© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Varis Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Varis Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Varis hastalığı hakkında merak edilenleri, tedavi yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken noktaları; Liv Hospital Ankara’da hastalarını kabul eden Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Hasan Alper Gürbüz MAG Okurları için detaylandırdı.

Ciltte görünen ve kabarıklık oluşturan damarlar, varisin habercisi olabilir. Varis, toplardamar hastalığıdır ve bu damarların görevi bacaktaki kanı kalbe geri götürmektir. Çok sık görülen bir hastalık olan varisin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastanın aile hikâyesi, uzun süre ayakta veya oturarak hareketsiz çalışma, gebelik dönemleri, bazı hormonal değişiklikler bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Varis hastalığında yapılacak ilk işlerden biri, bacak damarları için ultrason (doppler) çektirmektir. Bacak iç kısmında çok daha önemli kalın damarlar mevcuttur. Bunların durumunu mutlaka bilmek isteriz. Ultrason bize detaylı bilgi verir. İçteki ana damarlarda da genişleme ve fonksiyon kaybı (iç varis, venöz yetmezlik) varsa, hastalarımıza varis çorabı ve bazı damar koruyucu ilaçlar önerebiliriz. Bazı hastalarımıza da ameliyat gerekebilir.

Ameliyatta ciltten kabarık duran varislerin küçük kesiler ile temizlenmesi ve cilt altında seyreden yüzeysel uzun damarların iptal edilmesi işlemleri yapılır. Yüzeysel uzun damarın iptal edilmesi için değişik yöntemler mevcuttur. Kapalı yöntemler ile tedaviler son yıllarda sıklıkla yapılmaktadır. Hastalar kapalı yöntem sonrası aynı gün taburcu olup kısa süre sonra günlük hayatlarına dönebilmektedirler. Kapalı yöntem her hasta için uygun olmayabilir. Klasik ameliyatlar hâlâ bazı hastalar için kullanılmaktadır. Özellikle çok genişlemiş damara sahip hastalarda tercih edilir. Bu kararlar ultrason ile elde edilen bilgilere göre verilir. Ciltte görünen daha küçük kılcal varisler için ise iğne ve yakma tedavileri yapılabilir. Bu tedavilerde ilaçlar enjekte edilerek, görünen damarların kaybolması amaçlanır. İlaçlar sıvı halde veya köpük halinde uygulanabilir. Poliklinikte yapılan ve günlük hayatınızı etkilemeyecek tedavilerdir. Genelde seanslar halinde yapılır. Bütün kılcal varislerin yok olması her zaman olmayabilir. İşlem sonrasında varislerde tekrarlama veya başka bölgelerde uzun süre sonra yeni varislerin ortaya çıkması görülebilir.

İyileşme Sürecinde Ne Önerilir?

Varis ameliyatı her mevsim uygulanabilen bir operasyondur. İğne tedavileri ve yakma tedavileri ise tercihen kış aylarında daha fazla yapılmaktadır. Bu süreçte hareket, oldukça önemlidir. Yürüyüş, hafif koşular, yüzme ve bisiklet gibi sporlar önerilir. Gün içerisinde bacakların yukarı kaldırılıp dinlendirilmesi de faydalı olur. Sıcak havaların gelmesi ile birlikte damarlar daha görünür hale gelebilir ve şikayetler artabilir. Bu gibi durumlarda soğuk masaj ve soğuk su ile duş almak rahatlatıcı olabilir. Sıcak kaplıca gibi uygulamalar, şikayetleri arttırabilir. Doktorunuz varis çorabı önerdiyse, sabah yataktan kalkmadan önce giyilmesi, tüm günün varis çorabı ile geçirilmesi ve akşam yatarken çıkarılması gerekir. Gün içerisinde tekrar giyilmeden önce bacaklar havaya kaldırılarak dinlendirilmeli ve sonrasında varis çorabı giyilmelidir. Özellikle uzun yolculuklar gibi hareketsiz kalacağınız durumlarda bacaklar sıklıkla hareket ettirilmeli, mümkünse küçük yürüyüşler yapılmalı ve bacaklar havaya kaldırılmalıdır. Varis çorabı kullanan hastaların mutlaka düzenli bir şekilde giymesi önerilir

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.