© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Özel Fotoğraflarıyla “Coşkun Turgut”

Özel Fotoğraflarıyla “Coşkun Turgut”

Herkeste iki tane göz vardır, fakat herkes aynı şeyi göremez. İşini iyi yapsan da bu işte kendini geliştirmenin sonu yok.

Fotoğrafa başlama hikayeniz nasıl oldu?

Fotoğrafçılığa 2007 yılında başladım, öncesinde 5 yıllık bir tasarımcılık deneyimim vardı. Birçok firmada 3D uzmanlığı ve modellemeci olarak çalıştım.  Gazi Üniversitesi, Sanat Tasarım Fakültesi mezunu olmamdan ötürü çevremdeki arkadaşlarımın geneli sanatla ilgili kişiler, birçoğu da fotoğrafçı ve fotoğraf gönüllüsü insanlar olması sebebiyle tasarımlarımı fotoğraf alanına kaydırdım. Yaptığım manipülasyonlar birçok arkadaşım tarafımdan beğenildi, bu ilgi benim fotoğrafçılığa giriş noktam oldu.

 

Fotoğraf deyince aklınıza ne geliyor ya da fotoğraf Coşkun Turgut için ne ifade ediyor?

Genç yaşta olmama rağmen şöyle bir düşüncem var herkes fotoğraf çeker ama çekilen fotoğrafı ikinci kez tasarlamak deneyim, zeka ve estetiksel bakabilmenin ruh halini ister. Herkeste iki tane göz vardır, fakat herkes aynı şeyi göremez. Herkes o şeyin kırmızı olduğunu bilir ama onu kan yapan senin zekan ve hayal gücündür. İşini iyi yapsan da bu işte kendini geliştirmenin sonu yoktur.

 

Çok çalışmak istediğiniz isim?

Biraz sert bir cevap olacak ama benimle kim çalışmak isterse ben onunla çalışırım. Menfaat uğruna kimsenin fotoğrafını çekmek için yalvarmam. Hani küçüklüğünde kimseye hayran olmayan çocuklar vardır ya, bende onlardanım.

 

Fotoğraf çekmeye nasıl başladınız?

Ben fotoğrafçılığa tasarımcılıktan geldim, lisede Grafik Tasarım Bölümü’nü bitirdiğim için mesleğim öncelerde Grafikerlikti. İleri zamanlarda çevremde fotoğrafçılıkla ilgilenen ve bu işi yapan arkadaşlarımın tasarımlarımı beğenmesiyle tasarım becerimi fotoğrafçılıkla birleştirdim ve bu durum çok hoşuma gitti böylelikle fotoğrafçılığa olan ilgim arttı. Ve bir çaylak olarak fotoğrafçılığa 2007 yılında başladım.

 

Fotoğraf makinesinde sizin için en önemli kısım ve neden?

Çoğu profesyonel fotoğrafçı eminim şuan benimle aynı cevabı veriyordur bu soruya, tabi ki objektif. Çünkü yaptığınız çalışmaya objektifiniz ne kadar uygunsa projeniz o kadar sizin kontrolünüzde olur. Bir nevi çekmek üzere olduğunuz fotoğrafı nasıl olması gerektiğini çekmeden önce görürsünüz.

 

Coşkun Turgut kendisini ilerde nerde görüyor?

İnsanların hayal ettikleri noktalara gelmesi bu meslekte çok zordur. O kişinin yaşam öyküsünü kimse bilmediği için,  sarf ettiği çabalar ve uykusuz kaldığı geceler kimsenin ilgisini çekmez, yükseldiği gibi yere çakılır kimse duymaz. Bu sebepten ben kendimi hiç bir yerde görmek istemiyorum siz beni nerde görmek isterseniz ben ordayım.

 

Sizce Türkiye’de bir fotoğrafçının ünlü olabilmesi için hangi faktörler önemlidir?

Göz, kadraj, ışık bilgisi, teknik, tasarım deneyimi, dijital maharetler ve estetiksel bakış açısının yanı sıra alçak gönüllü kalabilmek samimiyeti getireceği için yaptığınız işler insanların dikkatini çekecektir. Zaten ünlü olmak dediğiniz olay insanların dikkatini çekmek demektir. Anlayacağınız ünlü olmak için yaptığınız işte samimi olmanız yeterlidir. Çünkü insanlar doğruyu ve kötüyü bilirler ve bunu yüzünüze vururlar. Kariyer olarak büyümek istiyorsanız büyüdükçe küçülmelisiniz, insanlara değer vermelisiniz ki değerli olasınız. Anlayacağınız boş konuşmamalı, ya konuştuklarını yaşamalı ya da yaşadıklarını konuşmalısınız.

 

Ne tarz fotoğraflar çekmekten hoşlanıyorsunuz?

Ben arkadaşlarımı çekmem, sevgilimi çekmem, annemi babamı çekmem, akrabalarımı da çekmem. Ben insanların karakterlerini ve hayallerini fotoğrafa yansıtmayı severim. Anlayacağınız karakterini ve ne tarz duruş sergileyeceğini bildiğim kişiler beni tatmin etmez.

 

İşinizi yaparken en önem verdiğiniz şey?

Açıkçası fotoğrafçılık benim konumumdaki ve klasmanımdaki fotoğrafçılar için para kazandıran bir meslek kategorisi içerindedir. Ama benim açımdan bu iş aynı zamanda sanat ve estetik kaygısı taşıyan bir meslektir. Beni rahatsız eden ise bu mesleğe Türkiye’de henüz yeteri kadar para harcanması gereken bir sektör gözüyle bakılmamasıdır.

 

Katalog, sanatçı, reklam çekimleri dışında ne tür çekimler yapıyorsunuz?

Ben fotoğrafçılığın gerektirdiği her çekimi yaparım, küçük düşünürüm ama büyük yaşarım, evet fotoğraf sanatçısıyım fakat fotoğrafçılar gibi kaprislerim yoktur. Düğün çekimi de yapıyoruz, ürün çekimi de yapıyoruz, yeri geliyor kaynak makineleriyle dolu bir fabrikaya stüdyo kurup endüstriyel çekimde yapıyoruz. Yazın özellikle düğün albümü çekimlerimiz çok oluyor.

 

Son olarak MAG okurları için söylemek istedikleriniz neler?

Bu röportaj için öncelikle MAG dergisine ve daha sonra MAG dergisi reklam bölümünde çalışan Hilal Başarır’a teşekkür ediyorum. İlerde yeni çalışmalarımız ve yeni bir oluşumla tekrar konuğunuz olmaktan zevk duyarım.

 

 

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.