© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

SPOT İle Güncel Saat

SPOT İle Güncel Saat

Küratör Laura Cardererra, Yazar-Küratör Zeynep Öz ve Koleksiyoner Tansa Mermerci Ekşioğlu tarafından kurulan SPOT Contemporary Art Projects birçok özel projeye imza atıyor. Biz de Zeynep Öz ve Tansa Mermerci Ekşioğlu ile yaptıkları çalışmalar hakkında merak edilenleri konuştuk.

POT ne zaman ve nasıl kuruldu?
SPOT Contemporary Art Projects bağımsız ve küratöryel bir proje olarak Mayıs 2011’de küratör Laura Cardererra, Yazar-Küratör Zeynep Öz ve Koleksiyoner Tansa Mermerci Ekşioğlu tarafından kuruldu. SPOT’un kurulmasında iki amaç vardır. Birincisi güncel sanat seminerleri düzenlemek yoluyla sanat konusunda izleyicileri bilinçlendirmek, ikincisi ise genç, sanatçılara diğer yollardan gerçekleştiremeyeceği fikirler için bir üretim fonu kurmak.
SPOT’un açılımını yapar mısınız? Hangi amaç için kuruldu?
Türkiye’nin hızla gelişen, büyüyen, güncel sanat ortamında güncel sanatla yeni tanışan ve merak eden ya da koleksiyoner veya sanat destekçisi olmak isteyen kişiler için bu konuda derinlemesine bilgi edinmek için fırsatlar oldukça kısıtlıdır. Ayrıca, yeni yetişen sanatçılar için bağımsız üretim ve sponsorluk fırsatları oldukça az olmakla birlikte çoğunlukla büyük sergilere ve uluslararası fonlara bağlı kalmaktadır. SPOT bu eksiklikleri elinden geldiğince doldurmak için kuruldu. SPOT yarattığı yenilikçi bilgilendirme modeliyle yerel sanatı destekleyen bir platform oluşturmanın yanı sıra bağımsız sanatçı projelerini destekleyen bir fonlama modeli geliştirdi.
Ne gibi eğitimler veriliyor? Eğitimlere kimler katılabiliyor?
SPOT’taki seminerler farklı formatların birleşiminden oluşuyor. Katılımcıların 20 kişi ile sınırlandığı programlarda hem sınıf ortamında seminerler, hem de saha gezileri yürütülmektedir. Böylelikle katılımcılar bir taraftan güncel sanat tarihi, terminolojileri, akımları, temsilcileri hakkında bilgi ediniyor, tanıştırılıyor, diğer taraftan saha gezilerinde sanatçılarla; müze, fuar, bienal, galeri direktörleri veya küratörleri ve koleksiyonerlerle birebir tanışma, konuşma fırsatı buluyorlar. Dersler kendi konusunda uzman, yerel ve uluslararası güncel sanat platformunun öncü konuşmacıları ve eğitmenleri tarafından veriliyor. Katılım koşulu olarak sanata meraklı olmak yeterlidir.

 

Eğitim programları ve seminerler ne kadar sürüyor? Hangi aralıklarla devam ediyor?
Bu seneki programlarımızı bitirip yaz tatiline girmiş olmakla beraber, gelecek sene biraz daha yenilikçi bir format izlemeyi düşünüyoruz. Güncel sanatla ilgili programlarımız uzun dönemli ve hafta sonu seminerleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

 

Geçen sene içerisinde uzun dönemli programlarımız yedi seanstan oluşup yerel aktörlerle birlikte güncel sanata ve kavramlarına giriş amaçlı yürütüldü. Hafta sonu seminerlerimiz ise yurt dışından konukları ağırladığımız ve daha çok koleksiyonerlik üzerine yoğunlaştığımız seminerlerdir.

 

Gelecek yıl daha kısa dönemli (2-3 günlük) güncel sanatın değişik ve spesifik bölümlerine değinen workshopları da programlarımıza eklemeyi düşünüyoruz.
SPOT aynı zamanda çok özel bir sosyal sorumluluk projesi. Sanat derslerinden elde edilen gelirle genç sanatçılara destekte bunuyorsunuz. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
SPOT küratöryel bir proje, bu bağlamda sanatçılarla konuşmalar sonucunda önemli olduğunu düşündüğümüz projelere destek vereceğiz. Küratöryel seçimden önce tek kriter desteklediğimiz projelerin ticari bir amaç kaygısında olmaması ve tematik kurumsal sergiler kapsamında gösterilme imkanı bulamıyor olmasıdır.
Sizce Türkiye’de çağdaş sanata olan ilgi nasıl?

Gerek İstanbul Bienali’nin bugün geldiği nokta, gerek fuar ve sergilerimizin kalitesi aracılığıyla Türkiye’de çağdaş sanata ilgi son yıllarda katlanarak arttı. Tabii güncel sanata olan talebi de göz ardı edemeyiz. Yurt dışından akademisyenler, sanatçılar, küratörler, ülkemize gelip konuşmalar yapıyor, Türkiye’nin güncel sanat ortamı hakkında beyanlarda bulunuyorlar. Bizim için mühim bir nokta bu. Tabii ki yapılacak iş var, eksiklerimiz var.  SPOT olarak bu konuda biz de misyonumuzu en doğru şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz.
Tanıtım toplantınızı Ankara’ da Koleksiyon Home’un Ümitköy mağazasında gerçekleştiriyorsunuz. Bu işbirliğinden bahseder misiniz? 

Koleksiyon’un Ankara’daki mağazalarında SPOT’la bir tanıtım sunumu yapmak üzere getirdikleri teklif ile başladık. Koleksiyon’un yıllar içerisinde sanata hamilik konusunda öncü duruşunu sanat dünyası içinde değişik ağızlardan duymuştuk. Bu da bizi etkiledi, ve Ankara’ya bir tanıtım toplantısı için gelmeye karar verdik.

[nggallery id=1289].

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.