© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Ruhun ve Bedenin Şifası

Ruhun ve Bedenin Şifası

Youtube kanalı Yogadayoga üzerinden özel eğitimler veren Yoga Eğitmeni Zeynep Şensoy’un, bu alana yönelme serüveni, markasının kuruluş hikâyesi ve yoganın insan hayatına etkilerini tüm detayları ile ele aldığı samimi röportajımız sizlerle…

Öncelikle bize kendinizden ve kariyer serüveninizden bahsedebilir misiniz?

Aslında ekonomistim. Kurumsal bir firmada ekonomist olarak kredi değerlendirme yapıyordum ama çocukluğumdan beri spor hayatımda vardı. Çocukken karateciydim. Spor akademisine gitmek isterken bir anda kendimi ekonomi okurken buldum. Kurumsal hayatın kendimde çok deformasyonunu görünce “ne yapabilirim?” diye düşünürken diksiyon kursuna gitmiştim. Diksiyon hocamın yönlendirmesi ile karşıma yüz yogası çıktı. Yüz yogası çıkınca ona yöneldim. Pratikleşmeye başlayınca aslında yüz yogası hocamın çok iyi bir yoga hocası olduğunu keşfettim. Böyle olunca hem yoga hem de yüz yogası hayatıma girdi. Yogaya ilk başladığımda küçüklükten beri spor yapan biri olarak daha önce hiç bedenimin hareket etmediğini hissetmiştim.

 2014’te kurduğunuz Yogadayoga markanız ile Türkiye’de workshoplar düzenleyip özel dersler veriyorsunuz. Yoga sizin için ne ifade ediyor?

2014 yılında kurdum ama onu öncesinde iki buçuk sene boyunca hem yüz yogası hem de Hatha yogasını pratiklendiriyordum. Yogadayoga’yı kurunca kurumsal hayattan tamamen ayrılmış oldum. Yaklaşık altı buçuk senedir aktif olarak eğitmenlik yapmaya çalışıyorum. Benim için de inanılmaz bir yolculuk.

Yogaya nasıl yöneldiniz? Sizin için bir tutku muydu?

Birkaç cümle ile anlatması çok zor ama yoga, her şeyden önce bedenimi tanımaya çalıştığım bunula birlikte nefesi ve zihnide bu işin parçasına dahil etmeye çalıştığım muhteşem bir yolculuk. Hiç bitmeyen bir yolculuk bu ve bitmesini de hiç istemiyorum. Ömür boyu beni her açıdan beslemesini ve şifalandırmasını diliyorum. Benim yoga yolculuğum ilk olarak yüz yogası ile başladı. Kurumsal hayattan ayrılmak, masa başı işten sıyrılmak ve işin içinde güzellik ve kadın olsun diye düşünürken yogaya yöneldim. Yüz yogasının sadece estetik kaygı ile yapılmasından ziyade yüzdeki kaslarla ilgilenince bütün bedene şifa verdiğini kendimde keşfetmiş oldum. Bu nedenle yüz yogası ben de bir tutku haline dönüştü. Türkiye’nin ilk sertifikalı eğitmeni olmaktan çok gurur duyuyorum. Bugün hem yoga hem de bütün oyuncu camiasında yüz yogası önemli bir yer aldı. Herkes bir şekilde yönelmeye başladı. İnsanlara ilham vermek, ışık olabilmek, verdiğim eğitimler sayesinde insanların hem dış görünüşlerine hem de ruhlarına ucundan da olsa dokunabilmek beni çok mutlu ediyor.

Verdiğiniz eğitimlerden detaylıca bahsedebilir misiniz? Özellikle yüz, hatha ve hamile yogasına yönelmenizin sebebi nedir?

Hamile yogasına eğilmemdeki en büyük neden, eğitimini alırken hamilelik düşünmüyor olsam da bir kadın olarak bedenimi tanımak istedim. Eğitime dişiliğin daha fazla anlatıldığı, doğum ve hamilelik sürecinin daha çok üstünde durulduğu bir süreç olması açısından katılmıştım. Daha sonra bir baktım ki vücut inanılmaz bir sistem harika bir matematik ve bu sistemin içine girdikçe parçaları keşfederek bu parçalardan sifa bulmaya çalışıyorsunuz. O yüzden hamile yogası da hayatıma girdi. Ancak hamile yogası dersi yerine daha çok yüz yogası ve Hatha yogası dersleri veriyorum.

Her yaşta genç kalmanın sırrı olan yüz yogası hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Yüz yogası her yaşta genç kalmak demek doğru mu bilemiyorum. Her yaşın kendi dinamiği, kendi mutlu ifadesi olması diye adlandırıyorum ben çünkü her yaşta genç kalmak dediğimizde biraz umut tacirliği oluyor. Kırk yaşında iken yirmi yaşında olmayı hedeflemiyoruz. Yüz yogasında kendi yaşımızın dinamiği, kendi yaşımızın aktif bir yüzünü ve bunun ile beraber boyun gibi birçok yeri çalıştırdığımız için kendi yaşımızın dinamiğini sağlamaya çalışıyoruz diyelim. Sadece herkesin yüz yogası ile sınırlı kalmasını değil bedensel hareketlerine ve beslenmelerine çok fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamaya çalışıyorum.

Yoganın insan hayatındaki etkilerini öğrenebilir miyiz? Sizce yoganın mental ve fiziksel artıları nelerdir?

Hem mental hem fiziksel faydaları kişiden kişiye değişir ama yogada her hareket bir meditasyon aslında. Hem meditasyona oturmak var hem de bir pozisyonda medistasyona girmek var. Yoga, pilates, yüzme ya da koşudan çok farklı çünkü bir poza girince o pozun içinde o kadar çok noktaya dikkat etmek gerekiyor ki o pozların içindeyken kendi bedeninizden başka hiçbir şey ile ilgilenemez oluyorsunuz. Bu durum ilerliyor ve sonunda o zorlayıcı pozların içerisinde nefesi de rahatlatmaya ve kontrol etmeye başlamışsınız. Nefese odaklanmaya öğrendikten sonra ise yavaş yavaş zihinsel olarak da pozlar içinde rahatlamaya başlıyorsunuz. Yoga doğru şekilde yapıldığı zaman gerçekten bir mucize diyebilirim. İnsanın kendini tanıması, ihtiyaçlarını kavrayabilmesi ve yönelmesi ile her yaşının hem yüz hem bedensel bende ruhsal olarak mutlusu oluyor.

 

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.