© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Kızılay Rotary Kulübü Sosyal Sorumlulukta Birinci

Kızılay Rotary Kulübü Sosyal Sorumlulukta Birinci

Ankara Kızılay Rotary Kulübü Gelecek Dönem Başkanı Burçin Şenkal ve Ankara Kızılay Rotary Kulübü Dönem Başkanı Cenk Ertunga Pelister ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Yaptıkları yardımlardan sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok konu hakkında konuştuk…

Ankara Kızılay Rotary Kulübü Gelecek Dönem Başkanı Burçin Şenkal 


Rotary Kulübü Türkiye’de ne zaman ve hangi amaçla kurulmuştur?

Rotary Kulübü ilk olarak Amerika’da kurulmuş ve 1950’li yıllarda Türkiye’de aktif olarak çalışmaya başlamıştır. Topluma karşılıksız hizmet vermek amacıyla kurulan Rotary, Türkiye’de kendi içinde üçe bölünüyor Marmara, Ege ve Ankara’da aktif olarak işleyişini hala devam ettiriyor.

 

Projelerinizden bahseder misiniz?

Biz kulüp olarak sokak çocuklarına, meme kanserini yenmek için kadınlarımıza destek oluyoruz. Bunların dışında en büyük projelerimizden bir tanesi Polio (Çocuk felci) hastalığının tedavisi. Üç milyar dolar civarında büyük bir yardım yapılan yatırımlar sayesinde bu hastalık tüm dünyadan kaldırılmış durumda. Artık çocuklarımız Polio hastalığına yakalanmamaktadır.

 

Ayrıca Türkiye’de hala gelişemeyen bölgelerimizdeki su ihtiyacını karşılıyoruz. Birçok köye içme suyunu götürüyoruz. Okulu olmayan köylerimize dışarıdan aldığımız desteklerle binalar yaptırıyoruz. Köylerdeki kadınlarımızı meme kanseri hakkında bilinçlendiriyor ve ücretsiz olarak muayenelerini yaptırıyoruz.

 

Meslek kursları açarak birçok sokak çocuğuna destek olup onları meslek sahibi yapıyoruz. Safranbolu Üniversitesi’ne bir bina yaptık ve şu an bu bina anaokulu olarak eğitim veriyor. Besteciler Orkestra Şefleri Müzik Derneği (BESOM) desteğiyle 1980-85 yılları arasında yapılan bestelere katkı olsun diye yepyeni besteler oluşturup üniversite öğrencilerine katkı sağlıyoruz. Birçok besteyi yapıt haline getirip yarışmalar yapıyor ve dereceye giren bestelerle Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kitaplar yapıyoruz. Bunu da üniversitelerimize hediye olarak veriyoruz. Sanata destek olmak amacı ile bu sene piyano ve keman gelecek sene de vurmalı çalgılar ile alakalı yapıtlar yaparak gençlerimize bunları miras bırakmayı amaçlıyoruz.

 

Sizler bu projeleri yaparken kimlerden destek alıyorsunuz?

Hiç kimseden bir ücret talep etmeden kendi üyelerimizin yardım ve destekleri sayesinde birçok proje yaratıp bunları hayata geçiriyoruz. Yalnız özeleştiri yapmak gerekirse halkla ilişkiler konusunda çok aktif değiliz. “Biz bunları yapacağız”dan ziyade “biz bunları yaptık” diyoruz.

Ankara Kızılay Rotary Kulübü Dönem Başkanı Cenk Ertunga Pelister


Rotary Kulübü olarak geçen yıl 29 Ekim’de başlatılan Cumhuriyetimize Armağan Beste Yarışması düzenlemiştiniz. Bu yıl da bu tür projelere imza atacak mısınız?

Bu sene yaşanılan doğal afetlerden dolayı geçen yıl başlatılan Cumhuriyetimize Armağan Beste Yarışması’nı bu sene Şubat ayında yapmayı planlıyoruz. Bu sene çift enstrüman, keman ve piyano eserleri yoğunluklu bir yarışma yapılacak. Daha sonra eğitim için de kullanılabilecek eserler ortaya çıkartmayı hedefliyoruz.

Zaten en büyük amacımız kendi milli eğitim müziğimizi oluşturmak.

 

Rotary Kulübü olarak yapılan bu yarışmalardan neler amaçlıyorsunuz?

Her yıl üzerine biraz daha koyarak enstürman sayısını arttırmak istiyoruz. Böylece farklı dallara yönelerek milli kütüphanemizi oluşturabileceğiz. Kendi bestekarlarımızın oluşturduğu eserlerle kitaplar çıkartıp kendi müziğimizi oluşturmak da diğer bir isteğimiz. Güzel Sanatlar Fakültesinde başarıya ulaşmış eserler eğitimde kullanılmakta ve hatta yurtdışında da Türk bestecilerin eserleriyle eğitilen müzik adamları oluşturmak arzusundayız. Özetle milli eserler oluşturup yurtdışına bunları ulaştırabilmek istiyoruz.

 

Ülkemizin tanıtımı ile alakalı projeleriniz var mı?

Tabi ki var. Rotary’nin en büyük projelerinden biri Ryla dediğimiz “Rotary Yarının Liderlerini Arıyor ” eğitim seminerleri. Bu seminerler iki gruba ayrılmaktadır. Bincisi 18-24 yaş arası olan Interact RYLA (Rotary Youth Leadership Awards), ikincisi 24-30 yaş arası Rotarack. Gençlerimizi Perşembe gününden Pazar gününe kadar otelde liderlik seminerine sokuyoruz. Liderlik eğitim semineri şirket sahiplerinin, siyasi liderlerin veya çeşitli konumlardaki insanların aldığı eğitimleri kapsamaktadır. Bizler sadece yaş gruplarına ayarlama yapıyoruz. Seminerlerde beden dili, konuşma, görgü kuralları, spor, sağlık sektörlerindeki başarılı uzman kişiler gelip öğrencilere bilgilerini aktarıyor. Seminerin sonunda RYLA birincisi seçiyoruz. Seçilen kişiler Türkiye genelinde organizasyonlara katılıp başarılarını sergiliyor ve tekrar birinci olan kişi de uluslararası organizasyona katılıyorlar, uluslararası platformlarda hem ülkemizi tanıtıyor hem de liderlik vasfının olup olmadığını test etmiş oluyor.

 

Üniversite öğrencileri için projeleriniz var mı?

Tabi ki de var. Eğitim ve katkı burslarımız sayesinde birçok öğrenciye burs vermekteyiz. İhtiyacı olan, üniversiteyi kazanmış fakat gidemeyecek durumda olan gençlerimizi bulmaya çalışıyoruz. Türkiye genelinde yüzden fazla öğrenciye burs vermeye devam etmekteyiz.

 

Yapmış olduğunuz yardımlardan biraz daha söz edebilir misiniz?

Gazi Yetiştirme Yurdu’ndaki kardeşlerimize el uzatıyoruz. RYLA projemizi buradaki gençlere de uyguluyoruz. Bununla birlikte 18 yaşına gelen kardeşlerimizin devlet yardımı bittikten sonra onlara ev açıyor, mobilyalarını alıyor ve iş imkanı sağlıyoruz.  Bizler sadece onların ellerinden tutarak destek olmaya çalışıyoruz. Bu sene aktif hale getireceğimiz seminerlerde bu gençlere bir eve çıktıkları zaman nasıl yemek yapacakları, dar bütçe ile bir evi nasıl geçindirecekleri, zor hayat koşullarına nasıl ayak uyduracakları konusunda eğitim vereceğiz. Bu gençlerimiz zaten hayata 1-0 yenik başlıyor bizler de sadece elimizden geldiği kadarıyla onlara destek oluyoruz. Bunu da bizlere gelen yardımlardan yapıyoruz.

 

Yılbaşında ne gibi bir sosyal sorumluluk projesine imza attınız?

Yılbaşı için özel biletler bastırdık ve bu biletleri sadece 5 TL’ye sattık. Bundan gelen gelir ile de başka yerlere yardım yaptık. Biletlerin ödülleri de Mor Çatı Kadınlar Derneği’ndeki kadınlarımızın ürettiği çok fazla maddi değeri olmayan hediyelerdi. Bizler bu hediyelere bir bedel ödeyip satın aldık. Bu tür çalışmalarımız hep devam edecek.

 

[nggallery id=943]

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.