarak çalıştım. Aynı yıllarda farklı mimari yarışmalarda birincilikler kazandım. 2013 yılından itibaren, Derun Mimarlık’ta kurucu ortak olarak çalışmalarıma devam etmekteyim.

Derun ismi nereden geliyor?

Derun Farsça bir kelime. Felsefede “iç, içeri, öz” anlamına geliyor. Firmamızı kurarken; mimarisini ve iç mimarisini tasarladığımız mekânların, insanların hem dış hem de iç dünyasını zenginleştirmesini hedefledik. Böylece ekibimizin ismi olan “Derun” ortaya çıktı.

Derun olarak hizmetleriniz, çalışma alanlarınız neler?

Son dönemlerde İstanbul’da mimari, konut, rezidans ve ofis projeleri üzerine çalışıyoruz.  Aynı zamanda kafe, yemekhane projelerimiz mevcut. Şu an İstanbul’da bir konsept otel projesi üzerine çalışmaktayız.

Mimari çalışmalarınızda tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

Derun Mimarlık; mimari tasarımlarda kullanılan malzemelerin fonksiyonel olmasına, aynı zamanda da insan ruhuna hitap etmesine özen gösteren bir ekipten oluşuyor. En önemli önceliğimiz, tasarladığımız her mekânın, kullanıcısı tarafından içselleştirilmesi ve mekânlarda aidiyet hissinin yaratılmasıdır.

Çağdaş mimari nedir? Özellikleri nelerdir?

Son dönemdeki yapıların çoğu çağdaş mimari stili ile inşa ediliyor. Çağdaş mimari; yenilikçi bir anlayışı özetleyen ve ifade eden mimari stildir. Çağdaş mimari stilinin öncüleri; tasarımda yüksek teknolojiyi, modernizm akımını, minimalizmi ve birçok stili harmanlamışlardır. Eğimli duvarlardan yuvarlak kemerlere geometrik formda inşa edilmiş sade ve etkileyici olarak görülen çağdaş mimari yapılarının öne çıkan birçok özelliği bulunmaktadır.

   

Yurt dışında oldukça göz alıcı konsept çalışmalarınız mevcut. Bu tasarımlarda çıkış noktalarınız nelerdi? İlham aldıklarınız var mıydı? Müşterinin isteğiyle kendi tarzınızı nasıl harmanladınız?

Tasarımlarımızdaki felsefemiz öncelikle teknolojik ve inovatif mekânlar yaratmak. Bunu yaparken işverenin güncel ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyor, geçmiş tecrübelere ve gelecek vizyonuna bağlı yönlendirmelerini mimari yaklaşımımız ile birleştiriyoruz.

Dış cephe mimarisinin yanı sıra iç mimari tasarımını da yaptığınız Days Hotel By Wyndham projenizden bahseder misiniz? Projeyi tasarlarken hangi noktalara dikkat ettiniz? Çıkış noktanız neydi?

İstanbul Maltepe’de gerçekleştirdiğimiz tasarım çalışmasında, dış cephede modern mimarinin çizgilerini ve malzemelerini diyagonal hatlarla belirginleştirdik. İç mekân tasarımında yalın, sıcak, ferah ve modern bir algıya odaklandık.

Size ödül getiren başarınızı anlatır mısınız? Build Architecture Awards tarafından “Best Emerging Architecture & Interior” ile ödüllendirilmek size neler hissettiriyor? Düşünceleriniz neler?

Çengelköy Mesa Evleri için yaptığımız mimari tasarım, 2014 yılında “Best of Houzz” tasarım yarışması tarafından 2014’ün en iyi ev tasarımı ödülüne layık görüldü. 2015 yılında ise Caddebostan’da tasarladığımız bir ev ile Homify.com’da yayımlanan makalede evimiz vintage ve modern tasarımın en iyi birleşimlerinden biri olarak tanıtıldı. Derun Mimarlık olarak, 2019 yılında Build dergisi tarafından verilen Best Emerging Architecture & Interior ödülünü de aldık.

Aldığımız ödüllerin, uluslararası arenada tasarım kabiliyetimizi gösterebilmiş olmamızın bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Bu ödüllerin, gelecekteki projelerimizle tasarım motivasyonumuzu daha da arttıracağını düşünüyoruz.

Gelecek planlarınızdan biraz bahseder misiniz?

Hedefimiz uluslararası alanda, Türkiye’de bilinen yapı işlevlerinden farklı projelerde tasarımlar yapmak. Uluslararası yarışmalara katılarak bu şansımızı arttırabileceğimizi düşünüyoruz. 

 

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.