© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Mekânın Duygusuyla Şekillenen Projeler

Mekânın Duygusuyla Şekillenen Projeler

Sanata olan ilgisinin hayal gücünü beslediğini belirten JFB Studio di Design kurucusu İç Mimar Jale Funda Berksoy; projelerinde izlediği yolu, tasarım anlayışını detaylandırarak aktarıyor…

 

Öncelikle kendinizden biraz bahsederek başlar mısınız?

1992’de Ankara’da doğdum. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun oldum. Aynı yıl İtalya’da tasarım eğitimi aldım. Mezun olduğum tarihten itibaren çeşitli projelerde tasarımcı ve kontrolör olarak yer aldım. Mesleğe ilk adımımı attığımda yapmak istediğim işin gerçekten bu olduğuna emin oldum. Tasarım yapmak ve beraberinde tasarladığınız mekânların hayata geçmesi çok büyük bir haz. Gerçekten işimi çok severek ve büyük bir aşk ile yapıyorum.

İç mimarlık ve sanatın kesiştiği noktalar nereler? Sanata olan ilginin bu mesleğe katkısı olduğunu düşünüyor musunuz?

Sanatın, yaşamla iç içe büyüyen bir estetik dil olduğunu düşünüyorum. Sanat; hayat ve insana dair tüm ifade biçimlerini yansıtabilir niteliktedir. İç mimarlık her kullanıcıya ve gereksinime uygun iç mekânlar tasarlarken içinde kültür ve sanatı mutlaka taşır. Tasarladığımız mekânların, estetiği de ön plana çıkararak, göze hitap eden eserler olduğunu düşünüyorum. Sanata olan ilgimin bakış açımı, hayal gücümü ve yaratıcılığımı beslediğine inanıyorum. Fabrikasyon olmayan özel üretimler, sanatsal objeler, aksesuarlar, tablo ve heykellerin mekânın ruhuna bambaşka bir değer kattığını düşünüyorum.

Firmanızın kuruluşundan ve verdiğiniz hizmetlerden bahseder misiniz?

2014’te bireysel olarak başladığım tasarım yolculuğuna JFB Studio di Design adı altında kurumsal bir kimlikle devam ediyoruz. Firma olarak mottomuz “Kişiye özel tasarımları estetik açıdan çarpıcı çözümlerle birleştirerek, fonksiyonel mekânlar yaratmak”tır. Beni en çok heyecanlandıran nokta, kişilerin hayallerini tasarlayarak hayata geçiriyor olmamız. Tasarım sürecinden başlayarak; planlama, proje yönetimi, koordinasyon, danışmanlık, üretim ve uygulama konularını kapsayan geniş bir alanda hizmet sunmaktayız. Konut, ofis, ticari yapılar, kafe, restoran, otel gibi birçok alanda mimari tasarım, iç mekân tasarımı, konsept proje aşamasından başlayarak uygulama ve detay çizimleri, anahtar teslim uygulama projeleri, danışmanlık ve kontrolörlük hizmetleri vermekteyiz.

Bir projenizde mekân kurgusunu nasıl yapıyorsunuz? Projelerinizin sürecini anlatır mısınız?

Mekân, algılanan, tasarlanan ve yaşanan alan olarak tanımlanmaktadır. Mekânın biçimi ve sınırları insan duyuları, algısı ve hareketleri tarafından belirlenmektedir. Projelerimizde kurgu, mekânın duygusu ile şekillenerek beraberinde ihtiyaçlara cevap vermesi, kullanıcı konforu, fonksiyonellik, ekonomi, estetik, sürdürülebilirlik ve çevre duyarlılığıdır. Mekân; kullanım amacına ve kişilere göre hareketli, biçim değiştiren, başka mekânlara doğru hareket eden, akışkan ve dönüşen bir yapıda olmalıdır. Kavramsal değerlerle mimarın tasarladığı mekân kurgusu da yine deneyimleri ile şekillenir. Proje sürecine ilk aşamasından başlayarak danışanların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, tasarım ve tecrübemizi birleştirerek eşsiz mekânlar tasarlıyoruz. 

Yaptığımız görüşmeler ile konsept proje aşaması belirlenir. Akabinde projelendirme kısmına geçilir, bu aşamada kullanılacak tüm elemanlar ve materyallerin detaylı listesi çıkarılır, süreç belirlenir. Belirlenen doneler ile iki boyutlu teknik çizimler ve üç boyutlu görsel çizimlerle tasarım projesi oluşturulur. Projelendirilen tasarımın müşteri onayı ile, üretim ve uygulama aşamasına geçilir. Bu aşama için; uygulama çizimleri, kat, tavan, döşeme, tesisat, elektrik ve detaylı montaj planları hazırlanır. Malzeme, metraj, mobilya, aydınlatma listeleri çıkarılır. Bütün bu bilgiler ışığında üretim ve satın almalar gerçekleştirilerek uygulama, montaj kısmı tamamlanır. En sonunda yaşam alanlarını, değerli müşterilerimize teslim ederken onların memnuniyetleri ve mutlulukları bizim için paha biçilemez bir duygu bırakır.

Malzeme, aydınlatma, döşeme, aksesuar seçimini neye göre yapıyorsunuz?

Seçimlerimizi mekân ve tasarımın tarzı ile beraber, kullanım alanları ve fonksiyonları şekillendiriyor. Malzeme seçimleri mekânların karakterlerini yansıtır. Farklı projelerde aynı malzemeler seçilse bile, hangi malzemeden hangi oranda kullanıldığı, hangisinin daha baskın olduğu, yüzey bitişleri ve ne hissettirmek istediği ile ilgili olarak tamamen farklı projeler ortaya çıkabilir. Projelerimizde; yaşayan, doğadan ürünler tercih etmeye özen gösteriyoruz. Doğada karşılaşılan her nesnenin kendine özgü anlamı olduğu gibi, bu nesneler onları kullanan kişilerin ruhsal durumu ve kültür düzeylerine bağlı olarak farklı anlamlar taşımaktadır. Bu eşsiz deneyimi, tasarladığımız mekânlara taşımak çok anlamlı. Seçimlerimizde dikkat ettiğimiz diğer noktaları; ağırlık, dayanıklılık, akustik özellikler, mukavemet, aşınma durumu, görünüm, doku, renk, şekil, bakım, parlaklık, mekâna uyumu vb. olarak sıralayabiliriz.

Tasarlamaktan en keyif aldığınız yerler hangileri?

Her yeni tasarım, benim için yepyeni ve heyecan verici bir serüven oluyor. Hepsi farklı duygular uyandırırken, bir sınıflandırma yapmam gerekirse; insanların ortak yaşam alanları olan mekânları tasarlamak beni daha çok heyecanlandırmıştır. Yenilikçi, sürdürülebilir, özgür alanlar… Örneğin; bir otel, restoran, kafe, spor merkezi…

Bir mekânı tasarlarken yatırımı en çok nereye yapıyorsunuz?

Mekânlar tasarlanırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta fonksiyonel ve sürdürülebilir olmasıdır. Mekânın işlevi, sirkülasyonu ve seçimler en çok üstünde durulması gerekilen diğer hususlar. En çok yatırım yaptığımız noktalar ise ürün ve malzeme kalitesi ile birlikte müşteri memnuniyetidir.

Sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız çalışmalarınızda ağırlıklı olarak nötr tonlar kullandığınız görülüyor. Peki, siz tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?

Tasarladığım mekânlarda huzuru ve güven duygusunu çağrıştıran, doğadan ilham alan doku ve renkler kullanmaya özen gösteriyorum. İnsanların yaşam alanlarında kendilerini huzurlu ve ait hissetmeleri tasarımlarımda önceliğimdir. Tarzımı “modern-luxury” olarak tanımlayabilirim. Yeni projelerime baktığımda bu, yerini biraz daha çağdaş stile bırakıyor. Belirli bir kural veya norm barındırmadan modernlik ile birlikte hem şık hem de sıcak ve samimi mekânlar tasarlıyorum.

Gelecek dönem projelerinizde neler var?

Gelecek dönem projelerimizin içinde beni çok heyecanlandıran, doğa ile iç içe ve sürdürülebilir, bungalov konseptli bir otel projesi var. Bununla beraber Ankara Çayyolu’nda önemli bir konut projesi ve ticari bir ofis projesi için çalışmalara başladık. Son olarak, çok sevdiğim yerlerden biri olan Bodrum Yalıkavak’ta, tasarımını ve uygulamasını üstlendiğimiz yeni bir villa projesi de bizi bekliyor.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.